Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τραπέζι «γενναίο» κούρεμα του χρέους

Η χλιαρή διάψευση Βενιζέλου και η «βόμβα» Σόιμπλε για την αναθεώρηση του πακέτου βοήθειας. Κούρεμα στο χρέος κατά 50%, στο πλαίσιο του PSI, προεξοφλούν οι αγορές. Οι επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Στο τραπέζι «γενναίο» κούρεμα του χρέους
Ανοικτό είναι πια το ενδεχόμενο βαθύτερου κουρέματος του ελληνικού χρέους, με άμεση αναθεώρηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, καθώς εντείνονται οι πιέσεις, εντός και εκτός Ευρώπης, για να υπάρξει άμεσο πρόγραμμα επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με ταυτόχρονη μείωση των απαιτήσεών τους, έναντι της Ελλάδος, ως και 50%.

Μετά τα χθεσινά "είπα-ξείπα" Βενιζέλου στο ενδεχόμενο, τη σκυτάλη σήμερα πήρε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Wolfgang Schaeuble.

Από την Ουάσιγκτον, όπου παρευρίσκεται για τη φθινοπωρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Schaeuble δήλωσε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας ενδεχομένως να χρειαστεί να αναθεωρήσουν τους όρους της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας της χώρας.

"Θα με εξέπληττε αν άλλαζαν οι όροι για την εκταμίευση της δόσης Σεπτεμβρίου, αλλά δεν θα με εξέπληττε αν άλλαζαν οι όροι για το πρόσθετο πρόγραμμα βοήθειας", δήλωσε ο κ. Schaeuble, διατυπώνοντας, κυνικά, αυτό που προεξοφλούν οι διεθνείς αγορές εδώ και μερικές ημέρες.

Στο ενδεχόμενο αναφέρθηκε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", και ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος, εκ των οποίων το καλύτερο ήταν η αναδιάρθρωση με "κούρεμα" 50%. Έσπευσε όμως να διευκρινίσει ότι "είναι επικίνδυνο να το ζητήσουμε εμείς. Αυτό απαιτεί συμφωνημένη και συντεταγμένη προσπάθεια πολλών".

Η αναφορά Βενιζέλου εκλήφθηκε από την αγορά ως προάγγελος επαναδιαπραγμάτευσης των όρων για το rollover του ελληνικού χρέους, πυροδοτώντας σειρά αντιδράσεις, που επιχείρησε να "μαζέψει" ο αντιπρόεδρος διαψεύδοντας τα σενάρια.

Πρακτικά ο κ. Βενιζέλος προέβη σε μια χλιαρή διάψευση, επαναλαμβάνοντας απλώς ότι η Ελλάδα έχει λάβει την οριστική απόφαση να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να εφαρμοστούν πλήρως και εμπροθέσμως όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου που είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωζώνη αλλά και για την ίδια την Ελλάδα.

Απέφυγε δηλαδή να διαψεύσει ότι η κυβέρνηση θα συζητούσε -και μάλιστα μετά χαράς- ενδεχόμενη πρόταση από την Ευρώπη για βαθύτερο κούρεμα του χρέους. Παρότι παριστάμενοι βουλευτές διευκρίνισαν ότι δεν υπήρξε σαφής αναφορά Βενιζέλου σε σενάριο haircut του ελληνικού χρέους κατά 50%, οι αναφορές βρήκαν πρόσφορο έδαφος στις αγορές οι οποίες προεξοφλούν εδώ και αρκετές ημέρες ότι εντός των επόμενων μηνών το ελληνικό χρέος θα περικοπεί κατά 50% επ' ευκαιρία της ανάγκης άμεσης επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

"Αφού όλοι αφαιρούν ήδη από τα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών το 50% και πλέον της έκθεσής τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, ανοίγει ο δρόμος και για αντίστοιχο κούρεμα του ελληνικού χρέους", σημειώνει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας.

Βάσει των δηλώσεων Schaeuble, το πιθανότερο είναι να τεθεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο τροποποίησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στο σκέλος του PSI για το ελληνικό χρέος και του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Να αυξηθεί, δηλαδή, η απομείωση της απαίτησης των ιδιωτών που συμμετέχουν στο rollover από 21% σε υψηλότερα επίπεδα, ώστε σε συνδυασμό με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση των τόκων να μειωθεί το ελληνικό χρέος κατά περίπου 50%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το υπόλοιπο πλαίσιο θα παραμείνει ως έχει. Δηλαδή στο PSI θα ενταχθούν ομόλογα που λήγουν ως τον Ιούλιο του 2020, με αντίστοιχες των σημερινών επιλογές μετακύλισης ή ανταλλαγής.

Αγκάθι, βέβαια, για την τροποποίηση των όρων αποτελεί το γεγονός ότι το πακέτο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου έχει ήδη εγκριθεί από τα κοινοβούλια 4 χωρών-μελών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία.

Τι σημαίνει βαθύτερο κούρεμα στο rollover για τις ελληνικές τράπεζες

Τραπεζίτες με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία το Euro2day σημειώνουν ότι είναι πολύ νωρίς για τέτοια σενάρια, επαναλαμβάνοντας ότι προτεραιότητες για την Ελλάδα θα πρέπει να αποτελούν η τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε και η έγκριση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Αν τεθεί το ενδεχόμενο βαθύτερου κουρέματος, πάντως, από την Ευρώπη, οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να εγγράψουν υψηλότερες ζημίες για τα ομόλογα με τα οποία έχουν δηλώσει εθελοντικά ότι θα συμμετάσχουν στο PSI.

Εξέλιξη η οποία, σε συνδυασμό με τις περαιτέρω προβλέψεις που θα απαιτηθούν από τον έλεγχο των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων που διενεργεί η BlackRock, θα αυξήσει τον κίνδυνο κρατικοποίησης κάποιων τραπεζών.

Η συνολική ζημία των ελληνικών τραπεζών εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 15 δισ. ευρώ αν το haircut για τα ομόλογα που λήγουν ως το 2020 φτάσει στο 40%, ενώ για τις κυπριακές τράπεζες η επίπτωση παραμένει μικρή.

Την ίδια στιγμή, όμως, η αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγων που δεν συμμετέχουν στο rollover θα αυξηθεί, εφόσον το χρέος πέσει κάτω του 100% επί του ΑΕΠ και κριθεί από τις αγορές βιώσιμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v