Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαίοι τοποτηρητές σε 10 τομείς της οικονομίας

Μικτές ομάδες με Έλληνα και ξένο τεχνοκράτη θα "τρέξουν" τις μεταρρυθμίσεις από υγεία μέχρι φορολογία. Η εθνική κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί, λέει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. Κλείνουν ή συγχωνεύονται τον Αύγουστο 76 ΔΕΚΟ.

Ευρωπαίοι τοποτηρητές σε 10 τομείς της οικονομίας
Πλήρη εμπλοκή των Ευρωπαίων στη λειτουργία του κράτους μέσω τεχνικής βοήθειας σε 10 νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας «κρύβει» το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο που ανακοινώθηκε μαζί με την έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία. Περιλαμβάνει επίσης απολύσεις υπαλλήλων, νέες μειώσεις μισθών, κλείσιμο φορέων και ΔΕΚΟ, αυξήσεις τιμολογίων, νέες περικοπές στις συντάξεις και αλλαγές στα εργασιακά.

Στη νέα έκδοση του μνημονίου αναφέρεται ξεκάθαρα πλέον ο όρος των απολύσεων (dismissed), εφόσον οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα είναι πάνω από 12 μήνες σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (δηλαδή παίρνουν το 60% του βασικού τους μισθού μόνο) και δεν έχουν βρει άλλη θέση απασχόλησης.

Την ίδια ώρα, για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί, θα καταφθάσουν στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια από την Ευρώπη.
Το εν λόγω σχέδιο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και Ε.Ε., και περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, προβλέπει τη σύσταση ειδικής διυπουργικής επιτροπής, η οποία θα επιβλέπει όλο το πλέγμα των διαρθρωτικών αλλαγών. Ταυτόχρονα, προβλέπει και τη σύσταση ομάδων διοίκησης έργων.

Στις ομάδες αυτές, επικεφαλής θα είναι ένας Έλληνας τεχνοκράτης, ο οποίος θα έχει δίπλα του έναν Ευρωπαίο σύμβουλο. Θα πρέπει κάθε τρεις μήνες να ενημερώνουν την ειδική διυπουργική επιτροπή για την εξέλιξη των projects που παρακολουθούν και θα δημοσιεύεται έκθεση με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους στους τομείς που έχουν αναλάβει.

Για τον καλύτερο έλεγχο αναφορικά με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων, θα υπάρχουν και ποσοτικοί δείκτες βάσει των οποίων θα προκύπτει εάν έχει προχωρήσει μία μεταρρύθμιση ή όχι.

Οι τομείς στους οποίους θα τοποθετηθούν τα στελέχη από την Ευρώπη για να προωθούν τις αλλαγές και να ελέγχουν την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης είναι:
1. Αγορά εργασίας
2. Επενδύσεις
3. Αναμόρφωση δικαστικού συστήματος
4. Υγεία
5. Κοινωνική ασφάλιση
6. Αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ
7. Φορολογία
8. Έλεγχος δαπανών
9. Αναδιοργάνωση Δημοσίου
10. Αναμόρφωση αγορών αγαθών και υπηρεσιών.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται πως υπήρξαν καθυστερήσεις μέχρι τώρα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στους περιορισμούς που θέτουν τόσο η δημόσια διοίκηση, με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, όσο και ο πολιτικός συντονισμός.

Τις εξελίξεις είχε προαναγγείλει και ο κ. Ζ.-Κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του όπου αναφέρει μεταξύ άλλων πως η "εθνική κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί" πως οι Έλληνες "δήλωσαν πρόθυμοι να δεχτούν εισαγωγή τεχνογνωσίας από την ευρωζώνη".

Πέραν αυτών, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπονται επίσης:
 
• Η νέα μείωση των μισθών, μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.

• Το «λουκέτο» εντός του Αυγούστου για 6 ΔΕΚΟ (ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ και ΙΓΜΕ) και τη συγχώνευση άλλων 5 (ΟΣΚ, Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε., ΔΕΠΑΝΟΜ και ΕΘΙΑΓΕ με ΔΗΜΗΤΡΑ). Προβλέπει επίσης σημαντική συρρίκνωση της ΕΡΤ. Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσει το κλείσιμο άλλων 40 μικρών οργανισμών του Δημοσίου καθώς και η συγχώνευση άλλων 25.

• Η αύξηση των τιμολογίων των ΟΣΕ και ΟΑΣΑ τουλάχιστον κατά 25% στο πρώτο τρίμηνο του 2013! Να σημειωθεί ότι τις επόμενες μέρες θα επανεξεταστούν τα πλάνα αναδιάρθρωσης των δύο ομίλων. Παράλληλα, έχει ζητηθεί από όλες τις ΔΕΚΟ να καταρτίσουν σχέδια περικοπών δαπανών (μισθολογικών και άλλων) κατά 10%.

• Η επανεξέταση του συστήματος όλων των κοινωνικών παροχών στην Ελλάδα με την ταυτόχρονη θέσπιση εισοδηματικών κι άλλων κριτηρίων για την παροχή τους. Στόχος είναι να περιοριστούν οι εισπράξεις κοινωνικών επιδομάτων από αυτούς που δεν τα δικαιούνται. Έως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να είναι έτοιμο σχέδιο συνολικής αναθεώρησης των προγραμμάτων κοινωνικών παροχών.

• Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει προχωρήσει και η μεταρρύθμιση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων.

• Η αναθεώρηση μέσα στον Ιούλιο της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

• Η αναθεώρηση του συστήματος των αναπηρικών συντάξεων ώστε οι δαπάνες γι' αυτές να μειωθούν.

• Η περικοπή του εφάπαξ για τους συνταξιούχους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μάλιστα, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες για το πώς θα προχωρήσει η περικοπή των εφάπαξ.


*To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v