Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρες για το "Plan B" της Ελλάδας

Διαψεύδει τα σενάρια για "Plan B" ο Όλι Ρεν. Επιμένουν όμως οι πληροφορίες πως η Ε.Ε. αναζητά λύσεις απέναντι στον κίνδυνο να μην ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο. "Ετοιμαζόμαστε για παν ενδεχόμενο" λέει ο επικεφαλής της ΒοΕ.

Κόντρες για το Plan B της Ελλάδας
Διαψεύδεται, όπως αναμενόταν, από επίσημα χείλη ότι εξετάζονται από την Ευρωπαϊκη Ένωση σενάρια εκτάκτου ανάγκης απέναντι στο ενδεχόμενο να μην περάσει από την ελληνική Βουλή το μεσοπρόθεσμο σχέδιο.

Δεν υπάρχει "Plan B" για την Ελλάδα, υποστηρίζει ο επίτροπος κ. Όλι Ρεν με δηλώσεις του. "Ο μόνος τρόπος η Ελλάδα να αποφύγει άμεση χρεοκοπία είναι να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα".

Στην ίδια κοινοβουλευτική συνεδρίαση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, επανέλαβε ότι "δεν υπάρχει σχέδιο Β για τη σωτηρία της Ελλάδας".

Η σταθερότητα ολόκληρης της παγκόσμιας οικονομίας εξαρτάται από την έγκριση του μεσοπρόθεσμου από το ελληνικό κοινοβούλιο, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ε.Ε Herman Van Rompuy.

"Οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες, θα έχουν καθοριστική σημασία για τον ελληνικό λαό, αλλά και για την ευρωζώνη συνολικά και ακόμα και για την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας" υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αναλυτές επιμένουν πως η Ε.Ε. αναζητά τρόπους να θωρακιστεί απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο. Παράλληλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας δηλώνει στο κοινοβούλιο της χώρας ότι συζητά την κατάρτιση έκτακτου σχεδιασμού ενόψει του κινδύνου ελληνικής χρεοκοπίας.

Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται τρεις πηγές, η Ε.Ε. επεξεργάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης αν απορριφθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και η χώρα δεν λάβει την 5η δόση βοήθειας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο σχεδιασμός δρομολογείται εδώ και εβδομάδες και έχει στόχο να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα λάβει τη ρευστότητα που χρειάζεται ώστε να μην υπάρξει στάση πληρωμών.

Το εναλλακτικό σχέδιο θα αποτρέψει επίσης το ενδεχόμενο μετάστασης του προβλήματος στην Ιρλανδία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία αλλά και τον αντίκτυπο στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, δεδομένου ότι οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες κατέχουν μεγάλο ποσοστό των ελληνικών ομολόγων.

"Yπήρχαν διαβουλεύσεις για τον κίνδυνο μετάστασης για αρκετές εβδομάδες", αναφέρει μια πηγή στο Reuters, τονίζοντας ότι "σε αυτές τις καταστάσεις αναγκαστικά πρέπει να υπολογίζεις και τις επόμενες κινήσεις".

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εξελίξεις, μια επιλογή που μελετάται είναι να διατεθεί νέο δάνειο στην Ελλάδα από "τρίτο παράγοντα". 

"Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν θα υπάρξει τράπεζα ή οργανισμός που θα δεχτεί να δώσει ένα νέο δάνειο για την Ελλάδα", δήλωσε πηγή στο Reuters.

Σημειώνεται πως έχουν ήδη απορριφθεί αρκετές σκέψεις, όπως το να δοθεί προσωρινό δάνειο (bridging loan) από την Ε.Ε. "Η επιλογή αυτή συζητήθηκε πριν από λίγες ημέρες, πριν από τη συνάντηση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, αλλά καταλαβαίνω ότι τη στιγμή αυτή έχει απορριφθεί", ανέφερε άλλη πηγή στο Reuters.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των "Financial Times", η κατάρτιση ενός Plan B προχωρά κατόπιν πιέσεων του Βερολίνου, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις αξιωματούχων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. "Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο", δήλωσαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Wolfgang Schaeuble αλλά και ο υφυπουργός κ. Joerg Asmussen.

Η εφημερίδα αναφέρει πως μία από τις προτάσεις που έχουν τεθεί επί τάπητος είναι η χρήση δημόσιου χρήματος για την αγορά ελληνικών ομολόγων με χαμηλότερο επιτόκιο. Η ιδέα είχε διατυπωθεί και παλαιότερα, όταν αρκετοί στους κόλπους της Ε.Ε. επέμεναν ότι ο μηχανισμός στήριξης (EFSF) θα έπρεπε να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v