Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΑΤΕ: Τι προτείνει για το φορολογικό σύστημα

Σειρά συγκεκριμένων προτάσεων για αλλαγή του φορολογικού συστήματος, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών, υπέβαλε ο ΣΑΤΕ στον Αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

ΣΑΤΕ: Τι προτείνει για το φορολογικό σύστημα
Σειρά συγκεκριμένων προτάσεων για αλλαγή του φορολογικού συστήματος, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών, υπέβαλε ο ΣΑΤΕ στον Αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο του ΣΑΤΕ το φορολογικό σύστημα, πέραν από την αξία του ως «εργαλείο» είσπραξης των εσόδων του Κράτους, είναι: 

*  εργαλείο ανακατανομής του εισοδήματος από τα εισοδηματικά ανώτερα στα εισοδηματικά φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας, κάτι που επιτυγχάνεται με την προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας και δεν θα πρέπει να αποδυναμώνεται με την ταυτόχρονη ισχύ μέτρων όπως, π.χ. η αυτοτελής φορολόγηση, που ως συνέπεια έχει τον εκφυλισμό της φορολογικής δικαιοσύνης, ή η καθιέρωση διαφορετικών κλιμάκων ή διαφορετικών αφορολογήτων ποσών ανά κοινωνική ομάδα κλπ. Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής, μέσω του φορολογικού συστήματος, έχει αποδειχτεί λανθασμένη επιλογή, αφού δημιουργεί ανισότητες και καθιστά πολύπλοκο το φορολογικό σύστημα, εις όφελος συντεχνιών και συμφερόντων. Το κράτος μπορεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική, με αυξημένη αποτελεσματικότητα, μέσω επιδοτήσεων, μέσω του ασφαλιστικού συστήματος, μέσω δημιουργίας προνοιακών δομών κ.ο.κ. 

*  εργαλείο ώθησης της αναπτυξιακής διαδικασίας, δίνοντας ουσιαστικά και απλά φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις, κι έτσι να προκαλέσει ή να διατηρήσει ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, σε κλάδους ή και σε περιοχές της Χώρας. Στο σημείο αυτό τονίζεται η σημαντικότητα του κατάλληλου σχεδιασμού των φορολογικών κινήτρων για επενδυτικά σχέδια που πράγματι θα προκαλέσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και δεν θα συντελέσουν στην κατασπατάληση των χρημάτων των Ελλήνων Φορολογουμένων σε αμφιβόλου ποιότητας δραστηριότητες.

Μάλιστα, σε περιόδους κρίσης, προστίθεται στο έγγραφο του ΣΑΤΕ, το κράτος έχει καθήκον και υποχρέωση, να προστατέψει και να ωθήσει κλάδους όπου υφίσταται προοπτική αυξημένης ανταγωνιστικότητας, κλάδους που είχαν συγκριτικά πλεονεκτήματα και που αποδεδειγμένα είναι κλάδοι που στήριξαν και στηρίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας της Χώρας.
 
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΘα πρέπει σε αυτούς τους κλάδους ο σχεδιασμός του φορολογικού συστήματος να δώσει κίνητρα εξωστρέφειας και επέκτασης και σε άλλες αγορές. Και όλα αυτά πρέπει να γίνονται με διαφανείς, σύντομες και συγκεκριμένες διαδικασίες, και όχι εις όφελος της κακώς εννοούμενης γραφειοκρατίας, ανάπτυξης παραεπαγγελμάτων και θυλάκων διαφθοράς και χρηματισμού, που εμποδίζουν τις υγιείς επενδύσεις.

Κατά τον ΣΑΤΕ, τα κυριότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα φορολογικό σύστημα είναι η απλότητα και η σαφήνεια, η ταχύτητα στην απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης καθώς και η διάρκεια.

Το φορολογικό σύστημα, πρέπει να είναι συμπαγές και σταθερό για μεγάλες χρονικές περιόδους. Φορολογικό σύστημα που αλλάζει κάθε χρόνο, που στηρίζεται σε εκατοντάδες, ετησίως, νομοθετήματα και αποφάσεις, σε αποφάσεις που τροποποιούν αποφάσεις, σε εγκυκλίους που αλλάζουν τους νόμους, μόνο σύγχυση, παράλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, διαφθορά και επενδυτικά προσκόμματα προκαλεί και τίποτε άλλο.

