Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε ώρα

"Δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε ώρα", δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Έως τέλη Ιουνίου η ψήφιση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου. Σε εθελοντική βάση η συμμετοχή ιδιωτών.

Βενιζέλος: Δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε ώρα
Έως τέλη Ιουνίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, δήλωσε από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται για τις συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin ο Ευ. Βενιζέλος.

"Η εθνική ενότητα τίθεται ως προϋπόθεση από τους εταίρους μας,
ενώ έπρεπε να είναι αποτέλεσμα του ενστίκτου αυτοσυντήρησης του έθνους", τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι πλέον "ο πολιτικός χρόνος έχει συμπυκνωθεί πάρα πολύ, κάθε μέρα έχει τεράστια αξία κι άρα δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε ώρα".

Παράλληλα, σημείωσε ότι στο Eurogroup έγιναν σημαντικά βήματα για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης πριν τις κρίσιμες ημερομηνίες, ενώ αναφορικά με τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα συμφωνήθηκε η απολύτως εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, κάτι που, όπως τόνισε, θα πρέπει να γίνει χωρίς να υπάρξει πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζ. Κ. Γιούνκερ, επανέλαβε ότι η ελληνική βουλή θα πρέπει να ψηφίσει το πρόγραμμα πριν τις 3 Ιουλίου.

Αναλυτικότερα, στο περιθώριο του Συμβουλίου του Eurogroup που συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη μέρα στο Λουξεμβούργο, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στο Eurogroup υπάρχει μια εδραιωμένη πεποίθηση γύρω από τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Άμεση και επιτακτική ανάγκη είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, ως προς την εφαρμογή του Προγράμματος.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΣε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που εμφανίζονται με υψηλό βαθμό εσωτερικής πολιτικής συναίνεσης, για την Ελλάδα η εθνική ενότητα τίθεται ως προϋπόθεση από τους εταίρους μας, ενώ έπρεπε να είναι αποτέλεσμα του ενστίκτου αυτοσυντήρησης του Έθνους μας.

Το προέχον είναι να διαμορφωθεί μια καθαρή σχέση εμπιστοσύνης, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να εκταμιευτεί η πέμπτη δόση. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος.

Σε αυτή τη Σύνοδο έγινε ένα σημαντικό βήμα για την προετοιμασία της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης πριν τις κρίσιμες ημερομηνίες.

Έγινε επίσης αποδεκτό από όλους ότι δεν αρκεί η θεσμική συμμετοχή, αλλά απαιτείται και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση του προβλήματος του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Αυτό αφορά την απολύτως εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών με τη μορφή διακράτησης υφισταμένων ομολόγων, τα οποία λήγουν, έτσι ώστε να μειωθούν πρακτικά οι δανειακές ανάγκες των επομένων ετών. Είναι προφανές ότι όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει έτσι ώστε να μην προκαλεί πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα.

Αυτά όλα συνιστούν και την πολιτική βάση για τη νέα χρηματοδοτική στρατηγική, δηλαδή για το νέο πρόγραμμα το οποίο αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται.

Έχουμε συνεπώς πάρα πολλά να κάνουμε κάθε μέρα. Ο πολιτικός χρόνος έχει συμπυκνωθεί πάρα πολύ, κάθε μέρα έχει τεράστια αξία κι άρα δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε ώρα.

Ενημέρωσα ήδη τον Πρωθυπουργό και αύριο θα ενημερώσω αναλυτικά τη Βουλή για το πού βρισκόμαστε».


Νωρίτερα, το euro2day μετέδιδε:

Βενιζέλος: Ψάχνει "λίφτινγκ" υπέρ... πλατείας στο μεσοπρόθεσμο

Μπορεί η πρώτη «κρυάδα» για τον νέο υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να ήταν χθες στο Eurogroup, αλλά το πρώτο «crash test» θα γίνει την Τετάρτη.

Τότε, ο κ. Βενιζέλος θα βρεθεί αντιμέτωπος για πρώτη φορά με τους επικεφαλής της τρόικας. Ο κ. Π. Τόμσεν (ΔΝΤ), ο κ. Μ. Μορς (Ε.Ε.) και ο κ. Κ. Μαζούχ (ΕΚΤ) θα έρθουν στην Αθήνα για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για φέτος, που ανέρχονται στα 6,5 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Η. Μόσιαλος, η επίσκεψη της τρόικας έχει να κάνει με τη συζήτηση "τεχνικών ζητημάτων και διορθωτικών αλλαγών στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα".

