Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένα σκαλί πριν από τη χρεοκοπία η Ελλάδα

Τι κρύβει η δεύτερη υποβάθμιση της χώρας σε ένα μήνα από την S&P. Πίεση και από Moody's στις τράπεζες μέσω των covered bonds. Το τελεσίγραφο στη Γερμανία από τους οίκους αξιολόγησης. Η ομπρέλα της Fitch και των εγγυήσεων.

Ένα σκαλί πριν από τη χρεοκοπία η Ελλάδα
Νέο τελεσίγραφο στη Γερμανία και στις υπόλοιπες σκληροπυρηνικές χώρες της ευρωζώνης, που ζητούν συμμετοχή των ιδιωτών στο κόστος αναχρηματοδότησης της Ελλάδας, έστειλαν χθες οι οίκοι αξιολόγησης.

Μία ημέρα πριν από το άτυπο Eurogroup και στην αρχή ενός καυτού διπλωματικά 10ημέρου για το ελληνικό χρέος, η Standard & Poor's προχώρησε χθες σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες (σε "CCC" από "Β").

Πρόκειται για τη δεύτερη υποβάθμιση από τον συγκεκριμένο οίκο μέσα σε έναν μήνα, καθώς στις 9 Μαΐου είχε μειώσει κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Ενδιάμεσα, έδρασαν η Moody's, που την 1η Ιουνίου περιέκοψε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες ("Caa1" από "Β1"), και η Fitch, η οποία διατηρεί ακόμη τη χώρα στο "Β+".

Τόσο η S&P όσο και η Moody's επικαλούνται τις αυξημένες πιθανότητες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με τρόπο μάλιστα που συνιστά πιστωτικό γεγονός. Αμφότερες, δε, προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε υποψία καταναγκασμού συμμετοχής των ιδιωτών σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και θα σηματοδοτήσει νέο μπαράζ υποβαθμίσεων.

Ειδικότερα, η S&P προαναγγέλλει ότι θα υποβαθμίσει περαιτέρω την Ελλάδα σε "SD" (selective default) αν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, ακόμη και σε επιμήκυνση, που θα συνιστά πιστωτικό γεγονός, προειδοποιώντας ότι υπάρχουν αυξημένα ρίσκα στην εφαρμογή του προγράμματος που σχεδιάζουν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Τραπεζικά στελέχη με τα οποία ήρθε σε επαφή χθες το Euro2day χαρακτηρίζουν τις υποβαθμίσεις της S&P και της Moody's μοχλό πίεσης προς την ευρωζώνη, και ειδικότερα προς τη Γερμανία, ώστε να εγκαταλείψει τη θέση της για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που να ξεπερνά τα όρια πρωτοβουλίας για οικειοθελή ανανέωση ομολόγων τα οποία λήγουν.

"Ενδεχόμενη υποβάθμιση της Ελλάδας στην κλίμακα 'SD' θα σηματοδοτούσε ίσως ντόμινο πωλήσεων κρατικών ευρωπαϊκών ομολόγων αλλά και εταιρικών χρεογράφων, το οποίο θα μπορούσε να περάσει και τον Ατλαντικό, λαμβάνοντας διαστάσεις μεγάλης κρίσης", σημειώνει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας.

Το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι "βρισκόμαστε στην αρχή της παρτίδας πόκερ, όπου οι παίκτες οριοθετούν τους όρους του παιχνιδιού".

Μόλις χθες ο κεντρικός τραπεζίτης, κ. Ζ.-Κλ. Τρισέ, μιλώντας σε συνέδριο του LSE, επανέλαβε ότι σε οποιαδήποτε λύση για την Ελλάδα πρέπει να αποφευχθεί η υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών. Με την ΕΚΤ δείχνει να συμφωνεί και η Γαλλία, ενώ η S&P και η Moody's έθεσαν τον ίδιο όρο, πολύ πιο ηχηρά, μέσω των υποβαθμίσεων της Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά, η γερμανική κυβέρνηση όπως και αυτές της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Φινλανδίας επιμένουν, προς το παρόν, σε αναδιάρθρωση που να ξεπερνά τα όρια της εθελουσίας ανανέωσης.

