Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτός ελέγχου έλλειμμα και χρέος

Απ’ το κακό στο χειρότερο κινούνται τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, τη στιγμή που το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε, στο τέλος Μαρτίου, στα 354 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας πλέον μη βιώσιμο χαρακτήρα.

Εκτός ελέγχου έλλειμμα και χρέος
Απ’ το κακό στο χειρότερο κινούνται τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, τη στιγμή που το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε, στο τέλος Μαρτίου, στα 354 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας πλέον μη βιώσιμο χαρακτήρα.

Οι σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών σε συνδυασμό με το στραγγαλισμό της αγοράς λόγω μνημονίου, οδηγούν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό από το πρώτο τετράμηνο του έτους.

Η «μαύρη τρύπα» στο έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού έφθασε στα 2,047 δισ. ευρώ. Ακόμη και σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού (περιλαμβάνεται και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) το έλλειμμα παρουσιάζει αύξηση κατά 13,7% ή κατά 875 εκατ. ευρώ και υπερβαίνει ήδη κατά 322 εκατ. ευρώ τον στόχο που είχε τεθεί για το πρώτο τετράμηνο, έχοντας φθάσει πλέον στα 7,246 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα στις εισπράξεις είναι τεράστιο. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού σημείωσαν πτώση 9,1% και περιορίστηκαν σε 14,47 δισ. ευρώ, συγκρινόμενα με τα καθαρά έσοδα του πρώτου τετραμήνου του 2010. Σύμφωνα με τους μηνιαίους στόχους του προϋπολογισμού έπρεπε να είχαν αυξηθεί κατά 2,6% και να είχαν ανέλθει σε 16,34 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, τα καθαρά έσοδα υστερούν κατά 1,86 δισ
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin. ευρώ έναντι των προβλέψεων του προϋπολογισμού.

Οι βασικές αιτίες για τις οποίες τα έσοδα του Δημοσίου υστερούν σημαντικά έναντι των στόχων που έχουν τεθεί με τον προϋπολογισμό είναι:

πρωτοφανής ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία εξαιτίας του μνημονίου.

Οι περικοπές αποδοχών και οι εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων που έχουν επιβληθεί από το Μνημόνιο έχουν οδηγήσει στη σημαντική μείωση των εισπράξεων από τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, τον ΦΠΑ, τους φόρους κατανάλωσης και τους λοιπούς φόρους συναλλαγών.

καθυστέρηση-ρεκόρ που σημειώνεται φέτος στην διεκπεραίωση των διαδικασιών υποβολής και εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (κυρίως εξαιτίας της δυσλειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων TAXISNET).

-Το μέτρο των αποδείξεων, το οποίο αντί να συνδράμει τα έσοδα οδήγησε σε μεγάλες επιστροφές φόρου.

Στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους το Δημόσιο εισέπραξε έσοδα από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων μειωμένα:

- κατά 27,65% ή κατά 771 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο τετράμηνο του 2010
- κατά 701 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο που είχε θέσει για το τέλος Απριλίου 2011.

Εξίσου σημαντική πτώση, της τάξης του 27,48% ή των 1,07 δισ. ευρώ, σημείωσαν και οι συνολικές εισπράξεις από τους φόρους κατανάλωσης σε καύσιμα, προϊόντα καπνού και αλκοολούχα ποτά, καθώς και από τη φορολόγηση των οχημάτων, λόγω της κάμψης που προκάλεσαν σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες τα ήδη εφαρμοσθέντα περιοριστικά μέτρα του Μνημονίου.

Ακόμη και οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ, παρά την αύξησή τους κατά 3,64% ή κατά 217 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο τετράμηνο του 2010, υστερούν κατά 211 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών για το τέλος Απριλίου.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν ακόμη έσοδα συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του έτους 2009 και τους Φόρους Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 και 2011.

Στο μέτωπο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού προκύπτει αύξηση κατά 3,6% σε σύγκριση με τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού του πρώτου τετραμήνου 2010.

