Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 110 δισ. το πακέτο, μόλις 15 δισ. από ιδιώτες

Μειώνονται οι προσδοκίες για τη συμμετοχή των ιδιωτών. "Καλό νούμερο τα 15 δισ." σημειώνουν πηγές του Reuters. Στα 110 δισ. το συνολικό "πακέτο". Επί τάπητος και η μείωση του χρέους, λέει ο C. Dallara.

Στα 110 δισ. το πακέτο, μόλις 15 δισ. από ιδιώτες
Οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο ελληνικό πακέτο ενδέχεται να καταλήξουν στα 15 δισ. ευρώ και όχι στα 30 δισ. που επιθυμεί η Γερμανία, αναφέρουν στο Reuters διπλωματικές πηγές κοντά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η συμφωνία στα 15 δισ. είναι επιτυχία ενώ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν θα επιτευχθεί και αυτό.

"Τα 15 δισ. σε ένα πακέτο 110 δισ. είναι ήδη αρκετά χρήματα", σημειώνει.

Οι πηγές του πρακτορείου σημειώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις στην παρούσα φάση έχουν "παγώσει" και δεν διαφαίνεται πιθανότητα να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος της συμμετοχής ύψους 30 δισ. ευρώ.

Η απαίτηση της Γερμανίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών του Βορρά της Ε.Ε. ήταν ο ιδιωτικός τομέας να αναλάβει ένα σημαντικό μέρος του δεύτερου πακέτου για τη χώρα. Στόχος ήταν τα 30 δισ. σε ένα πακέτο ύψους 110 δισ. ευρώ, μέσω της μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων στη λήξη τους.


Dallara: Eπί τάπητος και η μείωση του χρέους

Και η μείωση του ελληνικού χρέους τίθεται επί τάπητος, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο κ. Charles Dallara, ο επικεφαλής του Institute for International Finance, που εκπροσωπεί περίπου 400 χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και προεδρεύει στις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.

"Νομίζω ότι καταγράφουμε ουσιαστική πρόοδο ως προς τον αναπροσανατολισμό της προσέγγισης στο ελληνικό χρέος", δήλωσε ο κ. Dallara μετά τη συνάντηση της Ρώμης, σε συνέντευξή του στη "Wall Street Journal", και συμπλήρωσε: "Ερευνούμε ευρύτερες επιλογές που δεν αφορούν μόνο στις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις ρευστότητας, αλλά εξετάζουν επίσης και ένα εύρος τεχνικών για τη μείωση του χρέους".


Νέα "γερμανικά" σενάρια για Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης φέρνουν νέα σενάρια για τη λύση στην ελληνική κρίση χρέους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, μετά και τις διαπραγματεύσεις σε Παρίσι και Ρώμη για τη συμμετοχή των ιδιωτών, αποφασίστηκε να μειωθεί το μερίδιο της συμμετοχής τους στο συνολικό νέο πακέτο για τη χώρα. 

Όπως αναφέρει, οι ιδιώτες θα συμμετάσχουν με μετακύλιση τίτλων συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις προϋπολογίζονται στα 30 δισ. ευρώ ενώ το συνολικό "πακέτο" θα είναι ύψους 110 δισ. ευρώ. 

Εν τω μεταξύ, οι FT Deutschland φιλοξενεί άρθρο-πρόταση 3 γερμανών καθηγητών (Thorsten Polleit, Ulrich van Suntum και Anton Wiegers) με τίτλο "Έτσι θα σώσουμε την Ελλάδα".

Οι καθηγητές προτείνουν μπαράζ αγορών ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά και εν συνεχεία, παραίτηση της κεντρικής τράπεζας από μέρος των απαιτήσεών της από την Ελλάδα

Νωρίτερα, το euro2day μετέδιδε:

Ζητείται λύση για το ελληνικό χρέος

Βγαίνουν πάλι από το συρτάρι σχέδια για αγορά ελληνικού χρέους από τον μηχανισμό EFSF. Γιατί δεν... ρολάρει το rollover. Πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις η ΕΚΤ ώστε να αποφύγει λύση που θα οδηγήσει σε «πιστωτικό γεγονός».

Την αρχική πρόταση της ΕΚΤ και της Κομισιόν για επαναγορά μέρους του ελληνικού χρέους με το υφιστάμενο στη δευτερογενή αγορά discount, μέσω του προσωρινού μηχανισμού EFSF, ανασύρουν και πάλι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Το σχέδιο είχε συζητηθεί τον Μάιο (είχε γράψει σχετικό θέμα το euro2day) και αφορούσε είτε στην παραχώρηση δανείου στην Ελλάδα, ώστε να επαναγοράσει χρέος της αξίας 50 δισ. ευρώ, είτε στην απευθείας παρέμβαση του EFSF ώστε να αγοράσει το ίδιο ισόποσο χρέος. Η πρόταση είχε τότε απορριφθεί κυρίως από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία, που δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν την πιστοληπτική ικανότητα «ΑΑΑ» του Ταμείου.

