Ένας Νταλάρα(ς) για το ελληνικό χρέος!

Σε ρόλο «μαέστρου» για Συμφωνία Βιέννης, αλά ελληνικά, ο Charles Dallara του IIF. Ζητάει κίνητρα - πού βλέπει «φάλτσα». Οι πληροφορίες για τη διάρκεια και το επιτόκιο των ομολόγων ανταλλαγής. Ποιοι δηλώνουν… εθελοντές.

Ένας Νταλάρα(ς) για το ελληνικό χρέος!
Επτά τουλάχιστον ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής- επιβεβαιώνουν ότι από την περασμένη Τετάρτη αναζητούνται… εθελοντές για μια Συμφωνία αλά Βιέννα, για το ελληνικό χρέος.

Τράπεζες, ασφαλιστικές και ταμεία από την Ευρώπη κυρίως καλούνται οικειοθελώς να ανανεώσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα που όπως δήλωσε χθες ο κ. Βενιζέλος λήγουν ως το 2015.

«Μαέστρος» της συμφωνίας έχει ήδη βρεθεί. Ο κ. Charles Dallara, managing director του Institute of International Finance, ανέλαβε άτυπος συντονιστής της επιχείρησης οικειοθελούς ανανέωσης του ελληνικού χρέους που λήγει την περίοδο 2012-15.

Ο επικεφαλής του IIF, το οποίο έχει έδρα στην Ουάσιγκτον, επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του ότι συνεργάζεται ανεπισήμως με την ελληνική κυβέρνηση και κατόπιν πρόσκλησής της βρέθηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε τόσο με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου όσο και με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στις βαλίτσες του κουβαλάει μεγάλη πείρα. Ο κ. Dallara ήταν ένας από τους «αρχιτέκτονες» των Brady Bonds, που πριν από 20 χρόνια δημιουργήθηκαν για να ενθαρρύνουν τους ομολογιούχους να κάνουν παραχωρήσεις στην ανταλλαγή χρεών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Τώρα, καλείται να βρει το «κλειδί» μιας συμφωνίας εθελοντών για το ελληνικό χρέος. Ο ίδιος σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» παραδέχεται ότι πρόκειται για δύσκολη αποστολή. «Η υπόθεση των Αθηνών είναι πιο δύσκολη, δεν θα το αρνηθώ, αλλά πιστεύω ότι είναι εφικτή», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ο μεγαλύτερος αριθμός πιστωτών, η βαρύτητα των οίκων αξιολογήσεων και τα CDSs καθιστούν την εξεύρεση λύσης δυσχερέστερη σε σύγκριση με τα Brady Bonds.

Οι ιδιώτες επενδυτές εκτιμάται ότι διαθέτουν τα δύο τρίτα των περίπου 270 δισ. ευρώ των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας. Σχεδόν τα 90 δισ. ευρώ εξ αυτών είναι τοποθετημένα σε ασφαλιστικές εταιρίες, συνταξιοδοτικά ταμεία και επενδυτές όπως hedge funds.

Από την άλλη πλευρά, τονίζει ο κ. Dallara, υπάρχουν και στοιχεία που διευκολύνουν την προσπάθεια να επαναληφθεί η Πρωτοβουλία της Βιέννης αυτήν τη φορά για το ελληνικό χρέος.

«Οι κεφαλαιακές δομές των ευρωπαϊκών και άλλων τραπεζών και ασφαλιστικών σήμερα είναι πιο υγιείς απ' αυτές της δεκαετίας του '80», αναφέρει στην ίδια συνέντευξη ο κ. Dallara, τονίζοντας ότι ως εκ τούτου οι επιπτώσεις από την κυοφορούμενη οικειοθελή ανανέωση ελληνικών ομολόγων ούτε καν πλησιάζουν το μέγεθος των ζημιών από τα Brady Βonds.

Καυτά θέματα το επιτόκιο της ανανέωσης και η παροχή κινήτρων

Θα πρέπει, προχώρησε ο κ. Dallara, να δοθούν κάποιου είδους πιστωτικά κίνητρα (όπως εκείνα που παρείχαν τα Brady Bonds) για τους ιδιώτες που θα συμμετέχουν σε μια ελληνική διάσωση, αλλά αρνήθηκε να προσδιορίσει ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά.

Το θέμα πάντως των κινήτρων είναι εξαιρετικά θολό, καθώς, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη που παρακολουθούν στενά το ζήτημα, οποιαδήποτε παροχή κινήτρου θα θεωρηθεί έμμεση πίεση προς τους κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων να συμμετάσχουν στην ανανέωση.

Κάτι στο οποίο αντιστέκεται σθεναρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχοντας προειδοποιήσει ότι πρέπει να αποφευχθεί οτιδήποτε συνιστά συμφωνία υπό πίεση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να συνιστά η πρωτοβουλία πιστωτικό γεγονός, και επομένως να ενεργοποιηθούν CDSs και νέο μπαράζ υποβαθμίσεων.

