Το μπαλάκι τώρα στην Ευρώπη

«Ναι» στην 5η δόση. Σκληρό παζάρι για το γαλλικό σχέδιο και τη συμμετοχή ιδιωτών. Πού κολλάει το β΄ πακέτο βοήθειας. Ο ρόλος του ΔΝΤ και τα ερωτήματα που θα κρίνουν το αποτέλεσμα του Εurogroup της Κυριακής.

Το μπαλάκι τώρα στην Ευρώπη
Στο έκτακτο Εurogroup που τελικά θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου και όχι την Κυριακή, οι 17 υπουργοί της ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν το πολυπόθητο πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Παράλληλα, για πρώτη φορά θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων μία ολοκληρωμένη πρόταση για τη νέα δανειακή σύμβαση με βάση τη γαλλική πρωτοβουλία για τη συμμετοχή των ιδιωτών σε αυτήν. Τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία έδωσαν το πολιτικό μήνυμα ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία με τις τράπεζές τους για τη συμμετοχή στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εκδώσουν ένα κοινό ανακοινωθέν με ρητή πολιτική δέσμευση για το νέο δάνειο, χωρίς όμως να διευκρινίζονται όλες οι παράμετροι. Και αυτό γιατί υπάρχουν ακόμα τρία αγκάθια:

- Πώς θα διασφαλιστεί ότι η συμμετοχή θα είναι επιτυχής και δεν θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός από τους οίκους αξιολόγησης.

- Πώς θα αντιδράσει το ΔΝΤ στην πρόταση της Ε.Ε. και εάν θα θεωρήσει ότι μια πολιτική δέσμευση είναι ικανοποιητική ώστε να προχωρήσει και το Ταμείο στη συμμετοχή του στο νέο δάνειο.

- Τι στάση θα κρατήσει τελικά η ΕΚΤ. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο πρόεδρός της κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ έχει εκφράσει τη δυσπιστία του στη γαλλική πρόταση, χαρακτηρίζοντας τη «στενόμυαλη», και επανέρχεται με πρόταση για εγγύηση του roll over των ελληνικών τίτλων από τον προσωρινό μηχανισμό EFSF.

Όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος την Κυριακή και εκεί θα φανούν οι αποκλίνουσες απόψεις αλλά και το πώς τοποθετούνται όλες οι χώρες. Μέχρι τώρα έχουν ακουστεί μόνο οι θέσεις του γαλλογερμανικού άξονα.

Χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η συμβολή των γερμανικών οίκων θα ανέλθει συνολικά στα 3,2 δισ. ευρώ, αν και αρνήθηκε να δώσει πολλές λεπτομέρειες. Υπενθυμίζεται ότι το πακέτο συμμετοχής των τραπεζών εκτιμάται ότι θα ανέλθει κοντά στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, όριο που έχει θέσει η ίδια η Γερμανία ώστε να μπορέσει να το «πουλήσει» στο εσωτερικό της.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, κ. Ντιντιέ Ρέιντερς, από την άλλη, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι οι 17 θα επικυρώσουν την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, αποφεύγοντας να πάρει σαφή θέση για τη συμμετοχή των ιδιωτών.

«Έχουμε δει κάποια πρόοδο όσον αφορά στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Προσπαθούμε (οι κυβερνήσεις) να συζητήσουμε με τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρίες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία για τη διαχείριση του θέματος σε εθελοντική βάση», είπε ο κ. Ρέιντερς, για να προσθέσει ότι «η διαδικασία της συμμετοχής των ιδιωτών πρέπει να γίνει σε ισότιμους όρους για να είναι δίκαιη», ενώ εκτίμησε ότι το Εurogroup του Σαββατοκύριακου δεν θα οριστικοποιήσει όλες τις λεπτομέρειες.

Αλλά και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, κ. Τζον Λίπσκι, ήταν συγκρατημένος στις δηλώσεις του για το αποτέλεσμα του Εurogroup του Σαββατοκύριακου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον είπε ότι «ακόμα υπάρχουν λεπτομέρειες που δεν έχουν διευκρινιστεί» και πως «ελπίζει ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στις συζητήσεις».

Όλα αυτά, υπό το άγρυπνο βλέμμα των οίκων αξιολόγησης που αναμένουν το τελικό σχέδιο πριν τοποθετηθούν. Χθες η Fitch, στο εξαμηνιαίο τεύχος της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ανέφερε ότι η πιθανότητα ελληνικής χρεοκοπίας καθώς και η ευρύτερη κρίση χρέους της ευρωζώνης παραμένουν οι κύριες αιτίες κινδύνου. Η ανακοίνωση ήρθε 24 ώρες μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου από την ελληνική Βουλή.

Η έκθεση αναφέρει ότι μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία θα είχε ως αποτέλεσμα τις αναταράξεις στις αγορές, στις χώρες και στη χρηματοδότηση των τραπεζών και την ευρύτερη ανατιμολόγηση της κρατικής πίστωσης της ευρωζώνης, με ρίσκο εξάπλωσης και σε άλλες ευάλωτες χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v