Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νέα μέτρα σήμερα στο υπουργικό

Σκληρά δημοσιονομικά μέτρα εισηγείται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Τι αλλάζει στους φόρους, ακίνητα, συλλογή αποδείξεων αλλά και το ΦΠΑ. Οι προτάσεις για το κλείσιμο κρατικών φορέων.

Τα νέα μέτρα σήμερα στο υπουργικό
Ένα ακόμη επεισόδιο στο θρίλερ της χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους και των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων που συνεπάγεται η στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ευρωζώνη προστίθεται σήμερα με τη συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο του «λογαριασμού» των 28 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.

Η αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, οι μεγάλες επιβαρύνσεις στα ακίνητα, οι αποκρατικοποιήσεις-εξπρές και η… επιτροπεία που προσπαθούν να επιβάλουν οι δανειστές μας ακόμα και στα υπουργεία έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα, ικανό να ανατρέψει ανά πάσα στιγμή ακόμα και το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Την ώρα όπου οι συναρμόδιοι υπουργοί προσπαθούν να πείσουν για την αναγκαιότητα των μέτρων, προκειμένου να λάβουν την έγκριση των κυβερνητικών οργάνων, οι πιέσεις της τρόικας εντείνονται για να «περάσουν» τα μέτρα.

Ξεκαθαρίζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι τα δημοσιονομικά είναι άμεσα συνδεδεμένα με το πρόγραμμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και μάλιστα για το τελευταίο θέτει ως προϋπόθεση την «αξιολόγηση της προόδου βάσει ενδιάμεσων στόχων, τριμηνιαίων και ετήσιων
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin».

Η προϋπόθεση αυτή καθιστά επισφαλή την εκταμίευση των δόσεων, ανεξαρτήτως της τελικής μορφής που θα λάβει το νέο δανειακό πρόγραμμα, ενώ ακόμα και για τα 12 δισ. της 5ης δόσης θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Ιούλιο, αν δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή.

Ο έλεγχος των δανειστών θα είναι συνεχής και πιεστικός και οποιαδήποτε απόκλιση από τα συμφωνηθέντα θα συνεπάγεται νέα διορθωτικά μέτρα.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι εκπρόσωποι της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου την περασμένη Παρασκευή περιλαμβάνει από απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων σε θέσεις που θα πάψουν να υφίστανται λόγω κλεισίματος ή συγχώνευσης δημοσίων φορέων και επιχειρήσεων μέχρι ένα νέο ακόμα πιο σκληρό δημοσιονομικό πακέτο μέτρων.

Ειδικά στο σκέλος της φορολογίας, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αμβλύνει κάπως τη σκληρότητα των μέτρων, προχωρώντας σε περιορισμένες «διορθώσεις» σε θέματα όπως το αφορολόγητο όριο.

Στο σημερινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο θα ξεκαθαρίσει εάν το αφορολόγητο, για τα φυσικά πρόσωπα, θα μειωθεί στα 6.000 ευρώ ή στα 8.000 ευρώ, που θωρείται και το επικρατέστερο σενάριο. Θα υπάρξει διαφοροποίηση στο αφορολόγητο μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ θα αποφασιστεί εάν τελικώς θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών.

Το μέτρο θα ισχύσει από τις δηλώσεις του 2011 και ως εκ τούτου θα πλήξει πρώτα τους μισθωτούς, οι οποίοι μέσω της αυξημένης παρακράτησης φόρου εισοδήματος θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται αισθητά από την 1η Ιουλίου. Στο πλαίσιο της συναίνεσης φαίνεται να μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά για αργότερα.

Όσον αφορά στις αποδείξεις, διερευνάται η αλλαγή του συστήματος μετά τη φετινή αποτυχία, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες εσόδων 1 - 2 δισ. ευρώ. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η αύξηση του ποσοστού -ίσως και στο 30% (όπως ισχύει για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ)- των αποδείξεων που απαιτούνται για την κάλυψη του αφορολογήτου, και μάλιστα από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, αλλά και η επιβολή πλαφόν στο «μπόνους φόρου».

Η μείωση του αφορολογήτου φέρνει και νέο χαμηλό συντελεστή, 10% ή 15%, για τα εισοδήματα μέχρι τα 12.000 ευρώ - πέραν των οποίων σήμερα ενεργοποιείται ο συντελεστής 18%.

