Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Στο μικροσκόπιο της ΕΕ

Έντονο άρωμα από τις υποθέσεις ενισχύσεων της παλαιάς Ολυμπιακής φαίνεται να έχει η διεξοδική έρευνα που ξεκίνησε η Ε.Ε. για να εξετάσει τα μέτρα αναδιάρθρωσης που υιοθέτησε τη κυβέρνηση για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Στο μικροσκόπιο της ΕΕ
Έντονο άρωμα από τις υποθέσεις κρατικών ενισχύσεων της παλαιάς Ολυμπιακής φαίνεται να έχει η διεξοδική έρευνα που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο να εξακριβώσει κατά πόσον τα μέτρα αναδιάρθρωσης που υιοθέτησε η κυβέρνηση για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι συμβατά με τη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν συνιστούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Στο πλαίσιο του ελέγχου της, η Επιτροπή πρόκειται να διερευνήσει μέτρα, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν στην περίοδο από την ίδρυση της εταιρίας το 2007 έως και το 2009 και σχετίζονται με τα εξής: διαγραφή χρεών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μετατάξεις του προσωπικού και μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, συμβάσεις για τη συνεργασία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τον ΟΣΕ (που αφορούν στη χρήση της υποδομής αλλά και του τροχαίου υλικού) και αποζημιώσεις που παρέχονται στην εταιρία για τις υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας (άγονες γραμμές).
 
Η Επιτροπή θα διερευνήσει τώρα κατά πόσον ένα ή περισσότερα από τα προτεινόμενα μέτρα συνιστούν κρατική ενίσχυση υπέρ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και, αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, αν θα μπορούσαν να θεωρηθούν συμβιβάσιμα με την εσωτερική αγορά, σύμφωνα με τις κοινές προϋποθέσεις οι οποίες ισχύουν στην Ε.Ε.

Η έρευνα δεν θίγει το δικαίωμα των εθνικών αρχών να αποζημιώσουν μια επιχείρηση για τα καθαρά έξοδα με τα οποία αυτή βαρύνεται για την εκπλήρωση υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας που της έχουν επιβληθεί.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΜέχρι στιγμής, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει αποδείξει ότι τα υπόψη μέτρα δεν εμπεριέχουν στοιχεία κρατικής ενίσχυσης ή, εναλλακτικά, ότι είναι δυνατόν να θεωρηθούν συμβατά με τη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε.

Η κίνηση της Ε.Ε. χαρακτηρίζεται αναμενόμενη αφού η έγκριση θα έπρεπε να έχει δοθεί από την ίδρυση της εταιρίας. Πάντως, επαφές για το θέμα είχαν υπάρξει τους προηγούμενους μήνες μεταξύ των δύο μερών.

Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς στηρίζεται στην ανεξαρτησία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον όμιλο ΟΣΕ, αφού η εταιρία ανήκει στο Δημόσιο και τα μέτρα που ελήφθησαν για την εξυγίανσή της δεν έρχονται σε αντίθεση με το κρατικό δίκαιο και δεν συνιστούν κρατικές ενισχύσεις.

Μείωση εξόδων, πωλήσεων και προσωπικού στο πεντάμηνο

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν στο πρώτο πεντάμηνο του έτους και ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου παρουσιάζει μείωση των ζημιών της κατά 40,3 εκατ. ευρώ, ποσοστό 46%, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Τη συγκεκριμένη περίοδο οι ζημίες της (προ επιχορηγήσεων) ανήλθαν σε 46,9 εκατ. ένατι 87,2 εκατ. πέρυσι.

Αν συνυπολογιστούν και οι επιχορηγήσεις 21,3 εκατ. ευρώ που έλαβε φέτος, η εταιρία στο πεντάμηνο παρουσιάζει ζημίες 25,5 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 87,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Πάντως, την προηγούμενη χρονιά, στο πεντάμηνο η επιχείρηση είχε επιχορηγηθεί μόλις με 200.000 ευρώ. Τα συνολικά έξοδα στο πεντάμηνο εμφανίστηκαν μειωμένα κατά 50,8 εκατ., πτώση σε ποσοστό 39% σε σχέση με πέρυσι.

Η μείωση αυτή ήταν το αποτέλεσμα της πτώσης κατά 39% των εξόδων μισθοδοσίας, κατά 50% των αμοιβών και εξόδων τρίτων αλλά και της μείωσης κατά 55% των λειτουργικών εξόδων. Σημαντικά περιορισμένες όμως σε ποσοστό 26% ήταν και οι πωλήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο πεντάμηνο του 2011 καθώς ανήλθαν σε 31,2 εκατ. ευρώ έναντι 42 εκατ. πέρυσι.
 
Η μείωση των πωλήσεων ήταν το αποτέλεσμα των περικοπών στα δρομολόγια που έκανε από την αρχή της χρονιάς η διοίκηση, κατ’ εφαρμογήν του σχεδίου εξυγίανσης. Πάντως, με βάση τα στοιχεία που αφορούν στον Μάιο, η μείωση στις πωλήσεις σε σχέση με πέρυσι είναι της τάξεως του 17%, αφού φέτος ανήλθαν σε 6,5 εκατ. ευρώ έναντι 7,8 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Λιγότερο προσωπικό

Επίσης, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι έως το τέλος Μαΐου ο αριθμός των απασχολουμένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν 1.124 άτομα έναντι 1.671 την προηγούμενη χρονιά. Υπήρξε, δηλαδή, μείωση του προσωπικού της εταιρίας κατά 547 άτομα, ενώ σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης επρόκειτο να αποχωρήσουν από αυτήν 751 εργαζόμενοι.

Πάντως, το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού περιορίστηκε σχεδόν στο μισό αφού, πέρα από τις αποχωρήσεις εργαζομένων, πολύ σημαντικές ήταν και οι μειώσεις που έγιναν στους μισθούς, με αποτέλεσμα φέτος τον Μάιο η εταιρία να καταβάλει για αμοιβές και έξοδα προσωπικού 4,1 εκατ. ευρώ έναντι 8 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η βραδύτητα με την οποία υλοποιήθηκαν οι μετατάξεις έχει επιβαρύνει τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας, η οποία στο τέλος Μαρτίου, με βάση το σχέδιο, θα έπρεπε να εμφανίσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Ωστόσο, ο στόχος αυτός, με βάση παράγοντες του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αναμένεται να έχει επιτευχθεί έως το τέλος του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v