Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταλλευτικές:Ζητούν σύγχρονο αδειοδοτικό πλαίσιο

Η πολυνομία και η συμπεριφορά του Δημοσίου απέναντι στις επιχειρήσεις και τους επενδυτές γενικότερα, είναι από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο μεταλλευτικός κλάδος.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Μεταλλευτικές:Ζητούν σύγχρονο αδειοδοτικό πλαίσιο
Η πολυνομία και η συμπεριφορά του Δημοσίου απέναντι στις επιχειρήσεις και τους επενδυτές γενικότερα, είναι από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο μεταλλευτικός κλάδος.

Αρκετοί επενδυτές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, με κυριότερη αιτία την άρνηση των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ να απαντήσουν, θετικά ή αρνητικά δεν έχει σημασία, στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είχαν υποβάλλει.

Σύμφωνα με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελευθέριο Φαίδρο, ο κλάδος σήμερα εμφανίζει μεγάλη εξωστρέφεια, εξ αιτίας της οικονομικής ανάκαμψης στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Το 60% της μεταλλευτικής παραγωγής εξάγεται με τη μορφή μεταλλευμάτων ή μετάλλων (αλουμίνιο, νικέλιο), ενώ η συνεισφορά του κλάδου στην απασχόληση υπολογίζεται σε 22.000 θέσεις άμεσα απασχολούμενων και σε 90.000 θέσεις έμμεσα. μετά την κάμψη του 2009, το 2010, κινήθηκε ανοδικά για τον κλάδο και η ίδια τάση συνεχίζεται και το 2011.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΑναφορικά με τις προοπτικές της μεταλλείας, ο κ. Φαίδρος επισημαίνει ότι η Ελλάδα, εκτός από τα ορυκτά που παράγει σήμερα (μικτά θειούχα, βωξίτη, σιδηρονικέλιο, μάρμαρα, βιομηχανικά ορυκτά) έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εκμετάλλευση χρυσού, ζεόλιθου, αστρίων.

Ωστόσο τονίζει ότι αφενός απαιτείται συστηματικοποίηση των γεωλογικών ερευνών, και κυρίως αλλαγή της νοοτροπίας στην αντιμετώπιση των επενδυτών. Όπως είπε ο ίδιος, μόνο οι δύο εκμεταλλεύσεις χρυσού σε Χαλκιδική και Θράκη θα προσφέρουν στην απασχόληση 6.000 θέσεις άμεσα και έμμεσα απασχολούμενων, ενώ η αξία των προϊόντων που θα παραχθούν υπολογίζεται σε 13 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα δε με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, η αξία του χρυσού μόνο στις περιοχές της Β. Ελλάδας, ξεπερνά τα 28 δισ. ευρώ.

Σε ερωτήσεις για το ρόλο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, η τύχη του οποίου έχει τεθεί εν αμφιβόλλω, στο πλαίσιο των περικοπών του Δημοσίου, η ηγεσία του ΣΜΕ υποστηρίζει ότι μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στην έρευνα και ανάπτυξη ορυκτών.

Σε άλλες ερωτήσεις για τυχόν ύπαρξη σπανίων γαιών στο ελληνικό υπέδαφος, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου επισημαίνουν ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις για αρκετές σπάνιες γαίες.

Ωστόσο προκειμένου να διαφανεί η δυνατότητα εκμετάλλευσής τους, θα πρέπει να γίνει συστηματική έρευνα. Σημειώνεται ότι μετά τους περιορισμούς που επέβαλε η Κίνα στην εξαγωγή σπανίων γαιών, όπως λανθάνιο και νεοδήμιο που είναι απαραίτητα για τις μπαταρίες και τις γεννήτριες αιολικών, οι περισσότερες χώρες έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για την ανακάλυψη νέων αποθεμάτων.

Οι προτάσεις

Για την ανάπτυξη του κλάδου, ο ΣΜΕ προτείνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία συγκεκριμένης στοχευμένης εθνικής πολιτικής αξιοποίησης του ορυκτού μας πλούτου, η οποία θα εντάσσεται στην προσπάθεια εξειδίκευσης από τη χώρα μας της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για τις Πρώτες Ύλες.

Ο ΣΜΕ πιστεύει ότι η δημιουργία εθνικής πολιτικής αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου μπορεί να οδηγήσει το σύνολο της εξορυκτικής βιομηχανίας σε ουσιαστική ανάπτυξη παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος και την αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες, χαράσσοντας δρόμο ουσιαστικής επίλυσης χρόνιων προβλημάτων που εμποδίζουν τη βιώσιμη εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Βασικά στοιχεία εφαρμογής της εθνικής πολιτικής αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου μπορεί να είναι θέματα όπως: 

* Ειδικός χωροταξικός σχεδιασμός για την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων.
* Σύγχρονο και αποτελεσματικό αδειοδοτικό πλαίσιο για την εξορυκτική δραστηριότητα. Συμμετοχή ΣΜΕ στη προσπάθεια του ΥΠΕΚΑ για αναμόρφωση του υπάρχοντος πλαισίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης. 
* Δημιουργία νέου λατομικού νόμου που θα υλοποιεί και θα εκσυγχρονίζει τη διάσπαρτη υπάρχουσα νομοθεσία σχετικά με την έρευνα και εκμετάλλευση βιομηχανικών ορυκτών, μαρμάρων και αδρανών.

Μέχρι τη ψήφιση του νέου λατομικού νόμου υπάρχει ανάγκη άμεσης κατάθεσης τροπολογίας για παράταση μισθώσεων και αδειών εκμετάλλευσης λατομείων αδρανών και μαρμάρων. Ήδη πολλές μονάδες σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βρεθούν ή να λειτουργούν παράνομα ή να κλείσουν, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στις βιομηχανίες που στηρίζονται από τα λατομεία, επηρεάζοντας επίσης σημαντικά και τις εξαγωγές μαρμάρου. 

* Προώθηση επενδύσεων του κλάδου (αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων, εκμεταλλεύσεις χρυσού κλπ). 
* Διατήρηση και ενίσχυση του ερευνητικού ρόλου του ΙΓΜΕ. 
* Βέλτιστη αξιοποίηση του λιγνίτη της χώρας, παράλληλα με την εντατικότερη αξιοποίηση των ΑΠΕ ώστε να μπορεί η κοινωνία να λειτουργεί απρόσκοπτα, έχοντας ένα ενεργειακό μείγμα αποδεκτού και ανταγωνιστικού κόστους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v