Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ντεσού του νέου πακέτου διάσωσης

Μέσω του EFSF το νέο δάνειο. Έως 100 δισ. το συνολικό πακέτο στήριξης. Η "ντρίπλα" για να ξεπεραστεί ο σκόπελος των εθνικών κοινοβουλίων. Τι συζητήθηκε για τις αποκρατικοποιήσεις. Ευρωσκεπτικισμός με τις πρόωρες εκλογές.

Τα ντεσού του νέου πακέτου διάσωσης
Υπαναχωρεί η Γερμανία στις αρχικές της απαιτήσεις και όπως όλα δείχνουν το νέο δάνειο προς την Ελλάδα θα δοθεί μέσω του προσωρινού μηχανισμού EFSF. Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε., με αυτόν τον τρόπο θα καταργηθεί το υπάρχον μνημόνιο (το οποίο θεσπίστηκε πριν από τον EFSF) και η Ελλάδα θα ενταχθεί στον προσωρινό μηχανισμό, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.  Τα... κατάλοιπα της νυν συμφωνίας θα ενσωματωθούν εκεί.

Έτσι, η Ε.Ε. ξεπερνάει και τον σκόπελο της επικύρωσης του νέου δανείου από τα 27 ευρωπαϊκά κοινοβούλια, αφού σύμφωνα με το καταστατικό του EFSF η απόφαση για ένταξη μιας χώρας στον μηχανισμό επικυρώνεται από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, το συμβούλιο των κυβερνητών, το Εurogroup και τελικώς από τους αρχηγούς κρατών της Ε.Ε.

Οι όροι της δανειοδότησης θα είναι ιδιαίτερα σκληροί, όπως δήλωσε άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος του Εurogroup, και δεν θα έχουν να κάνουν μόνο με την εφαρμογή των μέτρων του 2011, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αλλά κυρίως με τις εξασφαλίσεις που θέλουν οι δανειστές μας σε περίπτωση που ούτε αυτήν τη φορά υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Επίσης, όπως πληροφορείται το euro2day, στο τραπέζι ξανατίθεται η πρόταση της ΕΚΤ για συνολικό πακέτο διάσωσης, που θα αγγίζει έως και τα 100 δισ., θέμα που είχαμε γράψει στις 23 Μαΐου.

Και αυτό γιατί η χρηματοδότηση με μόλις 35 δισ. για το 2012, ώστε να πάρει τις εγγυήσεις το ΔΝΤ και να συνεχίσει να εκταμιεύει τις δόσεις του δανείου, θεωρείται επισφαλής γιατί καλύπτει τις ανάγκες μόνο του επόμενου έτους. Εάν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα εκτός αγορών έως και το 2014, τότε το πακέτο στήριξης -από πλευράς χρηματοδότησης- θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το διπλάσιο.

Έτσι, στο τραπέζι της λύσης υπάρχει και το πλάνο για "χρηματοδότηση 35 δισ. ευρώ, αλλά να συνδυαστεί με 'stand by agreement, η οποία θα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω παρέμβασης του EFSF μέσω αγοράς ελληνικών ομολόγων" , όπως ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η παρέμβαση μπορεί να φθάσει τα 30 δισ. ευρώ (50 δισ. είχε ζητήσει αρχικά η ΕΚΤ). Εάν προσθέσουμε σε αυτά τη δανειακή βοήθεια των 35 δισ. ευρώ, τα έσοδα για αποκρατικοποιήσεις, μέρος των οποίων θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα -αν και περιορισμένη- με εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν τα επόμενα τρία χρόνια (γράφεται για 20 δισ. ευρώ), τότε το συνολικό πακέτο αγγίζει τα 90 - 100 δισ. ευρώ.

Τι συζητείται στη Φρανκφούρτη

Τις επόμενες μέρες θα πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, που θέτουν ως πολιτική προϋπόθεση η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία αλλά και η Γαλλία.

Όπως έχουμε γράψει, η ΕΚΤ θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα προκληθεί πιστωτικό επεισόδιο σε 1 - 2 χρόνια από τώρα εάν οι εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλάξουν και οι ιδιωτικές τράπεζες υπαναχωρήσουν από την αρχική τους δέσμευση.

Έτσι, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα εγγυήσεων στους ιδιώτες για να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η ΕΚΤ φέρεται να προτείνει τα εξής:

- Εγγύηση των νέων ομολόγων που θα λάβουν οι ιδιώτες από το ταμείο EFSF που έχει αξιολόγηση "ΑΑΑ". Διαφωνούν οι σκληροπυρηνικές χώρες του Βορρά.

