Πολιτικές κόντρες στη Γερμανία για Ελλάδα

Σε πολιτική κόντρα εξελίσσεται το ζήτημα της Ελλάδας για τους Γερμανούς, καθώς πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία της ψήφισης από τη Βουλή του νόμου που θα κυρώνει τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής και τον νέο ρόλο του EFSF.

Πολιτικές κόντρες στη Γερμανία για Ελλάδα
Σε πολιτική κόντρα εξελίσσεται το ζήτημα της Ελλάδας για τους Γερμανούς, καθώς πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία της ψήφισης από τη γερμανική Βουλή του νόμου που θα κυρώνει τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής και τον νέο ρόλο του EFSF. Έτσι: 

1. Οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι διακρίνουν στην έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ μια δυνητική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. 

Μετά τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας κ. Φίλιπ Ρέσλερ, και ο γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών κ. Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας σε πρωινό μαγκαζίνο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, υποστηρίζει: «Ως τελευταία συνέπεια δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι οι Έλληνες θα θελήσουν ή θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη». Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Αγκελα Μέρκελ, έσπευσε να ασπαστεί τις απόψεις του Φ. Ρέσλερ.

2. Την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν αποκλείει και ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) κ. Χορστ Ζέεχοφερ. Μιλώντας χθες στο ZDF, ο κ. Ζέεχοφερ επανέλαβε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

3. Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) κ. Φόλκερ Κάουντερ απορρίπτει τη συζήτηση για αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Αυτό είναι δυνατόν μόνο σε εθελοντική βάση», είπε στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε: «Καλύτερα να συζητούμε πράγματα τα οποία είναι ρεαλιστικά στο άμεσο μέλλον».

Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) κ. Πέτερ Αλτμάιερ θεωρεί επικίνδυνη και αντιπαραγωγική τη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία για συντεταγμένη πτώχευση της Ελλάδας. «Με τον τρόπο αυτόν προκαλούμε συνέπειες, τις οποίες θα θέλαμε στην πραγματικότητα να αποφύγουμε», δήλωσε ο κ. Αλτμάιερ στην πρωινή εκπομπή Morgenmagazin του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD).

4. Ο πρόεδρος των αντιπολιτευομένων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποιεί για τις συνέπειες που θα είχε ο αποκλεισμός της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Στην παρούσα φάση κανείς δεν τολμά να αποκλείσει τίποτε», τόνισε ο κ. Γκάμπριελ, προσθέτοντας ότι ακόμη και εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ΟΝΕ δεν θα επιλυθούν τα προβλήματα της Ευρώπης. Τότε οι αγορές θα στραφούν στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Ιταλία, επισήμανε.

Feld: Πιθανή μια άτακτη αναδιάρθρωση για Ελλάδα - Απαιτείται "κούρεμα" 50%

Μια άτακτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πιθανή εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να βγει εκτός ευρωζώνης, δηλώνει σήμερα στο Bloomberg ο Lars Feld, οικονομικός σύμβουλος της γερμανίδας καγκελάριου, Α. Μέρκελ.

Ωστόσο, τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα. "Υπάρχουν πάρα πολλές τεχνικές δυσκολίες και το ντόμινο θα είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερο και ισχυρότερο από όσα παρατηρούμε σε μια τακτική αναδιάρθρωση", σημείωσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουλίου δεν αρκούν για να σωθεί η Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι απαιτείται "κούρεμα" του ελληνικού χρέους τουλάχιστον 50%.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Feld καταθέτει ανάλογες απόψεις. Ηδη από τις 19 Ιανουαρίου σε συνέντευξη του στην Handelsblatt, δήλωνε πως "Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να διαχειριστεί το χρέος της χωρίς κούρεμα". Καλούσε δε την Γερμανία να βάλει στην άκρη κεφάλαια προκειμένου να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας.

Η τρόικα θα κρίνει την επόμενη δόση

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας, Steffen Seibert, σημειώνει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συμφωνεί με τον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ και προσθέτει ότι η Γερμανία "υποθέτει" ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να ευθυγραμμιστεί με τις υποχρεώσεις της, αναφέροντας όμως ότι "μόνο η τρόικα μπορεί να κρίνει εάν η Ελλάδα κάνει αρκετά".

υπουργός εξέφρασε με τα δικά του λόγια τους στόχους ολόκληρης της γερμανικής κυβέρνησης. Υπάρχει σημαντική ενότητα στο εσωτερικό της κυβέρνησης" υπογραμμίζει και προσθέτει ότι "Εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τα κριτήρια που θέτει η τρόικα, αυτόματα δεν θα μπορεί να καταβληθεί η επόμενη δόση".

Ο εκπρόσωπος τύπου του γερμανικού υπουργείου οικονομικών υπογραμμίζει ότι "δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση οι μηχανισμοί για μια τακτική χρεοκοπία της Ελλάδας".

Ωστόσο, τάσσεται κατά της εξόδου της χώρας από το ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι "πρόθεσή μας είναι να σταθεροποιήσουμε ολόκληρη την ευρωζώνη, με το σύνολο των χωρών - μελών της".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v