Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Αναμένουμε τις εξελίξεις για να κρίνουμε

Εάν δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια οριστική άποψη για τυχόν μεταβολή στην αξιολόγηση του ελληνικού χρέους, σχολιάζει ο οίκος Fitch.

Fitch: Αναμένουμε τις εξελίξεις για να κρίνουμε
Εάν δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια οριστική άποψη για το εάν μια μετακύλιση ή άλλη επιχείρηση σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα, θα συνιστά πιστωτικό γεγονός από άποψη αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, σχολιάζει ο οίκος Fitch.

Ο οίκος απαντά δια στόματος του managing director, κ. David Riley σε άρθρο των Financial Times, όπου αναφέρεται ότι «η Fitch έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα υποβαθμίσει τα ελληνικά ομόλογα σε επίπεδο χρεοστασίου, υπό το σενάριο «μετακύλισης» των ελληνικών ομολόγων.

Απαντώντας λοιπόν, ο κ. Riley επαναλαμβάνει ότι αυτός ο σχολιασμός καθρεφτίζει μερικώς μόνο την θέση του οίκου και επαναλαμβάνει ότι, για παράδειγμα, μια «πρωτοβουλία της Βιέννης» που θα εμπεριέχει εθελοντική μετακύλιση ελληνικών ομολόγων σε ομόλογα με παρόμοιους όρους, πιθανότατα θα επιφέρει πιστωτικό γεγονός από μέρους της Fitch».

«Αν μοιάζει με χρεοστάσιο, θα το αξιολογήσουμε ως χρεοστάσιο,» αναφέρει ο κ. Riley.



S&P: Είναι νωρίς για να κρίνουμε την συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin«Δεν νομίζουμε ότι όσα συζητούνται τώρα αποτελούν βιώσιμη λύση στα προβλήματα της Ελλάδας» υποστηρίζει ανώτατο στέλεχος της Standard & Poor’s αν και παραδέχεται ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί το εάν συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης θα πυροδότηση υποβάθμιση.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως δεν μπορούμε να κρίνουμε κάτι που ακόμη δεν έχουμε δει» δήλωσε ο Moritz Kraemer επικεφαλής αξιολόγησης πιστοληπτικής αξιολόγησης ευρωπαϊκών κρατών της S&P.

Ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσε να βρεθεί με συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών που όμως, δεν θα προκαλούσε υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, ο κ. Kraemer απάντησε: «είναι κάτι που θα μπορούσε να εξεταστεί, αναλόγως της κατάστασης. Γι’ αυτό λέω ότι δεν είναι εφικτό να εξάγουμε τελικά συμπέρασματα υπό την παρούσα κατάσταση». Τόνισε μάλιστα ότι η S&P δεν έχει σχολιάσει το εάν η συμμετοχή των ιδιωτών θα πυροδοτούσε υποβάθμιση «γιατί απλούστατα δεν έχουμε τις λεπτομέρειες»

Ο κ. Kraemer πάντως, υπεραμύνθηκε της απόφασης του οίκου αξιολόγησης να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. «Υπήρξε ένα πακέτο στήριξης για την Ελλάδα από τον Απρίλιο του 2010 και θα περίμενε κανείς ότι το πρόβλημα λύθηκε. Τώρα βλέπουμε – και προβλέπαμε την στιγμή της υποβάθμισης - ότι ασφαλώς δεν ήταν έτσι τα πράγματα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v