Φορτηγά - βυτιοφόρα: Απελευθέρωση το… 2013

Απελευθέρωση μόνο στα χαρτιά για τον κλάδο των φορτηγών και των βυριοφόρων καθώς έξι μήνες μετά την ψήφιση του νόμου δεν έχει εκδοθεί νέα άδεια ενώ οι υφιστάμενοι μεταφορείς πέτυχαν τριετή μεταβατική περίοδο.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Φορτηγά - βυτιοφόρα: Απελευθέρωση το… 2013
Πενιχρά είναι τα έως τώρα αποτελέσματα από την εφαρμογή του νόμου για την απελευθέρωση του κλάδου των εμπορευματικών μεταφορών, φορτηγών και βυτιοφόρων, παρότι έχει περάσει περισσότερο από ένα εξάμηνο από την ψήφιση του νόμου, που προκάλεσε μεγάλη αναταραχή το περασμένο καλοκαίρι.

Τα αποτελέσματα παραμένουν ακόμη σε επίπεδο… προοπτικής, αφού καμία νέα άδεια δεν έχει εκδοθεί, ενώ ειδικά για την περίπτωση των βυτιοφόρων ουσιαστικά ο κλάδος τώρα απελευθερώνεται, καθώς η Κοινή Υπουργική Απόφαση που απαιτούνταν για να υλοποιηθούν τα όσα προέβλεπε ο νόμος δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μόλις τον προηγούμενο μήνα.

Η τριετής μεταβατική περίοδος που προβλέπει ο νόμος πριν η απελευθέρωση της αγοράς στις μεταφορές γίνει πλήρης είναι η βασική αιτία για την οποία αυτή ουσιαστικά δεν λειτουργεί.

Οι υφιστάμενοι μεταφορείς διεκδίκησαν με ένταση και πέτυχαν τριετές μεταβατικό διάστημα πριν από τον μηδενισμό της άυλης αξίας των αδειών των φορτηγών και των βυτιοφόρων, με αποτέλεσμα ουσιαστικά η απελευθέρωση να έχει μετατεθεί για τα μέσα του 2013 οπότε και το μεταβατικό διάστημα λήγει.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μία άδεια φορτηγού ή βυτιοφόρου Δ.Χ. δεν έχουν λόγους να το κάνουν στη φάση αυτή
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin, με δεδομένη μάλιστα και την πολύ μεγάλη μείωση του έργου που έχει προκαλέσει η σοβαρή οικονομική κρίση.

Αυτό που κάνουν είναι να περιμένουν τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, αφενός για να μη χρειαστεί να πληρώσουν το κόστος της άδειας, παρότι αυτό βαίνει συνεχώς μειούμενο, αφετέρου ελπίζοντας σε ανάκαμψη της αγοράς, που πλήττεται έντονα από την κρίση αλλά και από τις δικές της παθογένειες, οι οποίες αφορούν σε παράνομους μεταφορείς κ.λπ.

Η αξία των αδειών έχει πέσει λόγω της κρίσης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Μεταφορών καθώς και των συνεργαζόμενων ομοσπονδιών, κ. Πέτρο Σκουλικίδη, οι επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν οι μεταφορείς είναι συνέπεια, κατά κύριο λόγο, της οικονομικής κρίσης και όχι του νόμου για την απελευθέρωση.

Και να μην υπήρχε ο νόμος, η αξία των αδειών θα είχε πέσει, τονίζει. Ωστόσο, ο ίδιος σημειώνει ότι η αξία της περιουσίας των ιδιοκτητών (της άδειας) τείνει να μηδενιστεί πρόωρα από την προσδοκία ότι μετά το 2013 το κόστος της άδειας θα είναι, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, αυτό που αντιστοιχεί στα διοικητικά τέλη.

Τα μισά φορτηγά έχουν δουλειά

Η κάμψη στο μεταφορικό έργο λόγω της κρίσης υπολογίζεται σε ποσοστό 20% έως 30% σε σχέση με το 2008. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Τζωρτζάτο, πρόεδρο του συνδικάτου κατά το ταραχώδες περασμένο καλοκαίρι οπότε και συζητούνταν ο επίμαχος νόμος, η πτώση της αγοράς είναι κατακόρυφη και από τα 33.000 φορτηγά Δ.Χ. που υπάρχουν στη χώρα ζήτημα είναι αν έχουν δουλειά τα 15.000.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η οργάνωση του κλάδου σε εταιρικά σχήματα, όπως προβλέπει ο νόμος, δεν έχει προχωρήσει, ενώ κάνει λόγο και για ανύπαρκτη εμπορευσιμότητα των αδειών.

