Πτωχεύουμε για να μη χρεοκοπήσουμε!

Πάνω από 6,5 δισ. χάνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις μόνο από τα νέα μέτρα. Προβλέψεις για εκτίναξη της ανεργίας στο 26%. Νέο καταιγισμό λουκέτων περιμένει η αγορά. Οξύ πρόβλημα χρηματοδότησης ακόμα και για υγιείς πελάτες.

Πτωχεύουμε για να μη χρεοκοπήσουμε!
«Το μόνο χειρότερο σενάριο από αυτό που ζούμε σήμερα είναι εκείνο της άτακτης χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ», δήλωνε γνωστός επιχειρηματίας. Ο τζίρος μειώνεται και οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται για νέο μπαράζ περικοπών και απολύσεων. Ο φαύλος κύκλος για τον οποίο μίλησε και σήμερα ο κ. Βενιζέλος...

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η χθεσινή υποαπόδοση του Χ.Α. σε σχέση με τα διεθνή χρηματιστήρια οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον, στη γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί στον τραπεζικό τομέα, σχετικά με το ύψος της επανακεφαλαιοποίησης που θα χρειαστεί (υπό ακραία σενάρια, ορισμένοι ανεβάζουν το ύψος αυτό έως και τα 25 δισ. ευρώ), καθώς οι αγορές φοβούνται ένα «κούρεμα» ομολόγων υψηλότερο από το 21%, σε συνδυασμό με σημαντική άνοδο στο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων.

Και δεύτερον, στο ολοένα και περισσότερο επιδεινούμενο περιβάλλον που καλείται να αντιμετωπίσει η πλειονότητα των επιχειρήσεων, λόγω των κυβερνητικών μέτρων που λαμβάνονται.

Μόνο τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν αναμένεται να στερήσουν από την πραγματική οικονομία γύρω στα 6,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σύμφωνα λοιπόν με τα μέχρι τώρα δεδομένα:

· Το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 5% το δεύτερο φετινό εξάμηνο και κατά 2% - 3% το 2012. Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι την τελευταία διετία η Ελλάδα είχε σωρευτική ύφεση της τάξης του 12%, ενώ εκτιμάται ότι το ελληνικό ΑΕΠ προσγειώθηκε ήδη πέριξ των 220 δισ. ευρώ. Πολύ χειρότερα από τον μέσο όρο προβλέπεται να είναι τα πράγματα για τις επιχειρήσεις που απευθύνονται αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά και κυρίως στους τομείς της οικοδομής και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

· Οι εταιρίες καλούνται να πληρώσουν αυξημένο κόστος φυσικού αερίου (λόγω του υψηλότερου ειδικού φόρου κατανάλωσης) αλλά και το «έκτακτο» τέλος στα ακίνητα. Μάλιστα, σε αντίθεση με την έκτακτη εισφορά επί των κερδών που έπληττε κατά κανόνα τις πλέον υγιείς επιχειρήσεις, το «χαράτσι» των ακινήτων επιβαρύνει ακόμη και αυτές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας.

· Οι εταιρίες καλούνται φέτος να καταβάλλουν υψηλότερους τόκους προς τις τράπεζες, ακόμη και αν έχουν περιορίσει σημαντικά την έκθεσή τους σε δανειακά κεφάλαια. Αυτό συμβαίνει λόγω των αυξημένων επιτοκίων, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν ακόμη και το 9% - 10%.

· Χειρότερη όμως εξέλιξη από το ακριβό κόστος χρήματος είναι η έλλειψη δανειακού χρήματος. Σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους, η κατάσταση στις τράπεζες έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο κατά τις τελευταίες ημέρες, με τη στρόφιγγα των νέων δανείων να έχει... κλείσει αεροστεγώς και το μόνο που συζητούν οι τράπεζες είναι η αναχρηματοδότηση δανείων τα οποία αποδεδειγμένα οι υπάρχοντες πελάτες τους δεν μπορούν να αποπληρώσουν…

Καθημερινά μαρτύρια…

Πέραν όλων αυτών, ο επιχειρηματικός κόσμος δυσκολεύεται, λόγω του μακροοικονομικού προβλήματος της χώρας, ακόμη και στις καθημερινές του, συνήθεις, δραστηριότητες. Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου ενός μεγάλου και ισχυρού εισηγμένου ομίλου ότι το management δαπανά το 80% του χρόνου του για την αντιμετώπιση θεμάτων που προκύπτουν λόγω του δημοσιονομικού ζητήματος.

Τέτοια θέματα μπορεί να είναι:

· Η αδυναμία δανεισμού από ξένες τράπεζες για τις εγχώριες τουλάχιστον δραστηριότητες των ελληνικών ομίλων.

· Η δυσκολία αποδοχής εγγυητικών επιστολών από ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό. Ενδεικτικό, μάλιστα, είναι το παράδειγμα ισχυρής εμπορικής εταιρίας που της ζητήθηκε αντεγγύηση από συγκεκριμένη γερμανική τράπεζα (πέρα από την εγγύηση της ελληνικής τράπεζας) προκειμένου να εισαγάγει από το εξωτερικό προϊόντα αξίας μόλις 100 χιλιάδων ευρώ…

· Οι τεράστιες οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς τις προμηθεύτριες επιχειρήσεις, που αντί να μειωθούν αυξάνονται, παρά τις αντίθετες συστάσεις της τρόικας. Το ελληνικό δημόσιο επίσης οφείλει τεράστια ποσά από επιστροφές ΦΠΑ τόσο στις εξαγωγικές επιχειρήσεις όσο και σε αυτές που υλοποιούν μεγάλα επενδυτικά προγράμματα.