Στον ΦΠΑ, έχει αποφασιστεί η μετάταξη στο 23% από 13% των υπηρεσιών εστίασης, όπως εστιατόρια, delivery, καφέ και κέντρα διασκέδασης, καθώς και ορισμένων πολυτελών προϊόντων και υπηρεσιών.

Δεδομένες είναι και οι αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, αν και δεν έχει αποφασιστεί το ύψος της αύξησης (10% ή 20%). Επίσης, μελετάται η επιβολή έκτακτης εισφοράς για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, άνω των 3.000 κ.ε. ενδεχομένως.

Έκτακτη εισφορά
προγραμματίζεται και για τα σκάφη αναψυχής και τις πισίνες.
Στα τσιγάρα δεδομένη θεωρείται η αύξηση του ελάχιστου φόρου. Στα αναψυκτικά και τα εμφιαλωμένα νερά θα επιβληθεί ειδικός φόρος, όπως και στο φυσικό αέριο.

«Καυτός» θα είναι ο επόμενος χειμώνας με την εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης (δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το σημείο στο οποίο θα «συναντηθούν» οι δύο φόροι).

Η χορήγηση των φοροαπαλλαγών θα γίνεται με εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακά κριτήρια. Συνεπώς, η μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων ενδεχομένως να χάσει απαλλαγές από τόκους στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, φροντιστήρια, ιατρικά έξοδα, ενοίκια κ.λπ., ενώ δεν αποκλείεται και η κατάργηση κάποιων δαπανών. Και στα επιδόματα θα εφαρμοστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για όσους συνεχίσουν να τα εισπράττουν.

Σε νέα μείωση των εισοδημάτων οδηγούν η αύξηση της εισφοράς υπέρ ΟΑΕΔ στον ιδιωτικό τομέα και η επιβολή ανάλογης εισφοράς στο Δημόσιο, καθώς και η ειδική εισφορά σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών, η αύξηση του ΛΑΦΚΑ και η μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Μεγάλο «ψαλίδι» θα πέσει στους μισθούς των εργαζομένων σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσω του ενιαίου μισθολογίου.

Μείωση, πιθανότατα 10%, σχεδιάζεται και στο εφάπαξ των υπό συνταξιοδότηση, αλλά και όσων έχουν ήδη πάρει σύνταξη και αναμένουν την είσπραξή του με καθυστέρηση ετών.

Τα ακίνητα…

Την επαναφορά ουσιαστικά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, καθώς επιβάλλεται πολύ χαμηλό αφορολόγητο όριο των 100.000 ευρώ, ώστε να επιβαρυνθούν με φόρο για την κατοχή ακίνητης περιουσίας πάνω από 2.500.000 ιδιοκτήτες κτισμάτων, αναμένεται να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα, ο υπουργός θα εισηγηθεί και την επιβολή έκτακτης εισφοράς, δηλαδή πρόσθετου φόρου, σε περίπου 150.000 φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ.

Πάνω από το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 100.000 ευρώ θα πρέπει να επιβάλλονται συντελεστές φόρου κλιμακούμενοι από 0,1% έως και 2%. Το τμήμα της αξίας της ακίνητης περιουσίας από τις 100.000 έως τις 400.000 ευρώ θα φορολογείται με 0,1% και από εκεί και πάνω θα ισχύει η κλιμάκωση των συντελεστών που προβλέπει η ήδη ισχύουσα νομοθεσία για τον ΦΜΑΠ.

Ο νέος ΦΜΑΠ θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2012 και θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες μέχρι τότε θα έχουν τεθεί σε εφαρμογή (αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο φθινόπωρο).

Μικρότερο κράτος

Με αποκρατικοποιήσεις και κλείσιμο οργανισμών που δεν προσφέρουν θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την πίεση της τρόικας για απολύσεις. Ήδη ανακοίνωσε την απόφαση να συγχωνεύσει ή να κλείσει 75 φορείς του Δημοσίου σε μια προσπάθεια να μειώσει τις δαπάνες κατά 650 εκατ. ευρώ. Στους συγκεκριμένους φορείς υπάγονται 7.000 εργαζόμενοι. Μεταξύ αυτών είναι η ΚΕΔ, η ΕΤΑ, ο ΟΔΔΥ, η ΕΡΤ, ο ΟΣΚ, η ΔΕΠΑΝΟΜ, η ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, ο ΕΟΜΜΕΧ, το ΕΙΝ, το ΕΘΙΑΓΕ και το ΙΓΜΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v