ΟΟΣΑ: Αγώνας δυο δεκαετιών με το χρέος

Το πακέτο στήριξης θα μειώσει λίγο το χρέος, υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ, αλλά δίνει αναγκαίο χρόνο. Θα χρειαστεί προσπάθεια μιας γενιάς. "Η Ελλάδα μπορεί" αν τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις. Τι λέει για τράπεζες, ανάπτυξη, φορολογία. 

ΟΟΣΑ: Αγώνας δυο δεκαετιών με το χρέος
Το νέο πακέτο στήριξης θα μειώσει ελάχιστα το χρέος της Ελλάδας, το οποίο θα καταστεί εκ νέου βιώσιμο από το 2035, υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ. Τονίζει ωστόσο ότι η Ελλάδα, μετά και το δεύτερο πακέτο βοήθειας, μπορεί να τα καταφέρει.

"Η αρχική ανάλυση δείχνει ότι το ευρωπαϊκό πακέτο θα μειώσει το βάρος του χρέους μόνο ελάχιστα", αναφέρει η έκθεση του οργανισμού για την Ελλάδα και συμπληρώνει: "Η επιπλέον οικονομική στήριξη που συμφωνήθηκε και η επιμήκυνση του δανείου παρέχουν τον χρόνο που χρειάζεται για να συνεχίσει η χώρα στην εφαρμογή των διαρθρωτικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων".

Βάσει του επικρατέστερου -κατά τον ΟΟΣΑ- σεναρίου, η Ελλάδα θα πετύχει μείωση του χρέους στο 100% του ΑΕΠ το 2035, από 140% του ΑΕΠ το 2010. Επισημαίνεται πως το βασικό σενάριο προϋποθέτει μεγάλη απόκλιση στον στόχο άντλησης 50 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Βάσει του πιο αισιόδοξου σεναρίου -με μικρή απόκλιση από τον στόχο των ιδιωτικοποιήσεων-, το 2035 θα επιτευχθεί μείωση του χρέους στο 65% του ΑΕΠ.
Προϋπόθεση σύμφωνα με την έκθεση είναι η Ελλάδα από το 2015 και έπειτα να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ 5 - 6%. Πρόκειται για φιλόδοξο στόχο, αναφέρει, που όμως τον έχουν πετύχει στο παρελθόν το Βέλγιο, η Δανία και η Φινλανδία, αν και σε καλύτερη οικονομική συγκυρία.




"Ήρθαμε για να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά επίσης ήρθαμε για να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση για μία ολόκληρη γενιά, γιατί τόσο χρειάζεται για να μειωθούν αυτά τα μεγέθη σε χαμηλότερα επίπεδα ως προς το ΑΕΠ", δήλωσε ο κ. Angel Gurria, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ σε συνέντευξή του στο Reuters.

"Το επικρατέστερο σενάριο μπορεί να μην είναι το πιο επιθυμητό", ανέφερε, προσθέτοντας όμως ότι η Ελλάδα είναι δυνατόν να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα στις ιδιωτικοποιήσες και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Gurria προέτρεψε την Αθήνα να μην προσπαθεί να ακολουθήσει τις αγορές, αλλά να τις οδηγεί με την πολιτική της και τα αποτελέσματα.

Έκλεισε δε τις δηλώσεις του τονίζοντας ότι "υπάρχει ζωή μετά το χρέος", με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο να συμπληρώνει πως "υπάρχει ζωή με το χρέος και μετά το χρέος".

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι "το μήνυμα είναι πολύ καλό, καθαρό και αισιόδοξο. Η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση".

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του υπουργού περιφερειακής ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδη, που σημείωσε ότι "επιτέλους η Ελληνική οικονομία άρχισε να παράγει καλές ειδήσεις". 

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, υπογράμμισε ότι "υπάρχει μια καινούργια προοπτική που δημιουργεί ελπίδα για την επόμενη μέρα", αλλά προέβλεψε ότι ο χειμώνας θα είναι ο δυσκολότερος χειμώνας για την ανεργία.

Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές προσπάθειες

 "Το πρόγραμμα μπορεί να πετύχει", αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ και συμπληρώνει: "Μπορεί να γίνει, είναι εφικτό".

"Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν κατά τον προηγούμενο χρόνο είναι εντυπωσιακές, ενώ η μείωση του ελλείμματος που επιτεύχθηκε είναι άνευ προηγουμένου", σημειώνει η έκθεση. Παρά ταύτα, "οι Αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν αυτήν τη σθεναρή προσπάθεια", αναφέρει ο ΟΟΣΑ, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι, ενώ παραθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την Αθήνα:

- Συνέχιση της προσπάθειας για μείωση των ελλειμμάτων. Είναι επείγουσα η αύξηση των εσόδων από τη φορολογία. Στο σημείο αυτό, ο οργανισμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και ζητά να μην υπάρξουν άλλες "φορολογικές αμνηστίες".

Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ προτείνει να δίνεται bonus στους εφοριακούς που φέρνουν αποτελέσματα, να δημοσιοποιούνται λίστες φοροφυγάδων (χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Αγγλίας, όπου το όριο είναι 17.000 ευρώ), κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, κατάργηση χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6,5% και νέα μείωση του αφορολογήτου, το οποίο θεωρεί υψηλό.

Ερωτηθείς ο υπουργός οικονομικών για τη σύσταση μείωσης του αφορολογήτου, υπογράμμισε ότι οι συστάσεις του ΟΟΣΑ είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο δουλειάς, αλλά η κυβέρνηση και η Βουλή χαράσσουν την πολιτική.

- Ενίσχυση των ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, ώστε να μειωθεί το χρέος της χώρας, ενώ παράλληλα δίνεται ώθηση στην ανάπτυξη.

- Ενίσχυση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και όχι μόνο για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ τάσσεται υπέρ μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, με τον Ευ. Βενιζέλο να σημειώνει σχετικά: "Ρόλος της κυβέρνησης και ευθύνη της Βουλής είναι το γενικό συμφέρον. Υπάρχει βέβαια και η προσέγγιση των δημοσίων υπαλλήλων και άλλων κλάδων που είναι διαφορετική".

- Εξασφάλιση της δίκαιης κατανομής του βάρους και του οφέλους από τις μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται σκληρή στάση απέναντι στα κατεστημένα συμφέροντα.

- Ενίσχυση της εποπτείας στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και βελτίωση των στατιστικών μέσων. Οι αξιωματούχοι χρειάζονται οικονομικά επαρκή και ακριβή πληροφόρηση για την εφαρμογή των μέτρων, ώστε να εκτιμηθεί η πρόοδος και να πειστούν τόσο οι ξένοι παρατηρητές όσο και ο ελληνικός λαός ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς

Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, όμως πρέπει επειγόντως να αυξήσει τα έσοδα από τη φορολογία. Επίσης, επικρίνει την Αθήνα για ελλιπή πρόοδο στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

"Παρά την εντυπωσιακή πορεία στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση οπισθοχωρεί σε μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τις επιχειρησιακές συμβάσεις για τους μισθούς και με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως των δικηγόρων και των φαρμακοποιών, και δίστασε στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων", αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Συγχωνεύσεις τραπεζών

Ως προς τον τραπεζικό κλάδο, ο οργανισμός σημειώνει ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω της έκθεσης σε κρατικά ομόλογα κι επισημαίνει πως τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη ρευστότητα της ΕΚΤ.

"Οι απόπειρες για τη μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από την ΕΚΤ θα πρέπει, κατά συνέπεια, να γίνουν με προσοχή, γιατί μπορεί να πυροδοτήσουν κρίση ρευστότητας", αναφέρει ο ΟΟΣΑ, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξουν συγχωνεύσεις στον κλάδο. "Οι διοικήσεις και οι μέτοχοι των τραπεζών θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασιών ή συγχωνεύσεων με ξένα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ οι Αρχές πρέπει να αποφύγουν την επιβολή προστατευτικών μέτρων".


ΟΟΣΑ: Τα σενάρια για το ελληνικό κόστος δανεισμού

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v