Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς αποτέλεσμα η προσέγγιση ΤΑΡ-ITGI

Σε ένα πεντάμηνο, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2010, η κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα αερίου Σαχ Ντενίζ ΙΙ στο Αζερμπαϊτζάν, θα αποφασίσει για τον αγωγό μέσω του οποίου θα εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Χωρίς αποτέλεσμα η προσέγγιση ΤΑΡ-ITGI
Σε ένα πεντάμηνο, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2010, η κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα αερίου Σαχ Ντενίζ ΙΙ στο Αζερμπαϊτζάν, θα αποφασίσει για τον αγωγό μέσω του οποίου θα εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του γενικού διευθυντή του σχεδίου Trans AdriaticPipeline, κ. Κjetil Tungland, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ΙΙ έχει θέσει 8 κριτήρια για την επιλογή του αγωγού που θα χρησιμοποιήσει. Τα κυριότερα από αυτά είναι η οικονομικότητα του αγωγού και η δυνατότητά του να αυξάνει τη δυναμικότητά του με το μικρότερο κόστος.

Μιλώντας στο euro2day o κ. Tungland, επισημαίνει ότι ο αγωγός τον οποίο προωθούν οι ενεργειακοί όμιλοι Statoil (Νορβηγία), EGL (Ελβετία) και  E.ON (Γερμανία
) καλύπτει τα κριτήρια που έχει θέσει η κοινοπραξία, καθώς έχει τη μικρότερη διαδρομή σε σύγκριση με ανταγωνιστικούς αγωγούς, ενώ διαθέτει τη δυνατότητα να διπλασιάσει τη χωρητικότητά του από 10 σε 20 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο, απλώς με την εγκατάσταση συμπιεστών και όχι με την πόντιση και δεύτερου υποθαλάσσιου αγωγού στην Αδριατική.

Η διαδρομή του συγκεκριμένου αγωγού από την Ελλάδα στην Αλβανία και στη συνέχεια η πόντιση στην Αδριατική, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΤΑΡ, προσφέρουν τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα στο σχέδιο
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin, μειώνοντας το μήκος του στο έδαφος και στον βυθό. Το σημαντικότερο, όμως, με δεδομένο ότι η διέρχεται πολύ χαμηλότερα θαλάσσια βάθη απ' ό,τι ο ελληνοϊταλικός αγωγός (ITGI), είναι πως επιτρέπει τεχνικά τον διπλασιασμό της δυναμικότητάς του, χωρίς να απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις, όπως στον ελληνοϊταλικό αγωγό.

Συγχώνευση των ΤΑΡ - ITGI

Σε ερωτήσεις για τις πιθανότητες συγχώνευσης των δύο αγωγών, όπως έχει δημοσιοποιηθεί εδώ και καιρό, ο κ. Tungland αναφέρει στο euro2day ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμπίπτει η φιλοσοφία των μετόχων των δύο σχεδίων. Ο επικεφαλής του ΤΑΡ παραδέχεται ότι γίνονται συζητήσεις, αλλά αυτές δεν έχουν καταλήξει μέχρι σήμερα και δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία.

Ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι οι διαφορές στα δεδομένα των δύο αγωγών είναι μεγάλες, καθώς ο ΤΑΡ είναι σαφώς πιο φθηνός, έχει μεγάλες δυνατότητες αύξησης της δυναμικότητάς του, με χαμηλό κόστος, ενώ η διέλευσή του από την Αλβανία του προσφέρει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί ορυχεία αλατιού και άλλες γεωλογικές δομές, για τη δημιουργία υπόγειων αποθηκευτικών χώρων, που θα εξυπηρετούν όλη την περιοχή.

Τέλος, να σημειώσουμε πως στην παρούσα φάση ο ΤΑΡ προχωρά σε προκαταρκτικές εργασίες τόσο στο έδαφος (όδευση, φυσικό περιβάλλον κ.λπ.) όσο και σε μελετητικό επίπεδο, για την αποτύπωση των δεδομένων, που θα επιτρέψουν τη σύνταξη της μελέτης σκοπιμότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v