Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πρώτες αντιδράσεις των ξένων για ανασχηματισμό

Στην είδηση της αλλαγής του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης έριξαν το βάρος τους στα πρώτα τους τηλεγραφήματα τα ξένα ΜΜΕ, χωρίς όμως ακόμα να δείχνουν κάποια συγκεκριμένη στάση.

Οι πρώτες αντιδράσεις των ξένων για ανασχηματισμό
Στην είδηση της αλλαγής του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης έριξαν το βάρος τους στα πρώτα τους τηλεγραφήματα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και sites, χωρίς όμως ακόμα να υιοθετούν κάποια συγκεκριμένη στάση ως προς τον ανασχηματισμό.

Με τίτλο "Πρόκληση για την ελληνική Οδύσσεια του Παπανδρέου η ψήφος εμπιστοσύνης", το Bloomberg αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο χείλος του γκρεμού - το ίδιο και ο Παπανδρέου, που κρατιέται από τα ακροδάχτυλά του. Αν πέσει, μεγάλο μέρος της Ευρώπης μπορεί να αισθανθεί τις επιπτώσεις".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο οικονομολόγος Jens Bastian σε e-mail του αναφέρει ότι "το πολιτικό του κύρος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και στο εσωτερικό της χώρας έχει πληγεί σοβαρά, ενδεχομένως και ανεπανόρθωτα". "Δεν θα παραιτηθεί, αλλά θα προσπαθήσει να κρατηθεί όσο είναι πεπεισμένος ότι οι προσπάθειές του για μεταρρύθμιση αξίζουν τον κόπο και μπορεί να εξασφαλίσει τη στήριξη της κοινοβουλευτικής του ομάδας".

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Bloomberg, ο πρώην υπουργός Οικονομίας επί Ν.Δ., κ. Στέφανος Μάνος, δήλωσε ότι "ο Παπανδρέου θα δυσκολευτεί πολύ να επιβιώσει". "Υπήρξε πολλή κουβέντα και όχι αρκετή δράση για πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Το μόνο που έχει κάνει είναι να αυξάνει συνεχώς τους φόρους για να πληρώνει για τις νέες δαπάνες. Αυτό ήταν ο θάνατός του".

Οι "Financial Times" αναφέρουν πως "η Ελλάδα αντικαθιστά τον υπουργό Οικονομικών" και πως "ο παλαιός αντίπαλος του Παπανδρέου προβιβάζεται στον ανασχηματισμό", κάνοντας λόγο για "ευρύ κυβερνητικό ανασχηματισμό προκειμένου να αντισταθμιστεί η γενική οργή για τα νέα μέτρα λιτότητας, που είναι απαραίτητα για να αποτραπεί μια καταστροφική χρεοκοπία της Ελλάδας".
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Όπως επισημαίνουν οι "F.T.", "ο κ. Παπανδρέου είπε στο έθνος, σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση, ότι σκόπευε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό την Πέμπτη, αφού εγκατέλειψε τα σχέδια για δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, προκειμένου να χειριστεί τις μεταρρυθμίσεις πιο αποτελεσματικά. Αντί όμως να ανακοινώσει το νέο υπουργικό συμβούλιο, αναγκάστηκε να υπεραμυνθεί των χειρισμών του κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του".

Κατά τους "F.T.", "η καθυστέρηση υπογράμμισε την κλιμακούμενη ένταση στο κυβερνών κόμμα, εντείνοντας τους φόβους περί κατάρρευσης της κυβέρνησης, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα πιο κοντά σε άτακτη χρεοκοπία".

Το Marketwatch με τίτλο "Οι Έλληνες καλωσορίζουν τον Βενιζέλο" αναφέρει πως "ο ανασχηματισμός έρχεται εν μέσω εντονότατης κρίσης στην Ελλάδα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς η χώρα προσπαθεί να αποφύγει τη χρεοκοπία".

"Η Ελλάδα απέλυσε τον υπουργό Οικονομικών στον ανασχηματισμό", γράφει η "Wall Street Journal", που αναφέρει ότι "η κατατροπωμένη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ελλάδας ανακοίνωσε έναν ευρύ ανασχηματισμό την Παρασκευή, αντικαθιστώντας τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη στήριξη προς τις μη δημοφιλείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις".