100 αιτήσεις για σύσταση εταιρίας

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, οι αιτήσεις για τη σύσταση νέων εταιριών δεν έχουν ξεπεράσει πανελλαδικά τις 100, αριθμός που κρίνεται ιδιαίτερα μικρός σε σχέση με τις 33.000 (για διεθνείς, εθνικές και νομαρχιακές μεταφορές, αλλά και για βυτία υγρών καυσίμων).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το θέμα απασχόλησε και την πρόσφατη ενημέρωση του κλιμακίου της τρόικας από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπου και τονίστηκε ότι δεν υπάρχουν αιτήσεις για νέες άδειες, ωστόσο έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη χορήγησή τους, αν κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις.

Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι ο νόμος λειτουργεί ήδη στη δευτερογενή αγορά (αγορές από σημερινούς ιδιοκτήτες) και ήδη κατά τους πρώτους έξι μήνες της απελευθέρωσης έχουν μεταβιβαστεί 500 άδειες. Τα στελέχη του υπουργείου σημειώνουν με έμφαση ότι παρά τις επιπτώσεις της κρίσης και της ύφεσης έχουμε ήδη εμφανή θετικά αποτελέσματα στις εμπορευματικές μεταφορές, που είναι:

α) Μείωση του κομίστρου.

β) Εκσυγχρονισμός του κλάδου και δημιουργία νέων εταιριών. Στο τελευταίο τρίμηνο έχουν κατατεθεί αιτήσεις για 50 νέες εταιρίες.

γ) Μείωση του κόστους άδειας ενός φορτηγού μικρού κυβισμού, το οποίο από περίπου 70.000 που κόστιζε πριν από την απελευθέρωση διαμορφώνεται σήμερα περίπου στις 20.000 ευρώ.

Βυτιοφόρα: 30% έργο και κόμιστρο

Αντίθετη άποψη φαίνεται ότι έχει ο πρόεδρος των βυτιοφορέων, κ. Γιώργος Τσάμος, ο οποίος επισημαίνει ότι το μεταφορικό έργο για τους βυτιοφορείς είναι μειωμένο κατά 30% - 35% σε σχέση με την προ της κρίσης εποχή, λόγω της πολύ μεγάλης μείωσης στην κατανάλωση καυσίμων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μειωμένο κατά 30% είναι και το κόμιστρο που εισπράττουν οι βυτιοφορείς, αφού λόγω της κρίσης οι εταιρίες πιέζουν τις τιμές. Ωστόσο, ο ίδιος σημειώνει ότι το ποσό της μείωσης του κομίστρου δεν περνά στον καταναλωτή, αλλά το καρπώνονται οι εταιρίες.

Ο κ. Τσάμος υποστηρίζει ότι Ι.Χ. βυτιοφόρα αλλά και τα αλλοδαπά οχήματα υποκλέπτουν έργο από τους Έλληνες βυτιοφορείς, οι οποίοι, όπως εκτιμά, θα πιεστούν ακόμη περισσότερο λόγω της δυνατότητας που αποκτούν οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών να έχουν τα δικά τους οχήματα. Μάλιστα, ο πρόεδρος των βυτιοφορέων θεωρεί ότι η κατάσταση για τους βυτιοφορείς έχει φτάσει στο μη περαιτέρω και δεν αποκλείει δυναμικές κινητοποιήσεις από την πλευρά τους το επόμενο διάστημα.

Βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα, λένε οι εταιρίες εμπορίας

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, βέβαια, κινείται η εκτίμηση του προέδρου του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ), κ. Ανδρέα Πετριανίδη, ο οποίος εκτιμά ότι η απόφαση με την οποία οι εταιρίες μπορούν να αυξήσουν τον στόλο τους θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Με την ΚΥΑ καθορίζεται η διαδικασία χορήγησης αδειών κυκλοφορίας βυτιοφόρων φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και η δημοσίευσή της αναμενόταν εδώ και καιρό από τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, οι οποίες υποστήριζαν ότι πρόκειται για απελευθέρωση του κλάδου στα χαρτιά και όχι στην πραγματικότητα.