Έφθασαν τα 21,022 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους μηνιαίους στόχους που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών για το πρώτο τετράμηνο, θα έπρεπε να είχαν αυξηθεί κατά 2,7% και να είχαν ανέλθει σε 20,842 δισ. ευρώ. Συνεπώς, υπερβαίνουν τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών κατά 180 εκατ. ευρώ.
 
Η υπέρβαση αυτή οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων καθώς και στην αύξηση των δαπανών για τόκους κατά 14,3% ή κατά 480 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι πρωτογενείς δαπάνες, που αποτελούν τον κυριότερο δείκτη μέτρησης του αποτελέσματος της προσπάθειας για τον περιορισμό των δαπανών, εμφανίζονται να έχουν υπερβεί κατά 499 εκατ. ευρώ τους μηνιαίους στόχους του πρώτου τετραμήνου! Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι δαπάνες για επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων λόγω των αυξημένων αναγκών που παρουσιάζονται για την καταβολή συντάξεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους έχει εκταμιευτεί το 63,1% της προβλεφθείσας επιχορήγησης για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (έχουν καταβληθεί ήδη τα 505 από τα 800 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί).
 
Επίσης μέχρι το τέλος Απριλίου 2011 είχε εκταμιευτεί ήδη το 56,3% της προβλεφθείσας επιχορήγησης για το ΙΚΑ (καταβλήθηκαν ήδη στο Ίδρυμα 1,3 δισ. ευρώ από τα 2,31 δισ. ευρώ που προβλέπεται να δοθούν φέτος)!

Όλα δείχνουν ότι οι δαπάνες για επιχορηγήσεις ασφαλιστικών φορέων θα υπερβούν τις προβλέψεις του προϋπολογισμού τουλάχιστο κατά 1 δισ. ευρώ!

Το χρέος…

Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος κινείται πλέον σε μη βιώσιμη τροχιά. Στο τέλος Μαρτίου 2011 εκτοξεύθηκε 354,5 δισ. ευρώ, από 340,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2010 και από 298,5 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2009.

Μέσα σ’ ένα χρόνο (Μάρτιος 2011-Μάρτιος 2010) το χρέος αυξήθηκε κατά 44 δισ. ευρώ και …έπεται συνέχεια όσο η οικονομία παράγει ελλείμματα.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου διαμορφώνονταν το Μάρτιο στα 13,4 δισ. ευρώ από 7,1 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου του 2010 ενώ οι εγγυήσεις του δημοσίου εμφάνισαν μικρή κάμψη κατά 350 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 25,5 δισ. ευρώ από 25,8 δισ. που ήταν τρεις μήνες νωρίτερα.

Ως ποσοστό του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της χώρας διαμορφώνεται κοντά στο 153% του ΑΕΠ.
Οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την διευκόλυνση της εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Σε διαφορετική περίπτωση, το χρέος θα συνεχίσει να κινείται σε μη βιώσιμη τροχιά.

Να σημειωθεί ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος πέρυσι ξέφυγε του στόχου που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό του 2011 (ο στόχος ήταν 148% του ΑΕΠ). Ωστόσο, ως απόλυτο μέγεθος το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ήταν μικρότερο από ότι προβλεπόταν.

Στον προϋπολογισμό του 2011, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης προβλεπόταν σε 343,2 δισ. ευρώ για το 2010 και τελικά έκλεισε στα 340,2 δισ. ευρώ. Η αναντιστοιχία αυτή δικαιολογείται από την επί τα χείρω αναθεώρηση του ΑΕΠ στο διάστημα που μεσολάβησε.

Η Κομισιόν αναφέρει στις εαρινές της προβλέψεις ότι το χρέος της Ελλάδας θα αναρριχηθεί φέτος στο 157,7% του ΑΕΠ έναντι 153,8% που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις, ενώ για το 2012 χωρίς να συνυπολογιστούν τα επικείμενα πρόσθετα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου, εκτιμάται ότι το Χρέος θα ανέβει στο 166,1% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v