Μέχρι τις 23 Ιουνίου, ημέρα έναρξης της συνόδου κορυφής, μεσολαβεί ένα καυτό 10ήμερο, κατά τη διάρκεια του οποίου είτε θα βρεθεί η συνήθης για τα ευρωπαϊκά δεδομένα μέση λύση είτε το χάσμα μεταξύ του Βερολίνου και της Φρανκφούρτης θα παραμείνει αγεφύρωτο.

Σε εφεδρεία εγγυήσεις 30 δισ. ευρώ για τις τράπεζες

Στη δεύτερη περίπτωση χαμένη θα είναι η Ελλάδα, γιατί οι ηγέτες της Ευρώπης θα περιοριστούν σε διαβεβαίωση κάλυψης του κενού χρηματοδότησης της χώρας από το 2012, ώστε να εξασφαλιστεί η εκταμίευση της συμμετοχής του ΔΝΤ στην 5η δόση, οι οριστικές αποφάσεις όμως για το πακέτο βοήθειας θα μετατεθούν για τα τέλη Αυγούστου ή τον Σεπτέμβριο.

Αυτό το ενδεχόμενο είναι αρκετά επικίνδυνο γιατί ο κλοιός γύρω από την Ελλάδα έχει ήδη σφίξει πάρα πολύ. Η νέα υποβάθμιση από την S&P και κυρίως το ψαλίδι της Moody's την περασμένη Παρασκευή στις αξιολογήσεις καλυμμένων ομολογιών και τιτλοποιήσεων που έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες ασκούν πίεση στη ρευστότητα, σε μια περίοδο όπου η εκροή των καταθέσεων έχει μεν κοπάσει, αλλά δεν έχει εκλείψει.

Κλειδί για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει η στάση της Fitch, η οποία κρατάει την αξιολόγηση της χώρας ("Β+") και των καλυμμένων ομολογιών των τραπεζών σε ανεκτά επίπεδα.

Εφεδρεία για το σύστημα είναι το νέο πακέτο εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο για τις τράπεζες στο τέλος του μήνα. Με δεδομένο ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, παρά τα προβλήματα στις καταθέσεις, μειώνουν σταθερά από τις αρχές του έτους τη ρευστότητα που αντλούν από την ΕΚΤ, η τελευταία θα δώσει το πράσινο φως, αν χρειαστεί, για έκδοση νέων ομολόγων με εγγύηση του Δημοσίου.

Μένει βέβαια να διευκρινιστεί τι θα συμβεί με τα funding plans σε περίπτωση τελικώς όπου αποφασιστεί συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας με οικειοθελή ανανέωση ομολόγων που λήγουν και οι ελληνικές τράπεζες συμμετάσχουν σε αυτό.

Η χαμηλότερη αξιολόγηση στον κόσμο

Η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε "CCC" από "B", διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές (outlook negative).

Η Ελλάδα έχει πλέον τη χαμηλότερη εθνική αξιολόγηση σε όλο τον πλανήτη, έχοντας πέσει πιο κάτω από τον Ισημερινό, την Τζαμάικα, το Πακιστάν και τη Γρενάδα.

Οι πιθανότητες της χώρας να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους η οποία να καλύπτει τα κριτήριά της για τον ορισμό της πτώχευσης είναι ιδιαίτερα αυξημένες, αναφέρει η S&P.

Παράλληλα, επισημαίνει πως οι κίνδυνοι εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος της τρόικας είναι μεγάλοι, δεδομένων και των πολιτικών διαφωνιών στο εσωτερικό της χώρας.

Επιπλέον, εκτιμά ότι σε περίπτωση πτώχευσης το "κούρεμα" του χρέους θα κινηθεί μεταξύ του 50% και του 70%.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v