Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες περικοπές από τις επιχειρήσεις

Tη μετεγκατάσταση στο εξωτερικό σκέφτεται να ακολουθήσει σχετικά μικρή (ποσοστό 6,4%) μερίδα ελληνικών εταιριών, αναζητώντας απάντηση στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζει στην εσωτερική αγορά.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Νέες περικοπές από τις επιχειρήσεις
* Οι σχετικοί πίνακες που αφορούν, μεταξύ άλλων, στο ποσοστό μεταβολής του αριθμού των εργαζομένων δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

μετεγκατάσταση στο εξωτερικό σκέφτεται να ακολουθήσει σχετικά μικρή (ποσοστό 6,4%) μερίδα ελληνικών εταιριών, αναζητώντας απάντηση στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζει στην εσωτερική αγορά.

Επιπλέον, υπερδιπλάσιο ποσοστό (13,8%) επιχειρήσεων δεν απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αφήνει κάποια πιθανότητα να εξετάσει τη «μετανάστευση» ως λύση στο προσεχές μέλλον. Όσες πάντως παραμείνουν στην εσωτερική αγορά προκειμένου να μειώσουν τα κόστη τους προσανατολίζονται εκ νέου σε απολύσεις, μειώσεις μισθών αλλά και σε περικοπές στα μπόνους των υψηλόβαθμων στελεχών τους.

Τα αποκαλυπτικά και άκρως απογοητευτικά στοιχεία για τις εκτιμήσεις των εταιριών και τις προθέσεις τους το τρέχον εξάμηνο αποτυπώνονται στον Δείκτη Τάσεων Εργασίας, μία έρευνα που διενεργήθηκε από το ALBA Graduate Business School.

Συγκεκριμένα, το 6,4% των επιχειρήσεων του δείγματος που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα δήλωσε ότι σκέφτεται να μετεγκαταστήσει τμήμα ή ολόκληρη την εταιρία στο εξωτερικό, για το 13,8% αυτό αποτελεί μικρή πιθανότητα, αλλά πάντως η συντριπτική πλειονότητα (ποσοστό 74,8%) δηλώνει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι καθόλου πιθανό. Το πρώτο εξάμηνο, ωστόσο, μόλις το 2,8% είχε απαντήσει ότι προχώρησε σε μετεγκατάσταση τμήματος ή ολόκληρης της επιχείρησης στο εξωτερικό.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
--- Η κύρια τάση

Και αν η έξοδος -ολική ή τμηματική- των ελληνικών εταιριών στο εξωτερικό αποτελεί λύση για το 1/5 περίπου των επιχειρήσεων, η μείωση μισθών και μπόνους αλλά και οι απολύσεις είναι γνωστή συνταγή, την οποία έχουν ακολουθήσει και θα συνεχίσουν να ακολουθούν οι επιχειρήσεις.

Έτσι, λοιπόν, το 34% των εταιριών του δείγματος δήλωσε ότι ενδέχεται να προβεί σε περικοπή του εργατικού δυναμικού στο δεύτερο εξάμηνο, ποσοστό 14,7% ανέφερε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξετάζεται, ενώ μόνο το 17,9% των επιχειρήσεων θα προχωρήσει σε προσλήψεις.

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται αναμενόμενη τη στιγμή όπου το 63,2% των εταιριών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι έχει επηρεαστεί πολύ ή και δραματικά από την παρούσα οικονομική κρίση, ποσοστό αυξημένο συγκριτικά με το περασμένο εξάμηνο, που ήταν 52,4%, ενώ μόλις το 1,4% δηλώνει ότι έχει μείνει τελείως ανεπηρέαστο.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις σε ποσοστό 41,3% έχουν προχωρήσει σε απολύσεις το τελευταίο εξάμηνο, ενώ το 22,5% έχει πραγματοποιήσει μειώσεις μισθών. Το 50,7% των εταιριών δεν έδωσε καθόλου αυξήσεις τον τελευταίο χρόνο, ποσοστό το οποίο θα αγγίξει το 54% τους επόμενους 12 μήνες, ενώ μόνο το 9,9% θα δώσει αυξήσεις πάνω από 3%.

Εκτός από τη μείωση του προσωπικού τους, και προκειμένου να περιορίσουν τα έξοδά τους, οι επιχειρήσεις έχουν αποφασίσει να βάλουν μαχαίρι στην εκπαίδευση των εργαζομένων τους και στα μπόνους, ενώ στα σχέδιά τους περιλαμβάνεται και η περικοπή των μισθών. Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 50% θεωρούν πιθανό ή πολύ πιθανό να περιορίσει την εκπαίδευση των εργαζομένων τους, το 60% των εταιριών σκοπεύει να μειώσει τα μπόνους, ενώ το 29,6% θα προβεί σε περικοπές μισθών και το 17,9% το εξετάζει.

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, οι επιχειρήσεις σε ποσοστό 53% έχουν προχωρήσει στον περιορισμό των ταξιδιών, ενώ το 30% χρησιμοποιεί outsourcing υπηρεσίες κυρίως για να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα (π.χ. ανάθεση μισθοδοσίας σε εξωτερικό συνεργάτη κ.λπ.).

Σε αντίθεση, πάντως, με το γενικότερο οικονομικό κλίμα, μία στις δύο εταιρίες εξακολουθεί να εμφανίζεται αισιόδοξη (48,1%). Την ίδια ώρα, και σε αυτό το εξάμηνο συνεχίζεται η προτίμηση των επιχειρήσεων προς τα νεαρά στελέχη αποφοίτους ανωτάτων σχολών σε ποσοστό 32,6%, ενώ το 55,3% θεωρεί βασική προϋπόθεση για την επιλογή νέων εργαζομένων την ύπαρξη μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

* Οι σχετικοί πίνακες που αφορούν, μεταξύ άλλων, στο ποσοστό μεταβολής του αριθμού των εργαζομένων δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v