Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι για άτακτο ξεπούλημα των "ασημικών"

Αμφιβολίες για τα οφέλη που θα έχει το ελληνικό δημόσιο από την πώληση των συμμετοχών του Δημοσίου εκφράζει η ΕΣΕΕ. Στο 53,8% η μείωση της αξίας για ΔΕΚΟ. Ζητά πρώτα "αναπτυξιακή αναδιάρθρωση". Αναλυτικός πίνακας.

Φόβοι για άτακτο ξεπούλημα των ασημικών
Αμφιβολίες για τα οφέλη που θα έχει το ελληνικό δημόσιο από τις αποκρατικοποιήσεις εκφράζει η ΕΣΕΕ, κάνοντας παράλληλα λόγο για μη ευνοϊκές προϋποθέσεις για την είσπραξη επαρκών εσόδων από την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ αλλά και για τεράστιες απώλειες από τις καθυστερήσεις.

Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η ΕΣΕΕ, "βασικός πυλώνας του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής είναι η αποκρατικοποίηση κρατικών εταιριών και η διάθεση σε ιδιώτες των μεριδίων που ελέγχει το ελληνικό δημόσιο.

Από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου και των συντακτών του μεσοπρόθεσμου υπολογίζονται έσοδα της τάξεως των 50 δισ., ενώ ακόμη και οι δανειστές μας αντιλαμβάνονται την πορεία των αποκρατικοποιήσεων ως κομβική για τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης.

Σε ποιον βαθμό, όμως, η βιαστική πώληση των μετοχών θα αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στο ελληνικό δημόσιο και κατά πόσον, εν τέλει, η προγραμματιζόμενη "εκποίηση" κινείται προς μία κατεύθυνση κάλυψης άμεσων ταμειακών αναγκών,
παρά υπηρέτησης του κρατικού συμφέροντος;

Ο πίνακας που ακολουθεί περιλαμβάνει τις τιμές των μετοχών δεκατριών (13) εισηγμένων κρατικών εταιριών από το σύνολο των 48 εταιριών και οργανισμών με υψηλή συμμετοχή του Δημοσίου, οι οποίες εντάσσονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin. Ως ημερομηνία αναφοράς τέθηκε η 16η Ιουνίου και παρακολουθείται η εξέλιξη της τιμής της μετοχής από το 2009 μέχρι και το 2011.

Από τα παραπάνω δεδομένα προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

Είναι σαφές ότι οι καθοδικές τιμές των μετοχών δεν διαμορφώνουν ιδιαίτερα ευνοϊκές προϋποθέσεις για την είσπραξη επαρκών εσόδων από την πώλησή τους. Επιπλέον, από την πείρα στις χρηματιστηριακές συναλλαγές γνωρίζουμε ότι ένας πωλητής που βρίσκεται κάτω από συνθήκες έντονης πίεσης αναγκάζεται τις περισσότερες φορές να πουλήσει τις μετοχές σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτήν όπου έχουν διαμορφωθεί κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου.

Υπό αυτήν την έννοια, δεδομένης της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, η τιμή στην οποία θα πουληθούν οι μετοχές των κρατικών εταιριών θα αποφέρει κατώτερα του αναμενομένου έσοδα, με αποτέλεσμα να ξεπουληθούν οργανισμοί, αρκετοί εξ αυτών κερδοφόροι, πολύ χαμηλότερα της πραγματικής τους αξίας, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα.

Παρατηρώντας τις μεταβολές στη συνολική αξία των εισηγμένων εταιριών, διαπιστώνουμε μια διαρκή και ευμεγέθη μείωσή τους, καθώς από τα 7,9 περίπου δισ. ευρώ στα οποία ανερχόταν η αξία τους το 2009 αυτή κατρακύλησε μέσα σε μία διετία στα 3,6 δισ., εμφανίζοντας κατακόρυφη πτώση της τάξεως του 53,81%.

Ειδικότερα, θα πρέπει να επισημάνουμε την τεράστια πτώση της χρηματιστηριακής αξίας κολοσσιαίων εταιριών (ΔΕΚΟ) που ανήκουν στο Δημόσιο, κερδοφόρων και μη, κατά τη διάρκεια της διετίας 2009 - 2011, όπως του ΟΤΕ (-49%), του ΟΠΑΠ (-46%) αλλά και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ της Ελλάδος - ΑΤΕ (-86%) και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (-71%).

Το συμπέρασμα που συνάγεται είναι πως η πώληση μέρους των συγκεκριμένων εταιριών την παρούσα χρονική στιγμή μόνο συμφέρουσα δεν πρόκειται να αποδειχθεί για τη χώρα μας, ενώ η διατήρηση των πλειοψηφικών πακέτων σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ., που προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο, δεν σημαίνει τίποτε απολύτως.

Ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων είναι ως γνωστό 50 δισ. έως το 2015, ενώ ο προϋπολογισμός του 2011 προέβλεπε ότι θα έπρεπε ήδη να έχουν εισπραχθεί 4 δισ. ευρώ σε σύνολο 5,5 δισ. το 2011 και 6 δισ. το 2012.

Το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνει τέσσερις τρόπους εσόδων, από πώληση μετοχών, από πώληση μεριδίων μέσω σχήματος ειδικού σκοπού, από επέκταση παραχωρήσεων και πώληση δικαιωμάτων. Η συνολική εκτιμώμενη απόδοση είναι 10- 15 δισ. από εταιρίες και υποδομές και 25 - 35 δισ. από αξιοποίηση δικαιωμάτων και ακινήτων. Η πώληση και η εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την πλήρη καταγραφή όλων των ακινήτων και δημόσιας γης, που έχουν στην κατοχή τους η ΚΕΔ και η ΕΓΑ, με προτεραιότητα τους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους, τα περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια, το Ελληνικό και τα ολυμπιακά ακίνητα.

Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων ουσιαστικά βρίσκεται  στο επίκεντρο του μεσοπρόθεσμου και η προώθησή του έχει για την τρόικα πολύ μεγαλύτερη σημασία και προτεραιότητα σε σχέση με τα νέα φορολογικά μέτρα. Οι χώρες του Βορρά, μέλη της ευρωζώνης, και κυρίως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Γερμανία, ασκούν έντονες πιέσεις και ζητούν επίμονα από την Ελλάδα να βάλει στη σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης ενέχυρο κρατική περιουσία για να λάβει νέα οικονομική βοήθεια.

Η συμβιβαστική λύση στην εμπλοκή που δημιουργήθηκε εξαιτίας των απαιτήσεων εμπράγματων εγγυήσεων που θα έπρεπε να δώσει η Ελλάδα στους δανειστές της είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού που θα τρέξει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στα πρότυπα του μοντέλου ρευστοποίησης της κρατικής περιουσίας της Ανατολικής Γερμανίας τη δεκαετία του 1990.

Το Ταμείο Εθνικού Πλούτου θα έχει εξαετή διάρκεια, θα διοικείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup, ενώ θα στελεχωθεί από ξένους τεχνοκράτες του ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνηση θα μεταβιβάσει την πλήρη "νομική" κυριότητά της στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας (NWF), ενώ η μόνη επιλογή που διατηρεί είναι ο τρόπος και ο χρόνος των ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς όμως να έχει το δικαίωμα να αλλάξει απόφαση.

Η ΕΣΕΕ θα πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση και στη διοίκηση του ανεξάρτητου οργανισμού Εθνικού Πλούτου, πριν προχωρήσουν στο σημερινό ξεπούλημα, να επιχειρήσουν να υλοποιήσουν πρώτα μια αναπτυξιακή αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων προς πώληση, ώστε να επανακτήσουν τουλάχιστον την αξία που έχουν απωλέσει την τελευταία διετία.

Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ίσως είναι η τελευταία ελπίδα μείωσης του επικίνδυνου δημόσιου χρέους περισσότερο από το 22% του ΑΕΠ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να επιδιώξουμε να πουλήσουμε όταν πρέπει και όπως πρέπει, αλλά κυρίως να εισπράξουμε όσα περισσότερα χρήματα μπορούμε από τα "ασημικά" μας.

---Β. Κορκίδης για ανασχηματισμό: "Στην αγορά όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα"

Εν τω μεταξύ, σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε τα εξής:

"Από τις 15 Ιουνίου παρακολουθούμε έκπληκτοι μια πολιτική ασυνεννοησία, ατολμία και ανεπάρκεια, την ώρα όπου το μέλλον της χώρας μας κρέμεται από μια κλωστή.

Το κυβερνών κόμμα προχώρησε σε έναν αναγκαίο ανασχηματισμό αλλαγής κλίματος, εντυπώσεων αλλά και εσωκομματικών συμβιβασμών.

Το νέο σχήμα της ίδιας κυβέρνησης εκ των πραγμάτων είναι υπό την κηδεμονία της τρόικας, υπό τον περιορισμό των συμφωνιών του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, αλλά κυρίως υπό προθεσμία, όχι βεβαίως συνταγματικά, αλλά από τις λεπτές κοινοβουλευτικές ισορροπίες και τους αγανακτισμένους στις πλατείες.

Οι Έλληνες έμποροι ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή τύχη σε παλαιούς και νέους υπουργούς, επισημαίνοντας ότι στην αγορά όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα του έργου τους και μόνο".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v