Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριπλό «βέτο» από τρόικα για δαπάνες

Διαπιστώνει υπέρβαση σε προσλήψεις. Ζητά περισσότερους σε εργασιακή εφεδρεία και «μαχαίρι» σε επικουρικές συντάξεις. Με περικοπή κατά 30% του κράτους και μετατάξεις - απολύσεις σε δήμους απαντά η κυβέρνηση.

Τριπλό «βέτο» από τρόικα για δαπάνες
Την άμεση περικοπή και δαπανών, πέραν των νέων εισπρακτικών μέτρων, ζητάει, σύμφωνα με πληροφορίες, η τριμερής επιτροπή, προκειμένου να τιθασευτεί η φετινή απόκλιση ως προς τον στόχο του ελλείμματος και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για τη μείωσή του στα 14,9 δισ. ευρώ το 2012 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η καθυστέρηση ψήφισης και εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο προγραμματιζόταν να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου, σε συνδυασμό με την υπέρβαση σε προσλήψεις και υπερωρίες, είχε ως αποτέλεσμα οι δαπάνες στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου να ξεφύγουν, ανερχόμενες στα 47,8 δισ. ευρώ, έναντι 43,5 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώνεται υπέρβαση του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, που ίσχυε για πέρυσι, καθώς το 2010 αποχώρησαν από το Δημόσιο 34.000 υπάλληλοι και προσλήφθηκαν 14.700 νέοι. Επιπρόσθετα, φέτος μέχρι τον Ιούλιο προσλήφθηκαν -χωρίς τις μετατάξεις- 6.550 νέοι υπάλληλοι και με δεδομένο ότι ισχύει ο κανόνας 1 πρόσληψη για 10 αποχωρήσεις
θα πρέπει να φύγουν περίπου 65.000.

Εξ ου και η τρόικα απαίτησε την άμεση διεύρυνση και εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας, ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιούλιο και προοριζόταν αρχικά να ισχύσει για το πλεονάζον προσωπικό των υπό κατάργηση - συγχώνευση φορέων ή οργανισμών του Δημοσίου.

Όπως έγραψε το Euro2day, με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για υπαγωγή τουλάχιστον του 10% του προσωπικού 151 φορέων
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinσε εργασιακή εφεδρεία θα υπαχθούν στο ιδιότυπο εργασιακό καθεστώς τουλάχιστον 3.000 υπάλληλοι.

Μεγάλο στοίχημα, όμως, για την κυβέρνηση αποτελεί ο περιορισμός κατά 30% του στενού πυρήνα του κράτους με την κατάργηση ή συγχώνευση σε πρώτη φάση 20 «διακριτών ομάδων φορέων». Πρόκειται για υπηρεσίες ή φορείς υπουργείων και εποπτευόμενων ΝΠΔΔ που οι αρμοδιότητές τους επικαλύπτονται με άλλους φορείς ή, σε κάποιες περιπτώσεις, το αντικείμενό τους έχει συρρικνωθεί σημαντικά.

Μέχρι το τέλος του έτους τα υπουργεία θα πρέπει να δώσουν στη Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή καταλόγους με τους προτεινόμενους φορείς και υπηρεσίες, την αξιολόγηση των οποίων θα αναλάβουν ιδιωτικές εταιρίες υπό την εποπτεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Άμεσες απολύσεις - μετατάξεις σε 10-15 δήμους

Το «Βατερλό», όμως, της κυβέρνησης ήρθε από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο φετινός προϋπολογισμός προέβλεπε περικοπή επιχορηγήσεων 730 εκατ. ευρώ, στόχος που τινάχτηκε στον αέρα, αφού υπήρξαν και δήμοι που δήλωσαν αδυναμία κάλυψης ακόμη και των δαπανών μισθοδοσίας που αναλήφθηκαν από το Δημόσιο.

Με δεδομένο όμως ότι περιφέρειες και ΟΤΑ θεωρούνται από την τρόικα ως Δημόσιο, η τελευταία ζήτησε από την κυβέρνηση αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των απασχολουμένων σε περιφέρειες, δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις και τις προσλήψεις από την 1η/1/2010 ως και τον Ιούλιο της φετινής χρονιάς.

Υπό την πίεση της τριμερούς, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να διαμηνύσει σε όλους τους δήμους ότι πρέπει να κλείσουν φέτος με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ώστε να μην επιβαρύνουν ούτε με ένα ευρώ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.

Για περίπου 10 με 15 δήμους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν άμεσα ταμειακά προβλήματα, αποφασίστηκε η άμεση εφαρμογή εξυγιαντικών προγραμμάτων, που προβλέπουν μετατάξεις προσωπικού ή και απολύσεις, ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα.

Χάος με τα ταμεία - Μαχαίρι στις επικουρικές

Στον αντίποδα, μικρά περιθώρια υπάρχουν στο μέτωπο των ταμείων. Όπως είναι γνωστό, τα περισσότερα ταμεία έχουν εισπράξει ήδη τουλάχιστον το 80% της φετινής κρατικής επιχορήγησης, λόγω της καθίζησης των εσόδων από την εκτίναξη της ανεργίας και της μη καταβολής βεβαιωμένων ασφαλιστικών εισφορών εξαιτίας της όξυνσης των ταμειακών προβλημάτων στις επιχειρήσεις.

Με αυτούς τους ρυθμούς, η υπέρβαση δαπανών στα ταμεία αναμένεται να ξεπεράσει σημαντικά το 1,7 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από άλλες πηγές. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία ή να χρησιμοποιήσουν προθεσμιακές καταθέσεις για να καταβάλουν συντάξεις.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι τα ταμεία αντιμετωπίζουν πλέον και δυσκολία δανεισμού από τις τράπεζες, γι' αυτό και το τελευταίο διάστημα συνάπτονται ιδιότυπα swaps ώστε να καλυφθούν άμεσες ταμειακές ανάγκες για την καταβολή συντάξεων.

Το όφελος 625 εκατ. ευρώ που προβλέπεται από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που επιβλήθηκε τον Ιούλιο θα αποδοθεί ολόκληρο στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας.

Στο μέτωπο των επικουρικών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα το σχετικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει μαχαίρι στις καταβαλλόμενες συντάξεις ως και 50%.

Αντίθετα, η κυβέρνηση έχει πλησιάσει τον στόχο μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 250 εκατ. ευρώ φέτος, που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί με την άμεση περικοπή του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, ενώ τα ταμεία χάρη στις ηλεκτρονικές προμήθειες και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση περιόρισαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα κόστη τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v