Είναι σαφές ότι ο κ. Βενιζέλος θέλει να... λειάνει ή ακόμα και να πάρει πίσω κάποια μέτρα. Μάλιστα, αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν με νόημα πως κάθε νέος υπουργός Οικονομικών φέρνει και «κάποιο δώρο». Το τι θα είναι αυτό θα φανεί στην πορεία.

Από την άλλη πλευρά, αυτή της τρόικας, η αλλαγή προσώπου στη θέση του υπουργού Οικονομικών έφερε αναστάτωση, καθώς όλοι ήθελαν να μάθουν λεπτομέρειες για τον νέο εκπρόσωπο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για έναν «σκληρό» και «σοβαρό» διαπραγματευτή. Το εάν θα επαληθευτεί η εκτίμησή τους θα φανεί επίσης στην πορεία.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος θα επιδιώξει να εξαντλήσει τα περιθώρια για να υπάρξουν αλλαγές στα μέτρα για φέτος σε σχέση με το πώς τα ξέρουμε μέχρι σήμερα. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως «οι δημοσιονομικοί στόχοι μπορεί στη συνέχεια να εξυπηρετηθούν και με άλλους τρόπους εάν αυτοί γίνουν αποδεκτοί από τους εταίρους μας». Το σίγουρο βέβαια είναι ότι δύσκολα θα υπάρξει παρέκκλιση έναντι των βασικών στόχων.

Το μέτρο που φαίνεται πως θα επιδιώξει να αλλάξει ο κ. Βενιζέλος είναι η έκτακτη - μόνιμη εισφορά σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, που κλιμακωτά ανέρχεται έως το 3%. Επίσης, στην ατζέντα των μέτρων που θα τεθούν υπό εξέταση για αλλαγή περιλαμβάνονται:

1. Εκείνα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, αλλά πρέπει και να οριστικοποιηθούν, όπως το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών και η αναστολή της εξίσωσης των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

2. Η επιβολή του νέου τέλους ακινήτων. Θα πρέπει να εξειδικευτεί και να καθοριστούν οι λεπτομέρειες, ενώ επανεξετάζονται και τα άλλα μέτρα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

3. Η μετάταξη των υπηρεσιών εστίασης από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (13%) στον υψηλό συντελεστή (23%).

4. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 20% στο 15% ή το 18%.

4. Τα μέτρα των δαπανών. Ο νέος υπουργός θα εξετάσει το ενδεχόμενο να περιορίσει κάπως ορισμένες περικοπές ή να μη «στερήσει» 700 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

5. Το ζήτημα των απολύσεων αναμένεται να βρεθεί για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, όπως και το κλείσιμο των φορέων.

Σε κάθε περίπτωση, όποια αλλαγή γίνει στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί θα πρέπει να συνοδεύεται από άλλα μέτρα ισοδύναμης απόδοσης. Εκτός εάν το «δώρο» που θα φέρει ο νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι μία μικρότερου μεγέθους προσαρμογή για φέτος.

Να εξασφαλιστεί η ρευστότητα

Πέραν των νέων μέτρων, ο κ. Βενιζέλος καλείται να αντιμετωπίσει ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Αυτό της εξασφάλισης της ρευστότητας του κράτους και των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ έχει πάρει δύο αποφάσεις που βάζουν φρένο στη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Από τη μία πλευρά, η ΕΚΤ έχει αποφασίσει από την 1η Ιουλίου να μην έχει στο χαρτοφυλάκιό της πάνω από 3,3 δισ. ευρώ έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να δίνουν το ίδιο ύψος γραμματίων στην ΕΚΤ ως εγγύηση (αυτήν τη στιγμή έχουν δώσει ως ενέχυρο περίπου 10 δισ. ευρώ) και κατ’ επέκταση δεν θα μπορούν να καλύπτουν με την ίδια ευκολία τις εκδόσεις του ΟΔΔΗΧ. Να σημειωθεί ότι αύριο ο ΟΔΔΗΧ θα αναζητήσει άλλο 1,6 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια 3μηνης διάρκειας.

Η δεύτερη απόφαση έχει να κάνει με τις εγγυήσεις των 30 δισ. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να μη δεχτεί τις εγγυήσεις αυτές, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στις τράπεζες. Πάντως, η απόφαση αυτή δεν αποκλείεται να ανατραπεί στις αρχές Ιουλίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι η απόφαση του κ. Βενιζέλου να συναντήσει τους επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας (κ. Β. Ράπανο και Απ. Ταμβακάκη) την Παρασκευή, πριν δει κάποιον άλλο, δείχνει πως γνωρίζει τα προβλήματα και θα προσπαθήσει να τα αντιμετωπίσει.







ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v