Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΣΕΒΕΕ: Προβλέπει έκρηξη στα "λουκέτα"

Έκρηξη "λουκέτων", απώλεια θέσεων απασχόλησης και μεγαλύτερη μείωση του τζίρου αναμένονται το επόμενο 12μηνο, όπως αποτυπώνει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ. 1 στις 3 εταιρίες καθυστερεί οφειλές. Βόμβα οι ακάλυπτες επιταγές.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΓΣΕΒΕΕ: Προβλέπει έκρηξη στα λουκέτα
Έκρηξη λουκέτων, απώλεια θέσεων απασχόλησης και μεγαλύτερη μείωση του τζίρου αναμένονται το επόμενο 12μηνο, όπως αποτυπώνει έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρία MARC και παρουσιάστηκε πριν από λίγο.

Συγκεκριμένα, 183.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στο "κόκκινο" (21,8%), ενώ άλλες 190.000 (22,7%) φαίνεται αρκετά πιθανό να αντιμετωπίσουν κίνδυνο κλεισίματος.

Συνολικά, 373.000 επιχειρήσεις θέτουν ερωτήματα για το αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν ή όχι το επόμενο διάστημα έναντι 440.000 της έρευνας του Ιανουαρίου. Τα πιθανά λουκέτα για το επόμενο διάστημα συνεπάγονται κίνδυνο απώλειας 250.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί) το επόμενο δωδεκάμηνο. Σημειώνεται ότι πλέον σε κάθε 1 πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν 7 απολύσεις.

Την ίδια ώρα, το πρώτο εξάμηνο η μείωση του τζίρου ανήλθε στο 29% και 8 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν υποστεί μείωση, ενώ οι εκτιμήσεις για το τρέχον εξάμηνο είναι εξίσου δυσοίωνες.

Το ίδιο αρνητικά είναι και τα μηνύματα για την επενδυτική δραστηριότητα, καθώς 1 στις 2 επιχειρήσεις κατέγραψε στασιμότητα στις επενδύσεις που υλοποίησε τους πρώτους έξι μήνες. Το τρέχον εξάμηνο εκτιμάται ότι θα μειωθεί για το 34,6% των επιχειρήσεων, ενώ θα παραμείνει αμετάβλητη για το 54,3%.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω έρευνα δεν ενσωματώνονται οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και στην απασχόληση από την αύξηση του ΦΠΑ στις 125.000 επιχειρήσεις εστίασης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος, επανέλαβε την πάγια θέση της συνομοσπονδίας για μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, ενώ για το νέο φορολογικό σημείωσε ότι δεν συμφωνεί να γίνει μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, αλλά να μειωθούν οι φόροι κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις (δημιουργία θέσεων εργασίας, επενδύσεις κ.λπ.), ενώ, όπως εκτίμησε, μάλλον συμφωνεί και η πολιτική ηγεσία με αυτήν τη θέση.


Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας

- Πρόβλεψη για 183.000 λουκέτα το επόμενο δωδεκάμηνο, εκ των οποίων 100.000 έως το τέλος του χρόνου.

- Κίνδυνος για απώλεια 250.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί) το επόμενο δωδεκάμηνο.

- Συνολικά 373.000 επιχειρήσεις θέτουν ερωτήματα για το αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν ή όχι το επόμενο διάστημα έναντι 440.000 της έρευνας του Ιανουαρίου.

- Σε κάθε 1 πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν 7 απολύσεις.

- Η μείωση του τζίρου το πρώτο εξάμηνο ανήλθε στο 29%, με 8 στις 10 επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι έχουν υποστεί μείωσή του.

- Το πρώτο εξάμηνο 2 στις 10 επιχειρήσεις μείωσαν τις ώρες και ημέρες εργασίας.

- Το τρέχον εξάμηνο 3 στις 10 επιχειρήσεις θα μειώσουν με μεγάλη βεβαιότητα μισθούς και ώρες εργασίας.

- 1 στις 3 επιχειρήσεις με καθυστερημένες οφειλές και υποχρεώσεις (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ κ.λπ.). Ελαφρά μείωση έκθεσης σε χρέη σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

- Προβλέπεται απώλεια επιπλέον 134.000 θέσεων μισθωτής εργασίας έως το τέλος του έτους. Ήδη χάθηκαν 88.000 θέσεις μισθωτής εργασίας το πρώτο εξάμηνο.

- Βόμβα οι ακάλυπτες επιταγές. Σημειώνεται ότι οι ακάλυπτες επιταγές που κατέχουν επιχειρηματίες και δεν τις έχουν σφραγίσει πλησιάζουν τον αριθμό των ήδη σφραγισμένων.

- Το παραεμπόριο εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο σχεδόν για το 50% των εμπορικών επιχειρήσεων ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v