Στην απόφαση των υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθώς και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σημειώνεται ότι κάθε νέα άδεια κυκλοφορίας Φ.Ι.Χ. βυτιοφόρου αυτοκινήτου εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών κατηγορίας Α ή κατηγορίας Β1, Β2, Γ ή Δ εκδίδεται βάσει των όρων και των προϋποθέσεων που ορίζει η ΚΥΑ.

Η ΚΥΑ προβλέπει μεταβατικό διάστημα, που θα διαρκέσει, όπως και για τα φορτηγά, έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013, στο οποίο θα ισχύουν περιορισμοί σε ό,τι αφορά τον αριθμό των βυτιοφόρων που θα μπορεί να αποκτά μία εταιρία εμπορίας.

Ειδικότερα, έως τις 30/6/2012 επιτρέπεται, για κάθε εταιρία εμπορίας που κατέχει άδεια εμπορίας, η έκδοση νέων αδειών κυκλοφορίας Φ.Ι.Χ. βυτιοφόρων αυτοκινήτων συνολικού μικτού βάρους μέχρι του ποσοστού 30% του συνολικού μικτού βάρους των ήδη κατεχομένων Φ.Ι.Χ. βυτιοφόρων αυτοκινήτων.

Από 1/7/2012 μέχρι 30/6/2013 επιτρέπεται, για κάθε εταιρία εμπορίας κατέχουσα άδεια εμπορίας, η έκδοση νέων αδειών κυκλοφορίας Φ.Ι.Χ. βυτιοφόρων αυτοκινήτων συνολικού μικτού βάρους μέχρι του ποσοστού 40% του συνολικού μικτού βάρους των ήδη κατεχομένων Φ.Ι.Χ. βυτιοφόρων αυτοκινήτων.

Από 1/7/2013 επέρχεται πλήρης απελευθέρωση, καθώς αίρονται οι περιορισμοί και κάθε εταιρία εμπορίας θα μπορεί να εκδίδει άδειες ανεξαρτήτως του μικτού βάρους των ήδη κατεχομένων αδειών κυκλοφορίας Φ.Ι.Χ. βυτιοφόρων αυτοκινήτων.

Ειδική εισφορά

Να σημειώσουμε ότι με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών η οποία εκδόθηκε στις 11 του μήνα προβλέπεται ειδική εισφορά, που ξεκινά από τις 10.000 ευρώ, και την οποία θα πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ υπέρ του Δημοσίου οι μεταφορικές εταιρίες που επιθυμούν να αποκτήσουν, έως τις 30 Ιουνίου 2013, νέες άδειες κυκλοφορίας Φ.Δ.Χ. 
Η ειδική εισφορά κυμαίνεται ανάλογα με την κατηγορία και το μικτό βάρος του φορτηγού οχήματος, ως εξής:

α) 10.000 ευρώ για τον 1 τόνο,
β) 2.000 ευρώ για κάθε επόμενο και μέχρι τους 7 τόνους,
γ) 1.500 ευρώ για κάθε επόμενο και μέχρι τους 40 τόνους.

Εάν οι αιτούμενες άδειες είναι κατηγορίας ειδικής μεταφοράς πετρελαιοειδών, τα ποσά της ειδικής εισφοράς διαμορφώνονται ως ακολούθως:
α) 27.000 ευρώ για τον πρώτο τόνο,
β) 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο και μέχρι τους 42 τόνους.

Υπόχρεος για την καταβολή του ποσού της ειδικής εισφοράς είναι η αιτούσα για τη χορήγηση της νέας άδειας εταιρία.

Παράλληλα, τα ποσά της ειδικής εισφοράς μειώνονται σταδιακά κατά τη διάρκεια τριετούς μεταβατικής περιόδου που ξεκίνησε στις 30/9/2010 και λήγει στις 30/6/2013.

Η μείωση λαμβάνει χώρα στην αρχή κάθε έτους ως εξής:
α) Κατά 30% επί του αρχικού ποσού την 1η/1/2011,
β) Κατά 35% επί του αρχικού ποσού την 1η/1/2012 και
γ) Κατά 35% επί του αρχικού ποσού την 1η/1/2013.

Μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου η ειδική εισφορά παύει να υφίσταται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v