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από το κρίσιμο Εurogroup της Δευτέρας, η Ε.Ε. δείχνει ανέτοιμη να καταθέσει έστω και το βασικό πλαίσιο γύρω από το οποίο θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιχειρούν τις τελευταίες ώρες να χαμηλώσουν τις προσδοκίες για τις ανακοινώσεις που θα γίνουν, τις οποίες οι ίδιοι κρατούσαν μέχρι τώρα ψηλά.

Και αυτό γιατί, χθες, ακόμα μία συνεδρίαση στη Ρώμη, μεταξύ των τραπεζών, έληξε χωρίς σαφείς αποφάσεις ως προς τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο δάνειο. Από ελληνικής πλευράς έλαβε μέρος ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Πέτρος Χριστοδούλου.

Οι τραπεζίτες φαίνεται πως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η γαλλική (rollover) και η γερμανική (swap) πρόταση για χρέος θα τους κοστίσουν, ενώ η ιταλική αντιπρόταση (που ουσιαστικά ήταν μια προσπάθεια συγκερασμού των δύο πρώτων) συναντά νομικές δυσκολίες.

Από την άλλη, η ΕΚΤ επιθυμεί και πιέζει για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF ώστε η ίδια να αποκολληθεί σύντομα από την υποχρέωση να αγοράζει τα «τοξικά» ομόλογα της Ελλάδας και, όπως ανακοίνωσε χθες, της Πορτογαλίας. Η λογική της επαναγοράς του δημοσίου χρέους με discount αντιμετωπίζεται θετικά και από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, είχε χαρακτηρίσει την πρόταση του Παρισιού για τη συμμετοχή των ιδιωτών «κοντόφθαλμη» και παρασκηνιακά εξακολουθεί να πιέζει για άλλου είδους διευθετήσεις. Τις τελευταίες ημέρες, αρκετοί είναι και οι υπουργοί της ευρωζώνης που μιλούν για περισσότερες από 3 προτάσεις στο τραπέζι, με μια σειρά επιλογές, όπως η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους με νέα, μεγαλύτερης διάρκειας και μικρότερου κόστους. Την πρόταση αυτή φαίνεται να επαναφέρει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βλέποντας ότι η πρόταση roll over δεν μπορεί να φέρει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ύψους 35 δισεκατομμυρίων, όπως επιθυμεί το Βερολίνο.

Από την άλλη, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Γιάκερ, διαφοροποιήθηκε από τη συνήθως ενιαία γραμμή των σκληροπυρηνικών χωρών και δήλωσε χθες ότι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών δεν είναι ρεαλιστική και ενδεχομένως να πρέπει να γίνει υποχρεωτική, κάτι όμως που θα θεωρούνταν από τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης πιστωτικό γεγονός.

«Αν κάποια αναγκαστική συνεισφορά από την πλευρά των τραπεζών οδηγήσει σε ένα βραχυπρόθεσμο και μεμονωμένο γεγονός πιστοληπτικής αξιολόγησης, αυτό δεν θα ήταν καταστροφή. Η Ελλάδα δεν έχει σήμερα πρόσβαση στις αγορές και ούτως ή άλλως και δεν θα έχει για αρκετό καιρό», δήλωσε ο κ. Γιάκερ.

Αλλά ούτε οι δηλώσεις του επικεφαλής του IIF, κ. Τσαρλς Νταλάρα, βοήθησαν το ήδη χαοτικό κλίμα. Ο κ. Νταλάρα δήλωσε ότι μια βραχυχρόνια τοποθέτηση της Ελλάδας στην κατηγορία «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν είναι απαραίτητα κακή εξέλιξη για τις προσπάθειες της χώρας μας να βγει από τη κρίση.

Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε από αξιωματούχους της Ε.Ε. πολιτική πίεση ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων του Εurogroup. Δεν πέρασε όμως απαρατήρητη από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, ο οποίος την απέρριψε κατηγορηματικά.

Όλα αυτά τη στιγμή που η Ε.Ε. έχει ανοίξει νέο επικοινωνιακό πόλεμο με τους οίκους αξιολόγησης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας τους, και ας διανύουμε την τρίτη χρονιά της κρίσης χρέους.

Εν τω μεταξύ, σήμερα θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του ΔΝΤ για την εκταμίευση των 3,3 δισ. ευρώ που αναλογούν για την πέμπτη δόση του ελληνικού δανείου, ενώ αμέσως μετά αναμένεται και η δημοσίευση του πορίσματος του Ταμείου για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v