· Το γενικότερο αλαλούμ που επικρατεί στις προμήθειες του Δημοσίου. Ενδεικτική είναι η εικόνα που περιγράφει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών για τις κρατικές προμήθειες του ΥΠΑΑΝ, οι οποίες κατά τους τελευταίους μήνες έχουν παγώσει επειδή… δεν έχει ακόμη εγκριθεί η Επιτροπή Κρατικών Προμηθειών και δεν έχουν συγκροτηθεί ούτε οι Μόνιμες Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων, ούτε μια σειρά άλλες επιτροπές…

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, και με το κράτος να χρωστά πάνω από 7 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις, η μόνη επιλογή των περισσότερων από αυτές είναι η… οριζόντια περικοπή δαπανών μέσα από μειώσεις μεγέθους και απολύσεις προσωπικού.

Καταναλωτές σε νευρική κρίση

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας των νοικοκυριών όχι μόνο να συντηρήσουν αλλά και να προγραμματίσουν υποτυπωδώς τις δαπάνες τους, καθώς η κυβέρνηση χτυπά... κατά κύματα.

Εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα με εισόδημα της τάξης των 33.000 ευρώ (πέρυσι πλήρωσε 5.900 ευρώ φόρο), με ένα σπίτι 80 τ.μ. σε μεσαία συνοικία με αντικειμενική αξία 2.500 τ.μ. και ένα αυτοκίνητο πενταετίας των 1.600 cc, πέραν των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών που ήδη καταβάλλει:

· Καλείται να πληρώσει περίπου 650 ευρώ από τον φόρο αλληλεγγύης σε δύο δόσεις, με τη μία να λήγει στα τέλη του μήνα και την άλλη στα τέλη Οκτωβρίου. Αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας, υπολογίστε επιπλέον 300 ευρώ...

· Αναμένει τον λογαριασμό της ΔΕΗ του επόμενου μήνα, στον οποίο θα πληρώσει το 50% του τέλους που ψηφίστηκε χθες. Συνολικά το κόστος είναι 750 ευρώ και θα πρέπει να καταβληθεί σε δύο δόσεις των 375 ευρώ. Η πρώτη τον Οκτώβριο και η δεύτερη έπειτα από δύο μήνες, τον Δεκέμβριο. Εν συνεχεία, για το 2012 το σκηνικό επαναλαμβάνεται, απλώς σε πέντε δόσεις...

· Τον Δεκέμβριο περιμένει τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία είναι κατά μέσο όρο 10% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Το κόστος είναι 270 ευρώ.

· Τα παραπάνω έρχονται σε μια στιγμή όπου σύντομα θα δει τον μισθό του να μειώνεται κατά περίπου 50 ευρώ λόγω της αλλαγής του αφορολόγητου ορίου.

· Ταυτόχρονα, θα πρέπει να κάνει τα κουμάντα του καθώς για τη φορολογική δήλωση του 2012 (για τα εισοδήματα του 2011) θα πρέπει να υπολογίζει ότι η συνολική απώλεια από την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας φτάνει τα 700 ευρώ (από τα 12.000 στα 5.000 ευρώ με συντελεστή 10%). Ταυτόχρονα θα κοπούν ή θα περικοπούν, όπως όλα δείχνουν, σειρά φοροαπαλλαγές που σχετίζονται με τις δόσεις πιθανού στεγαστικού δανείου, ιατρικά έξοδα, δαπάνες για ασφαλιστήρια συμβόλαια. Η λυπητερή θα ξεκαθαρίσει με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Στον δημόσιο τομέα στα χτυπήματα περιλαμβάνονται επιπλέον τα εξής:

· Το άγνωστο ακόμα νέο μισθολόγιο, που ωστόσο θα φέρει περιορισμό της μισθολογικής δαπάνης πάνω από 4 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έκανε λόγο για μείωση στο συγκεκριμένο κονδύλι κατά 20%.

· Ήδη έχει πέσει το ψαλίδι που έγινε στα επιδόματα (κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας).

· Μειώθηκαν οι αμοιβές και από τον φόρο αλληλεγγύης που υπολογίζεται σε 3% επί του βασικού μισθού.

Ο φόβος της ανεργίας, τα λουκέτα και οι επιταγές

Στον ιδιωτικό τομέα, ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η ανεργία θα ξεπεράσει το 26%. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, χωρίς δουλειά κινδυνεύουν να βρεθούν 1,25 εκατομμύρια Έλληνες.

Στους παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται με έναντι εξαιτίας της κρίσης ρευστότητας που έχει χτυπήσει τις επιχειρήσεις.

Οι εταιρείες, από τη δική τους πλευρά, καλούνται να ανέβουν τον δικό τους Γολγοθά, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με τις ακάλυπτες επιταγές. Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2011 η αξία τους έφτασε στο 1,53 δισ. ευρώ. Ήδη πολλοί επαγγελματίες δεν προχωρούν πλέον στο σφράγισμα και προσπαθούν να πάρουν τα χρήματά τους λίγα-λίγα από τον εκδότη της επιταγής.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v