Με αυτά ως γενικά δεδομένα ο ΣΑΤΕ προτείνει:

1. Ως προς την Φορολογία Φυσικών Προσώπων

α) Ενιαία φορολογική κλίμακα για όλους χωρίς καμία εξαίρεση.
β) Διατήρηση εκπτώσεων φόρου μόνο για προστατευόμενα τέκνα, με αυξημένες αναλογικά εκπτώσεις για τα άνω των δύο τέκνα.
γ) Ενιαίο αφορολόγητο όριο για όλους, ασχέτως αποδείξεων.
δ) Καθιέρωση μείωσης φόρου αναλόγως προσκομιζομένων αποδείξεων με κλιμάκια αυξανόμενων συντελεστών μείωσης. Οι συντελεστές δεν χρειάζεται να είναι υψηλοί.
ε) Κατάργηση συμπληρωματικού φόρου εισοδημάτων από μισθώματα ακινήτων ως επιπλέον κίνητρο για την ενίσχυση της επένδυσης στην οικοδομή.
στ) Πλήρης κατάργηση τελών χαρτοσήμου και άλλων εμμέσων φόρων πλην ΦΠΑ.
ζ) Ενιαία αντιμετώπιση πετρελαίου κίνησης – θέρμανσης.

2. Ως προς την Φορολογία Επιχειρήσεων (Γενικά Μέτρα)

α) Κατάργηση ΚΒΣ.
β) Κατάργηση θεώρησης βιβλίων και στοιχείων (εκτός Δελτίων Αποστολής).
γ) Έκδοση τιμολογίων από ενιαία Βάση Δεδομένων του Υπουργείου Οικονομικών. Ο λήπτης του τιμολογίου να έχει την δυνατότητα ηλεκτρονικής εξακρίβωσης των στοιχείων του τιμολογίου.
δ) Υποχρέωση χρόνου έκδοσης τιμολογίων προς στενό και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, με την είσπραξη των χρημάτων.
ε) Φορολόγηση τιμολογίων προς στενό και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, κατά την χρήση που γίνεται η είσπραξη των χρημάτων.
στ) Καθιέρωση του λογιστικού ως μοναδικού προσδιορισμού των κερδών σε όλες τις μορφές επιχειρήσεων και σε όλες τις περιπτώσεις.
ζ) Συνεχής κωδικοποίηση δαπανών που αναγνωρίζονται – δεν αναγνωρίζονται και που θα περιλαμβάνει και αυτές που προκύπτουν από την νομολογία.
η) Κατάργηση συμπληρωματικού φόρου εισοδημάτων από μισθώματα ακινήτων.
θ) Πλήρης κατάργηση τελών χαρτοσήμου και άλλων εμμέσων φόρων πλην ΦΠΑ.
ι) Πενταετής αναγνώριση ζημίας, εκτός και ο πραγματικός χρόνος παραγραφής, όπως διαμορφώνεται εκάστοτε με υπουργικές αποφάσεις είναι μεγαλύτερος, οπότε η χρονική αναγνώριση της ζημίας παρατείνεται ανάλογα.

3. Ως προς την Φορολογία Προσωπικών Εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ, Κ/ΞΙΕΣ ΚΛΠ)

α) Κατάργηση επιχειρηματικής αμοιβής.
β) Να αφαιρούνται από τα κέρδη, αυτά τα οποία προέρχονται από μερίσματα ημεδαπών ανωνύμων εταιριών ή συνεταιρισμών και τα κέρδη από μερίδια ημεδαπής εταιρίας περιορισμένης ευθύνης ή από τη συμμετοχή σε υπόχρεους που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 2 του νόμου 2238/94 (Προσωπικές εταιρείες κλπ.).
γ) Φορολόγηση όλων των υπολοίπων κερδών με συντελεστή φορολογίας 20% και σταδιακή μείωσή του στο 15%.
δ) Όταν τα μέλη είναι φυσικά πρόσωπα η αναλογία τους επί των συνολικών κερδών (και αυτών που φορολογήθηκαν και αυτών που δεν φορολογήθηκαν) προστίθεται με τα λοιπά εισοδήματά τους, φορολογείται με την κλίμακα και συμψηφίζεται φόρος του 20% (ή 15%).
ε) Όταν τα μέλη τους είναι προσωπικές εταιρείες κλπ., η αναλογία τους επί των αποτελεσμάτων προστίθεται με τα λοιπά εισοδήματά τους, αλλά δεν ξαναφορολογείται, όπως αναφέραμε ανωτέρω.
στ) Όταν τα μέλη τους είναι ανώνυμες εταιρείες ή Ε.Π.Ε. η αναλογία τους επί των αποτελεσμάτων προστίθεται με τα λοιπά εισοδήματά τους, αλλά δεν ξαναφορολογείται.

4. Ως προς την Φορολογία Ανωνύμων Εταιρειών και Ε.Π.Ε.

