Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφάλειες: Οι άμυνες μεγάλων και το πρέσινγκ ΤτΕ

Πολιτική ήπιων παρεμβάσεων προς τους «μεγάλους» και σκληρής πίεσης προς τις μικρότερες δυνάμεις της ασφαλιστικής αγοράς, ακολουθεί η Τραπέζα της Ελλάδος, προκειμένου να περιοριστούν οι παρενέργειες από νέα λουκέτα.

Ασφάλειες: Οι άμυνες μεγάλων και το πρέσινγκ ΤτΕ
Πολιτική ήπιων παρεμβάσεων προς τους «μεγάλους» και σκληρής πίεσης προς τις μικρότερες δυνάμεις της ασφαλιστικής αγοράς, περιλαμβάνει η στάση της Τραπέζης της Ελλάδος, προκειμένου να περιοριστούν οι παρενέργειες από ενδεχόμενα νέα λουκέτα εταιρειών του κλάδου, μέσα στην επόμενη διετία.

Οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς για το 2011 είναι πως η συνολική παραγωγή του ασφαλιστικού κλάδου θα υποχρεωθεί σε μια μονοψήφια πτώση (γύρω ή και πάνω από το 5%), παρά το γεγονός ότι όλες οι εταιρείες έχουν περάσει αυξημένα τιμολόγια στα συμβόλαια αυτοκινήτου.

Αυτό μάλιστα που προκύπτει από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, είναι πως στις περισσότερες μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες η πτώση της παραγωγής είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς –σε αντίθεση με το παρελθόν- πολιτική των διοικήσεων δεν είναι η αύξηση της παραγωγής, αλλά αντίθετα το «ξεσκαρτάρισμα» της παραγωγής και το διώξιμο ζημιογόνων δραστηριοτήτων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι οι σαφώς μειωμένες παραγωγές συνοδεύονται από βελτιωμένους δείκτες ζημιών στο αυτοκίνητο και από σχετικά καλύτερη πορεία στο κομμάτι της τελικής κερδοφορίας.

Αρκετές μεγάλες εταιρείες δηλαδή, ακολουθούν τώρα αυτό που ο κ. Ανδρέας Βασιλείου της MetLife Alico έλεγε κατά το παρελθόν: «κρατήστε εσείς την παραγωγή και αφήστε σε μας τα κέρδη»…

Πέραν από το ξεσκαρτάρισμα της παραγωγής, οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου -και συχνά κάτω από τις πιέσεις της εποπτικής αρχής- κινούνται παράλληλα προς δύο τουλάχιστον κατευθύνσεις: α) Στο να περιορίσουν δραστικά τις περιόδους πίστωσης προς τους πράκτορες, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις παραμένουν ακόμη μεγάλες (ρευστότητα, κίνδυνος επισφαλειών), αλλά και να β) Μειώσουν το ύψος των ανείσπρακτων ασφαλίστρων τους,
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinμε την Τράπεζα της Ελλάδος να καλεί τις εταιρείες να δημιουργήσουν για το κομμάτι αυτό και τις ανάλογες προβλέψεις στο παθητικό.

Τέλος, ορισμένες εταιρείες έχουν καταφέρει (συχνά επωμιζόμενες και σημαντικό κόστος) να μειώσουν την έκθεση που είχαν σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα stress tests στα οποία υπεβλήθησαν οι ελληνικές εταιρείες υποστηρίζεται πως έγιναν με σχετικά χαλαρά κριτήρια και έτσι δεν φαίνεται να προκύπτει πιθανότητα αρνητικού αποτελέσματος από αυτά.

Αντίθετα, ο φόβος της εποπτικής αρχής έγκειται στο κατά πόσο θα αντέξουν μέσα στην επόμενη διετία να επιβιώσουν γύρω στις 6-8 ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιαίτερα έναντι της επικείμενης εφαρμογής των κριτηρίων της Solvency II. O όλος προβληματισμός έγκειται όχι μόνο στο γεγονός ότι στις εταιρείες αυτές προβλήματα προϋπήρχαν, αλλά και στο ότι οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται αποδέκτες και εκείνης της παραγωγής που αποποιούνται οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου ως ζημιογόνα!

Ο προβληματισμός μάλιστα εντείνεται καθώς κάποιες από τις εταιρείες αυτές έχουν αποκτήσει μεγάλο όγκο παραγωγής στον κλάδο αυτοκινήτου και τυχόν «κανόνι» θα μπορούσε να προκαλέσει νέους μεγάλους πονοκεφάλους στο ήδη προβληματικό Επικουρικό Κεφάλαιο.

Η Τράπεζα της Ελλάδος από την πλευρά της, ασκεί σειρά πιέσεων προς τις συγκεκριμένες εταιρείες, ωθώντας προς μια κατάσταση εξυγίανσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Η κατάσταση για τις συγκεκριμένες εταιρείες θα μπορούσε να βελτιωθεί κάτω από δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, να αναβληθεί η υιοθέτηση των κριτηρίων του Solvency II όπως ζητά η ένωση των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών και δεύτερον, να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις μεταξύ τους, με στόχο την επίτευξη συνεργιών και οικονομιών κλίμακας. Κάτι τέτοιο ωστόσο -και παρά τις πολλές επαφές που έχουν γίνει εδώ και πάνω από ένα έτος- δεν φαίνεται να προχωράει…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v