Αμετάκλητη και θεμελιώδη εθνική επιλογή χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί δημοψηφίσματος.
Αναλυτικότερα, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση σκέπτεται να θέσει σε δημοψήφισμα τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ, δήλωσε τα εξής:
«Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ είναι μία αμετάκλητη και θεμελιώδης εθνική επιλογή την οποία ο ελληνικός λαός προστατεύει με τις θυσίες του γιατί γνωρίζει πόσο πολύτιμη είναι.
Η Ελλάδα δε, λόγω του μεγέθους της, δεν είναι ούτε μπορεί να καταστεί ποτέ το κεντρικό πρόβλημα της ευρωζώνης. Γνωρίζουμε όμως ότι τα δημοσιονομικά μας μεγέθη και οι οικονομικές μας δομές συνιστούν ένα πρόβλημα για την Ευρωζώνη, το οποίο με την εφαρμογή του προγράμματος και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε οριστικά».
Κατατέθηκε το ν/σ για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, ενώ την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος διαψεύδει δημοσίευμα ότι το πρώτο δημοψήφισμα θα αφορά την έξοδο ή όχι της Ελλάδας από το ευρώ.
Η κατάθεση του νομοσχεδίου προκάλεσε την αντίδραση της Ν.Δ. Ο εκπρόσωπος της, κ. Γιάννης Μιχελάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κατάθεση του νομοσχεδίου, την ώρα που η κυβέρνηση προαναγγέλλει νέα επώδυνα μέτρα, αποκαλύπτει ύποπτη σπουδή και πανικόβλητες μεθοδεύσεις. Δεν έχει καμία σχέση με προθέσεις εμβάθυνσης της Δημοκρατίας, όπως ισχυρίζεται ο αρμόδιος υπουργός. Ούτε συνδέεται με την προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, τις οποίες στηρίζουμε.
Απλά και μόνο η χρονική συγκυρία, αποκαλύπτει ότι πρόκειται για πυροτέχνημα που έχει ως στόχο τον αποπροσανατολισμό των πολιτών από τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα, τα σχεδιαζόμενα νέα σκληρά μέτρα, την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και τα αδιέξοδα της οικονομικής συνταγής που ακολουθεί.
Αποκαλυπτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακαλύπτει τα δημοψηφίσματα, χωρίς να έχει ανακαλύψει τα ερωτήματα που θα τεθούν».
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΣύμφωνα με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, προβλέπονται δύο τύποι δημοψηφίσματος. Το πρώτο αφορά σε κρίσιμα εθνικά θέματα εξωτερικής πολιτικής ή εθνικής άμυνας αλλά και σε κάθε άλλο ζήτημα που απασχολεί την οικονομική, την κοινωνική και την πολιτική ζωή. Για τη διεξαγωγή του απαιτούνται πρόταση της κυβέρνησης και απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών.
Ο άλλος τύπος δημοψηφίσματος αφορά σε ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με εξαίρεση τα δημοσιονομικά. Για την προκήρυξή του απαιτείται πρόταση των 2/5 και αποδοχή της από τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών.
Στη διενέργειά του συμμετέχουν όχι μόνον τα πολιτικά κόμματα αλλά και ενώσεις προσώπων, επιστημονικές, επαγγελματικές ή συνδικαλιστικές οργανώσεις και κάθε άλλη οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών. Με κριτήριο την επιλογή τους στο τιθέμενο ερώτημα, δηλαδή την αποδοχή ή την απόρριψή του, εντάσσονται σε δύο Επιτροπές Υποστήριξης. Σε κάθε μία διατίθεται δωρεάν ο ίδιος χρόνος στα μέσα μαζικής επικοινωνίας για να προβάλουν τα μηνύματα και τις θέσεις τους. Ο χρόνος αυτός κατανέμεται μεταξύ των μελών κάθε επιτροπής με απόφασή τους.
Σε όσους συμμετέχουν στη διενέργεια δημοψηφίσματος δεν διατίθεται κρατική χρηματοδότηση. Εξάλλου, θεσπίζεται όριο τόσο για τις δαπάνες τους όσο και για τη χρηματοδότησή τους από φυσικά πρόσωπα, ενώ απαγορεύεται να χρηματοδοτηθούν, μεταξύ άλλων, από ιδιοκτήτες ή εκδότες ημερήσιων ή περιοδικών εντύπων πανελλήνιας ή τοπικής κυκλοφορίας ή που είναι ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών, εν γένει, σταθμών. Η οικονομική τους διαχείριση υπόκειται σε κανόνες δημοσιότητας και ελέγχεται από την ομώνυμη επιτροπή της Βουλής. Τέλος, στο δημοψήφισμα ισχύουν οι απαγορεύσεις στη δημόσια προβολή μηνυμάτων που προβλέπονται στην εκλογική νομοθεσία.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και στους δύο τύπους δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, αρκεί στην ψηφοφορία να πάρει μέρος συγκεκριμένο ποσοστό του εκλογικού σώματος.
Σε δημοψήφισμα για ψηφισμένο νομοσχέδιο το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο πενήντα τοις εκατό (50%) όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Στην περίπτωση δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι το ποσοστό θα καθοριστεί κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.