Το δεύτερο καυτό θέμα είναι το κουπόνι των ομολόγων που θα λάβουν οι εθελοντές μετακυλίοντας τις απαιτήσεις τους έναντι του ελληνικού δημοσίου.

Όπως έχει γράψει το Euro2day (Στον ζυγό της ανανέωσης οι ελληνικές τράπεζες), το κουπόνι αποτελεί και το κλειδί για την απόφαση που θα λάβουν οι ελληνικές τράπεζες και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα νέα ομόλογα θα πρέπει να εκδοθούν με όρους ισοδύναμους της παρούσας αξίας των χρεογράφων που λήγουν. Και ως παρούσα αξία εννοείται αυτή που προκύπτει από τον υπολογισμό των χρηματοροών τους και όχι η τρέχουσα αγοραία, ή η τιμή κτήσης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα βελγικών εφημερίδων, τα νέα ομόλογα που θα δοθούν στους εθελοντές της μετακύλισης του ελληνικού χρέους θα έχουν πενταετή διάρκεια και κουπόνι αντίστοιχο με το δανειστικό επιτόκιο του ταμείου διασώσεων της ευρωζώνης, του European Financial Stability Facility.

Το δανειστικό επιτόκιο του EFSF προς προβληματικές κυβερνήσεις είναι περίπου 5,8%, αν και τον Μάρτιο μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα για την Ελλάδα.

Η συμμαχία των προθύμων

Τις συνομιλίες με τράπεζες, ασφαλιστικές και ταμεία για τις δυνατότητες μετακύλισης του ελληνικού χρέους έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας και εμμέσως το Βέλγιο, η Ιταλία και η Ισπανία.

Οι γερμανικοί οίκοι που προσκλήθηκαν στις συνομιλίες είναι μεταξύ άλλων οι Deutsche Bank, Commerzbank, Allianz, Munich Re, HVB, LBBW, WestLB, HSH, DZ Bank και Deka.

O πρόεδρος της ένωσης ασφαλιστικών επιχειρήσεων της Γαλλίας κ. Bernard Spitz επιβεβαίωσε τις συνομιλίες, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματά τους. Η γαλλική τράπεζα Credit Agricole, από τις πλέον εκτεθειμένες στην ελληνική οικονομία, έχει από καιρό δηλώσει ότι θα υποστηρίξει παράταση στις λήξεις των ελληνικών ομολόγων.

Η γαλλοβελγική τράπεζα Dexia δήλωσε επίσης ανεπίσημα ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους και διεξάγει συνομιλίες με την κεντρική κυβέρνηση του Βελγίου. Η τράπεζα φέρεται να έχει άνοιγμα 5,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,2 δισ. ευρώ θα τεθούν υπό διαπραγμάτευση.

Η βελγική ασφαλιστική Ageas (με άνοιγμα 1,83 δισ. ευρώ στα ελληνικά ομόλογα στα τέλη του α΄ τριμήνου) και η τράπεζα KBC (600 εκατ. ευρώ) επίσης συνομιλούν με κεντρική τράπεζα του Βελγίου.

Επίσης, στέλεχος της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι ιταλικές τράπεζες είναι πρόθυμες να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα όταν αυτά λήξουν, στο πλαίσιο μιας εθελοντικής επιχείρησης κατά το πρότυπο της Πρωτοβουλίας της Βιέννης του 2009.

Σύμφωνα δε με δημοσίευμα της «El Pais», η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, κ. Elena Salgado, συναντήθηκε με ισπανικές τράπεζες την Τετάρτη για το ίδιο ζήτημα, αν και οι ισπανικές ιδιωτικές τράπεζες δεν έχουν μεγάλα ανοίγματα στην Ελλάδα. 

---Πρόταση για rollover σε διαφορετικής σύνθεσης ομόλογο

Εν τω μεταξύ, ανώτατες ευρωπαϊκές τραπεζικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες και οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ εξετάζουν πρόταση για αντικατάσταση του υφιστάμενου ελληνικού χρέους με διαφορετικού τύπου ομόλογα, προκειμένου να παρακάμψουν τις επιφυλάξεις των οίκων αξιολόγησης αναφορικά με το σχεδιαζόμενο rollover.

Σύμφωνα με την πρόταση, θα υπάρξει εθελοντικό rollover του χρέους σε χρεόγραφα διαφορετικής και μη συγκρίσιμης πιστωτικής σύνθεσης, προκειμένου να αποφευχθεί η υποβάθμιση της Ελλάδας σε status χρεοκοπίας, ανέφεραν οι πηγές.

«Μόνο αν υπάρξει μια τελείως διαφορετική σύνθεση των ομολόγων οι οίκοι αξιολόγησης θα δουν την αναδιάρθρωση ως εθελοντική και δεν θα χαρακτηρίσουν την Ελλάδα αφερέγγυα», ανέφερε ο ένας τραπεζίτης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v