Έρχεται δημοψήφισμα για μνημόνιο και Δημόσιο

Οι σκέψεις του Μαξίμου, η έμμεση προαναγγελία Βενιζέλου και η επιβεβαίωση του euro2day από τον Χ. Καστανίδη. Στο επίκεντρο οι αλλαγές στο Δημόσιο. Το χαρτί του "καθαρού μηνύματος". Στο τραπέζι και η μονιμότητα.

Έρχεται δημοψήφισμα για μνημόνιο και Δημόσιο
Δημοψήφισμα σχετικά με τη δημοσιονομική κρίση σχεδιάζει να διεξάγει η κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Χ. Καστανίδης, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του euro2day.

"Το ερώτημα που θα διατυπωθεί θα είναι ερώτημα που αφορά τα θεμελιώδη συμφέροντα του λαού, δεδομένης της συγκεκριμένης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης", ανέφερε ο υπουργός, κατά τη διάρκεια συζήτησης επί του νομοσχεδίου για τα δημοψηφίσματα.

"Ο ελληνικός λαός σε αυτή την κρίσιμη στιγμή οφείλει να πάρει θέση για το δημοσιονομικό πρόβλημα, μαζί με όλα τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς", υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε πότε σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, ούτε ποιο ακριβώς θα είναι το ερώτημα. Όπως είπε, αρμόδιος είναι το υπουργικό συμβούλιο ή τα 2/5 της Βουλής.   


Νωρίτερα, το euro2day μετέδιδε

Στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ή δημοψηφισμάτων για το αν η χώρα επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ και στις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν κυρίως στον δημόσιο τομέα και στην αγορά εργασίας προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, επιδιώκοντας να παίξει το χαρτί του «καθαρού μηνύματος» στην εσωτερική και στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Την ώρα όπου το κλίμα για την Ελλάδα μεταξύ των θεσμικών εταίρων μας και των αγορών επιδεινώνεται ραγδαία και η τύχη της χώρας ακολουθεί πλέον την ανάγκη σωτηρίας των ευρωπαϊκών τραπεζών, η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να θέσει υπό την ετυμηγορία του λαού οποιοδήποτε νέο σχέδιο βοήθειας προταθεί.

Έχθές, ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος μέχρι το τέλος του έτους για τη συνέχιση ή όχι του μνημονίου.

Ερωτώμενος για την απαίτηση μείωσης των ελάχιστων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που φέρεται να διατύπωσε η τρόικα, ο κ. Καστανίδης επισήμανε ότι η χώρα μπορεί να απεξαρτηθεί από τους δανειστές της εφόσον η κοινωνία αποφασίσει ότι το Δημόσιο θα ξοδεύει μόνα όσα εισπράττει. «Να πούμε στους πολίτες ότι αυτό οδηγεί σε πτώση του βιοτικού επιπέδου, αλλά μας ανεξαρτητοποιεί πλήρως από τον εξωτερικό δανεισμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης.

Αντίστοιχο διλημματικό λόγο με περίσσιες αναφορές στην ανάγκη να στείλει η κοινωνία καθαρό μήνυμα για το αν συναινεί ή όχι στις διαρθρωτικές αλλαγές, που πρέπει να προωθηθούν, χρησιμοποίησε χθες και ο κ. Βενιζέλος.

«Χρειαζόμαστε καθαρή εντολή» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος, σημειώνοντας ότι, αν είχαν προχωρήσει ταχύτερα οι διαρθρωτικές αλλαγές, ένα μέρος των έκτακτων φοροεισπρακτικών μέτρων δεν θα είχε επιβληθεί. Υποστήριξε δε ότι για τις κυβερνητικές καθυστερήσεις στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών ευθύνεται το θολό μήνυμα που στέλνει η κοινωνία!

Δεν έμεινε όμως εκεί, επισημαίνοντας ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι και το κρισιμότερο ζήτημα που θέτει η Ευρώπη, δυσπιστώντας για το αν η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα.

Από τις αναφορές του κ. Βενιζέλου προκύπτει αφενός ότι ο κύβος ερρίφθη και η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος κι αφετέρου πως η κυβέρνηση επιδιώκει να παίξει πολιτικά πάνω στο κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

«Ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει ότι ο προϋπολογισμός του 2012 δεν βγαίνει αν δεν υπάρξουν σαρωτικές διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, στην αγορά εργασίας, στην υγεία, στη δικαιοσύνη και στα κλειστά επαγγέλματα», αναφέρει στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, σημειώνοντας ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος δίνει διέξοδο στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος.

Με την κοινοβουλευτική ομάδα να έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα και αρκετούς βουλευτές να ζητούν συγκυβέρνηση με ή χωρίς εκλογές, ένα «ναι» σε δημοψήφισμα για διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο θα έδινε ανάσες στις εσωκομματικές ισορροπίες και νομιμοποίηση στην κυβέρνηση για τα παλιά αλλά και τα νέα μέτρα.

Από την άλλη, ένα «όχι» δίνει επίσης διέξοδο, καθώς αφενός η κυβέρνηση μπορεί να επικαλεστεί στην Ευρώπη τη χειροπιαστή κοινωνική αντίδραση απέναντι στα μέτρα κι αφετέρου αποτελεί για εκείνη μια καλή αφορμή για να αποδράσει προκηρύσσοντας εκλογές.

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος διευκολύνει και το κλίμα που δημιουργεί η κυβέρνηση με αφορμή την απαίτηση, όπως δηλώνει, της τριμερούς για μείωση των κατώτατων αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα. Ο πρωθυπουργός έσπευσε να τραβήξει κόκκινη γραμμή λέγοντας δεν θα γίνουμε Ινδία, ενώ βουλευτές όπως η κ. Λούκα Κατσέλη δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τέτοιο μέτρο.

Με δεδομένο ότι και τις προηγούμενες φορές όπου προέκυψε θέμα μείωσης των μισθών στο ιδιωτικό τομέα αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων ότι δεν είχε τεθεί από την τρόικα αλλά από την κυβέρνηση, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η προβολή του διευκολύνει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για δημοψηφίσματα που θα αφορούν και στις εργασιακές σχέσεις.

Στο τραπέζι και η άρση της μονιμότητας για το Δημόσιο;

Το σχετικό νομοσχέδιο έχει κυρωθεί από τη Βουλή και προβλέπει ότι για να διενεργηθεί δημοψήφισμα επί κρίσιμων εθνικών θεμάτων πρέπει να γίνει πρόταση από 151 βουλευτές, ενώ για να θεωρηθεί δεσμευτική η ετυμηγορία θα πρέπει να συμμετάσχει τουλάχιστον το 40% του εκλογικού σώματος.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι καρδιά του δημοψηφίσματος θα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στο Δημόσιο, διατυπώνοντας βεβαίως επιφυλάξεις για το πώς θα συμπυκνωθεί το δίλημμα σε αυτό.

Το καυτό ερώτημα είναι αν το ΠΑΣΟΚ θέσει το ερώτημα της άρσης ή μη της μονιμότητας στο Δημόσιο. Αυτό αν τεθεί θα προκαλέσει, όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, οριστική ρήξη του κόμματος με τους δημοσίους υπαλλήλους, που παραδοσιακά είναι κοινωνικοί του σύμμαχοι.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος θα αποφασίζονται από τη Βουλή.

Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η εκτιμώμενη δαπάνη επί του κρατικού προϋπολογισμού για την κάλυψη των εξόδων της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος υπολογίζεται στο ποσό των 110 εκατ. ευρώ!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v