Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρηματική αποστολή του ΣΕΒ στο Μαρόκο

Ολοκληρώνεται σήμερα 8/9, η διήμερη επιχειρηματική αποστολή που διοργάνωσε ο ΣΕΒ στο Μαρόκο, στο πλαίσιο των δράσεων του Συνδέσμου για ενίσχυση της εξωστρέφειας και επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας.

Επιχειρηματική αποστολή του ΣΕΒ στο Μαρόκο
Με επιτυχία ολοκληρώνεται σήμερα, Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, η διήμερη επιχειρηματική αποστολή που διοργάνωσε ο ΣΕΒ στο Μαρόκο (Καζαμπλάνκα) στο πλαίσιο των δράσεων του Συνδέσμου για ενίσχυση της εξωστρέφειας και επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας σε ενδιαφέρουσες αγορές.

Στην αποστολή μετείχαν 20 εταιρίες από τους κλάδους των κατασκευών, τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής, ενέργειας, φαρμακευτικών προϊόντων, πλαστικών, χημικών, αλουμινίου και χρωμάτων, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών εκπροσωπήθηκε από τον κ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

Στο Επιχειρηματικό Φόρουμ, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της αποστολής, οι ελληνικές εταιρίες είχαν σειρά επαφών με μαροκινές επιχειρήσεις, όπου και ενημερώθηκαν για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα καθώς και για τη δυνατότητα συμμετοχής τους στα έργα υποδομών που πραγματοποιούνται.

Σε δήλωσή του, ο Αντιπρόεδρος & Επικεφαλής Διεθνών Δράσεων του ΣΕΒ κ. Θανάσης Λαβίδας τόνισε ότι «το ανεξερεύνητο έως τώρα Μαρόκο μπορεί να αποδειχθεί ένας ακόμα ενδιαφέρον προορισμός και διέξοδος για την ελληνική εξωστρέφεια, τόσο για την προώθηση ελληνικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά, όσο και μέσω αυτής σε άλλες της Νότιας Μεσογείου.

Οι αγορές της Νοτίου Μεσογείου αποτελούν χώρο ζωτικής σημασίας
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinγια την ελληνική επιχειρηματική εξωστρέφεια, ενώ οι ανακατατάξεις που σημειώνονται σε χώρες του αραβικού τόξου επιβάλλουν την έγκαιρη παρουσία ελληνικών εταιριών για την αξιοποίηση των νέων δεδομένων και ευκαιριών. Στην κατεύθυνση αυτή», όπως σημείωσε ο κ. Λαβίδας, «θα συμβάλλει ουσιαστικά και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Μαρόκου, που ιδρύουμε σήμερα με τον ομόλογο Μαροκινό Φορέα».

Το Μαρόκο είναι μία από τις πλέον ανοικτές και δυναμικές οικονομίες της περιοχής, δεν έχει επηρεασθεί σημαντικά από τη διεθνή οικονομική κρίση, χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, έχει χαμηλό πληθωρισμό και παρουσιάζει αξιόλογο ρυθμό ανάπτυξης.

Το πολυετές αναπτυξιακό πρόγραμμα που υλοποιείται, εστιάζεται στις υποδομές και στην ενέργεια, ενώ η Συμφωνία Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει προοδευτική κατάργηση των δεσμών στα βιομηχανικά προϊόντα και φιλελευθεροποίηση του εμπορίου στα αγροτικά προϊόντα. Οι ελληνικές εταιρίες κατασκευών, δομικών υλικών, ενέργειας και πληροφορικής μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος δραστηριότητας αξιοποιώντας την τεχνογνωσία, την ευρωπαϊκή ταυτότητα, τον διεθνή προσανατολισμό τους, καθώς και τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο.

Η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στην περιοχή είναι περιορισμένη καθώς τα ελληνικά προϊόντα δεν είναι γνωστά στον εμπορικό κόσμο και στο καταναλωτικό κοινό, κυριαρχεί η γαλλική γλώσσα στην επικοινωνία, ενώ δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση. Σήμερα στο Μαρόκο δραστηριοποιούνται 4 ελληνικές εταιρίες και συγκριμένα η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά στην εξόρυξη βιομηχανικών ορυκτών, η Intralot στη διαχείριση των δύο κρατικών Λοταριών, η Atlantic Dredging σε λιμενικά έργα και η Aegean στην τροφοδοσία καυσίμων του νέου λιμένα της Ταγγέρης.

Όπως προέκυψε από τις διμερείς επαφές, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς:

• Ενέργειας, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ανεπαρκής.
• Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, ηλιακή, βιομάζα), λόγω της γεωγραφικής θέσης του Μαρόκου.
• Διαχείρισης υδάτινων πόρων που αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες της χώρας λόγω κλιματολογικών συνθηκών.
• Κατασκευών και δομικών υλικών καθώς προγραμματίζονται πολλά έργα υποδομής όπως κατασκευή δρόμων, επεκτάσεις αεροδρομίων και λιμενικών εγκαταστάσεων, ενώ λόγω της αύξησης του αστικού πληθυσμού προβλέπεται η δημιουργία 15 νέων πόλεων έως το 2020 και συνεπώς κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων και κατοικιών.
• Συστημάτων ασφαλείας και προστασίας λόγω της συνεχούς αναβάθμισης υποδομών και αυξανόμενης τάσης για γενικευμένη χρήση τέτοιων συστημάτων.
• Εισαγωγής νέων τεχνολογιών πληροφορικής στο πλαίσιο της συνεχούς απελευθέρωσης της αγοράς τηλεπικοινωνιών.
• Αγροτικής παραγωγής για την προμήθεια εξοπλισμού λόγω του Κυβερνητικού προγράμματος ανάπτυξης σύγχρονων γεωργικών μονάδων.
• Ιατρικού εξοπλισμού, καθώς το Μαρόκο αποτελεί κέντρο ιατρικής περίθαλψης για τις χώρες της Υποσαχαρικής Αφρικής και η εξαιρετικά περιορισμένη παραγωγή οδηγεί σε εισαγωγές.

Με την ευκαιρία της παραμονής στο Μαρόκο, ο κ. Λαβίδας πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου κ. Maazouz, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη χώρα μας τον περασμένο Μάρτιο. Σε φιλικό κλίμα, ο κ. Maazouz επικρότησε την πρωτοβουλία του ΣΕΒ για τις ενέργειες σύσφιξης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στις προσπάθειες προβολής και προώθησης των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο Μαρόκο, αλλά και της ανάληψης κοινών επιχειρηματικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται ότι η επιχειρηματική αποστολή πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της CCC, μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες που δραστηριοποιείται στις αραβικές χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v