α) Να αφαιρούνται από τα κέρδη, αυτά τα οποία προέρχονται από μερίσματα ημεδαπών ανωνύμων εταιριών ή συνεταιρισμών και τα κέρδη από μερίδια ημεδαπής εταιρίας περιορισμένης ευθύνης, καθώς και από τη συμμετοχή σε υπόχρεους που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 2 του νόμου 2238/94 (Προσωπικές εταιρείες κλπ.), διότι ήδη έχουν φορολογηθεί.
β) Φορολόγηση όλων των υπολοίπων κερδών με συντελεστή φορολογίας 20% και σταδιακή μείωσή του στο 15%.
γ) Όταν τα κέρδη διανέμονται να μην υπόκεινται σε καμία άλλη φορολογία.
δ) Οικειοθελής φορολόγηση όλων των αφορολογήτων αποθεματικών με συντελεστή 10% με τη δυνατότητα διανομής ή κεφαλαιοποίησής τους.

5. Αναφορικά με τις Ληξιπρόθεσμες οφειλές – Απαιτήσεις

α) Συμψηφισμός μόνο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο με απαιτήσεις από τον στενό και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.
Είναι εξωφρενικό να υπάρχει ποινικοποίηση οφειλών όταν υπάρχουν αντίστοιχα απαιτήσεις από τον στενό και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

6. Ως προς τον Φ.Π.Α.

α) Μείωση όλων των συντελεστών Φ.Π.Α. με στόχο την τόνωση της κατανάλωσης.
β) Καταβολή στο Δημόσιο του Φ.Π.Α., από τον εκδότη τιμολογίων προς τον στενό και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, κατά την είσπραξή τους.
7. Ως προς την Φορολογική Δικαιοσύνη
α) Καθιέρωση «φορολογικών δικαστηρίων», που θα ασχολούνται αποκλειστικά με φορολογικές υποθέσεις, θα λειτουργούν σε όλες τις βαθμίδες, εντός περιορισμένου χρονικού περιθωρίου και θα αποφαίνονται συγχρόνως και για τις ποινές φυλάκισης.
β) Μείωση της καταβολής ποσοστού 50% επί των φορολογικών διαφορών, για την προσφυγή στα δικαστήρια, σε ένα λογικό ποσοστό, που αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου και όχι σε ένα κράτος που θέλει να εκβιάζει τους πολίτες του.
γ) Καθιέρωση υποχρέωσης αποδοχής αποφάσεων Διαιτησίας και από πλευράς Δημοσίου.

Πέρα απ’ αυτά ο ΣΑΤΕ καταγράφει στο έγγραφο-υπόμνημα προς τον Αντιπρόεδρο κι υπουργό Οικονομικών μια σειρά πρόσθετα μέτρα, τα οποία είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην αναπτυξιακή πολιτική, η οποία είναι και η μόνη βασική προϋπόθεση για την μακροπρόθεσμη μείωση του χρέους. Ειδικότερα προτείνεται:

1. Άμεση και σημαντική μείωση μη επενδυτικών δαπανών του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
2. Άμεση εξυγίανση της λειτουργίας των ΔΕΚΟ.
3. Άμεση αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.
4. Πραγματική και άμεση απελευθέρωση επαγγελμάτων.
5. Πραγματικός και ουσιαστικός έλεγχος λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού σε όλους τους κλάδους - Έλεγχος της αισχροκέρδειας - Επιβολή ποινών και ουσιαστικών προστίμων.
6. Άμεσος έλεγχος παραεμπορίου.
7. Παροχή κινήτρων για την επιστροφή ανθρώπινου εργατικού δυναμικού στην πρωτογενή παραγωγή - Παροχή κινήτρων και βοήθειας για εξωστρέφεια της πρωτογενούς παραγωγής.
8. Άμεση και πλήρης ένταξη των κατασκευαστικών επιχειρήσεων σε όλα τα κίνητρα του Επενδυτικού Νόμου, για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό τους.
9. Επιτάχυνση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Οι υποδομές ως επένδυση – και όχι ως δαπάνη - αυξάνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, μειώνουν την ανεργία πολλαπλασιαστικά, ενώ επίσης πολλαπλασιαστικά, όπως είναι ευρέως γνωστό, αυξάνουν το Εθνικό Προϊόν.
10. Άμεση αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, στις πραγματικές δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές και όχι σε προγράμματα παροχών ή/και ανύπαρκτων υπηρεσιών.
11. Αξιοποίηση δυνατοτήτων χρηματοδότησης προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Όπως υπογραμμίζεται ο κλάδος των κατασκευών έχει έρθει αντιμέτωπος με την χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών με συνεχή αύξηση της ανεργίας, συνεχή συρρίκνωσή του, και ως προς τον κύκλο εργασιών και ως προς τον αριθμό των επιχειρήσεων. Και, βεβαίως, αυτή η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν είναι συνήθης. Όμως, τονίζεται, είναι σίγουρο ότι στην χώρα μας υπάρχουν πολλά που δεν έγιναν και που πρέπει να γίνουν τώρα. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια, καταλήγει το έγγραφο του ΣΑΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v