- Εγγύηση από την πλευρά της Ελλάδας μέσα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης φιλέτων κρατικής γης. Σε αυτό φαίνεται πως διαφώνησε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον κ. Γιούνκερ, λέγοντας ότι θα προκαλέσει μεγάλο πολιτικό πρόβλημα.


Τι είπαν Γιούνκερ - Παπανδρέου

Η συνάντηση, που ξεπέρασε τις 2,5 ώρες, ήταν δύσκολη για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Κατά τη διάρκειά της, παρέθεσε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τα μέτρα του 2011 καθώς και το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων.

Όλα έχουν κλειδώσει απλώς δεν ανακοινώνονται -για πολιτικούς λόγους- καθώς, μετά τις ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές αντιδράσεις, το Μαξίμου θέλει πρώτα να τα θέσει προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και μετά να κοινοποιηθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο, όπως αυτό παρουσιάστηκε στον κ. Γιούνκερ, υπάρχουν κάποιες παράγραφοι και προτάσεις που εισηγήθηκε η Νέα Δημοκρατία, ώστε να αναγκαστεί να έρθει πιο κοντά στη συναίνεση.

Για παράδειγμα, ένα μέτρο κάνει λόγο για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 2012. Αρχικά, η τρόικα είχε αντίθετη άποψη, πείστηκε όμως ότι πρέπει να συμπεριληφθεί για πολιτικούς λόγους, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί εάν οι στόχοι του προϋπολογισμού επιτευχθούν μέχρι τότε.

Για πολιτικούς επίσης λόγους, η Ε.Ε. φαίνεται να υπαναχωρεί στον τρόπο σύστασης της νέας εταιρίας που θα επιβλέπει τις αποκρατικοποιήσεις και στην οποία θα συμμετέχουν ξένοι εμπειρογνώμονες.

Βεβαίως, όπως πληροφορείται το euro2day, επί της ουσίας θα υπάρχει συνδιαχείριση και συναπόφαση, όμως αφήνεται στην κυβέρνηση το πώς θα ανακοινωθεί και θα συνταχθεί το κείμενο, ώστε να μην αφήνει υπόνοιες ότι αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έθεσε βέτο στην αρχική προϋπόθεση μέρος των αποκρατικοποιήσεων και των κρατικών πόρων να τεθεί ως εγγύηση για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο διάσωσης.

Αντιθέτως, συμφώνησε στη διαδικασία fast track, με διαφανείς διαδικασίες όπως είπε ο κ. Γιούνκερ, ώστε να μην προκύψουν κωλύματα στην πορεία (όπως προέκυψαν στον ανάλογο εγχείρημα της Ανατολικής Γερμανίας). Από τη διαπραγμάτευση έλαβε την υπόσχεση ότι η Ε.Ε. δεν θα προβάλει βέτο στη διακράτηση μετοχικού ποσοστού του δημοσίου σε καίριες εταιρίες που αφορούν σε δημόσια δίκτυα και σε εταιρίες στρατηγικής συμμαχίας.

Επίσης, δεδομένου ότι θα καταφέρει να περάσει όλες τις προτάσεις, το δεύτερο μνημόνιο και το πακέτο στήριξης από τη Βουλή, ο κ. Παπανδρέου είχε τη διαβεβαίωση του κ. Γιούνκερ ότι θα υπάρξει σαφής πολιτική στήριξή του από την Ε.Ε. καθώς, όπως μας ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, "κανένας στην Ε.Ε. δεν θέλει να υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα πρόωρων εκλογών, για φέτος τουλάχιστον".

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις για συναίνεση μεταξύ των κομμάτων και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Εurogroup είχε μυστικές διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς κρατών-μελών της ευρωζώνης όλο το Σαββατοκύριακο. Έχοντας εξασφαλίσει το "ναι σε όλα" από τον πρωθυπουργό την Παρασκευή, ο κ. Γιούνκερ αναλαμβάνει την πολιτική διαπραγμάτευση των λεπτομερειών που παραμένουν αγκάθια στην τελική συμφωνία.

Το πακέτο Ελλάδα θα είναι και στην ατζέντα των συζητήσεων της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Άγκελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο κ. Μπαράκ Ομπάμα, όπως είναι αναμενόμενο, θα πιέσει για συμφωνία εφ' όλης της ύλης μέχρι τον Ιούνιο γιατί, όπως υποστηρίζει, η συστημική κρίση στην ευρωζώνη πιέζει άμεσα την αμερικανική οικονομία.

Δεν είναι ωστόσο ξεκάθαρο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, εάν η Ε.Ε. θα είναι νομικά και ουσιαστικά έτοιμη για πλήρη απόφαση έως τον Ιούνιο και το παραθυράκι για επί της αρχής συμφωνία τώρα και πλήρους συμφωνία τον Οκτώβριο παραμένει ανοιχτό.
 

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v