Έπειτα από σύντομη αναφορά στο βιογραφικό του κ. Βενιζέλου, η "WSJ" φιλοξενεί δήλωση ανώτατου αξιωματούχου του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία: "Ο Παπακωνσταντίνου θεωρείται και ήρωας και κακός. Ήρωας από τον Παπανδρέου διότι βρέθηκε στην -ενδεχομένως- πιο δύσκολη κυβερνητική θέση του κόσμου και, δυστυχώς, κακός από πολλούς από τους συνεργάτες του στην κυβέρνηση και από μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Είμαι βέβαιος ότι ο Βενιζέλος θα χρησιμοποιήσει τις συμβουλές του ως προς τον χειρισμό των πιστωτών μας".

Εν τω μεταξύ, τις πρώτες αντιδράσεις αναλυτών για τον ανασχηματισμό φιλοξενεί το Reuters.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης σχολιάζει ότι "ο ανασχηματισμός της ελληνικής κυβέρνησης θα αντιμετωπιστεί από την Ιστορία με την καταφρόνηση που του αξίζει".

"Δεδομένου του ότι για 24 ώρες μας έλεγαν ότι ο Παπαδήμος ήταν επιλογή του Παπανδρέου, η ανακοίνωση ότι τη θέση αναλαμβάνει ο Βενιζέλος δυσφημεί τον υπουργό Οικονομικών πριν καν μετακινηθεί στο υπουργείο". "Ολόκληρη η κυβέρνηση πνέει τα λοίσθια. Αυτή είναι μια μεταβατική κυβέρνηση, που θα είναι αναποτελεσματική και θα μοιάζει με μία από τις έξι κυβερνήσεις της Αργεντινής στην περίοδο πριν από τη χρεοκοπία της".

"Ο ανασχηματισμός κρίνεται θετικά από την αγορά", σύμφωνα με τον κ. Νίκο Χριστοδούλου, αναλυτή της Merit Securities. "Δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας, αν και η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη". "Θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι, καθώς οι ξένοι εξακολουθούν να ζητούν πολιτική συναίνεση και το νέο πακέτο διάσωσης μπορεί να μην έρθει πριν από τον Σεπτέμβριο", σημείωσε.

"Δεν είναι ένας εντυπωσιακός ανασχηματισμός", δήλωσε ο κ. Κώστας Παναγόπουλος, επικεφαλής της εταιρίας δημοσκοπήσεων Alco. "Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί μόνο αξιωματούχους του κόμματος. Είναι ένας ανασχηματισμός που αμβλύνει τις ανισορροπίες στο κόμμα". "Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι το νέο σχήμα είναι πιο μικρό και πιο αποτελεσματικό και για πρώτη φορά έχουμε ένα σώμα -μια κυβερνητική επιτροπή- που είναι θετικό, καθώς η έλλειψη συντονισμού ήταν εμφανής στην προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, με αυτόν τον ανασχηματισμό έχουμε κυρίως απλώς ανακύκλωση προσώπων".

"Από την άποψη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, αυτό που έχει σημασία είναι να παραμείνουν στον σωστό δρόμο, όχι ποιος θα το πει. Δεν θα περίμενα (το ποιος θα αναλάβει το πόστο του υπουργού Οικονομικών) να έχει ιδιαίτερη σημασία", σημειώνει ο κ. Ben May, οικονομολόγος της Capital Economics.

"Ο Βενιζέλος είναι πολιτικά ισχυρός και αυτό μπορεί να είναι θετικός οιωνός για την εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής, αν και δεν έχει προϋπηρεσία σε οικονομικά ζητήματα", σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Κύρτση, αναλυτή της UBS. "Ο διορισμός του σημαίνει ότι η κυβέρνηση πιθανότατα θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης". "Ο πρωθυπουργός έπρεπε να αντικαταστήσει τον Παπακωνσταντίνου για να καθησυχάσει το κόμμα του", σχολιάζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v