Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΚΑ: Οδικός χάρτης για ορυκτά από το ΙΟΒΕ

Πρότυπα που ισχύουν σε χώρες όπως Σουηδία, Γερμανία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Αγγλία και Αυστραλία θα μελετήσει το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να προσαρμόσει την ελληνική νομοθεσία για την εκμετάλλευση των ορυκτών.

  • του Mιχάλη Καϊταντζίδη
ΥΠΕΚΑ: Οδικός χάρτης για ορυκτά από το ΙΟΒΕ
Πρότυπα που ισχύουν σε χώρες όπως η Σουηδία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Αγγλία και η Αυστραλία,θα μελετήσει το ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να προσαρμόσει την ελληνική νομοθεσία για την εκμετάλλευση των ορυκτών.

Με καθυστέρηση χρόνων και αφού τα προβλήματα των μεταλλευτικών επιχειρήσεων αυξάνονται, εμποδίζοντας την ανάπτυξη επιχειρήσεων και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, το ΥΠΕΚΑ αποφάσισε να αναθέσει στο ΙΟΒΕ τη μελέτη για τις καλές πρακτικές στην αξιοποίηση των ορυκτών πόρων, εκτός από τους ενεργειακούς.

Στο πλαίσιο της μελέτης, θα καταγραφούν τα βασικά στοιχεία της πολιτικής που ακολουθείται σε επιλεγμένες χώρες, με έμφαση στους τρόπους ενσωμάτωσης των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης στο νομοθετικό και στο διοικητικό πλαίσιο.

Η ανάλυση θα εστιάσει κυρίως στις χώρες με ανεπτυγμένη μεταλλευτική βιομηχανία και με αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία, όπως αυτές που αναφέρθηκαν στην αρχή, με στόχο να υπάρξουν οι προσαρμογές του εθνικού δικαίου.

ΕΣΠΑ

Πέρα από αυτό, η μελέτη θα πρέπει να προσδιορίσει υποστηρικτικές δράσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και στα ΠΕΠ, με στόχους τη στήριξη της βιώσιμης αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εξορυκτικών επιχειρήσεων και την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Σημειώνεται πως από την καταγραφή των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα, στην οποία κατέληξαν μεταλλευτικές επιχειρήσεις και εκπρόσωποι του Δημοσίου, προκύπτει ως βασικός σκοπός η κατάρτιση ενός ορθολογικά δομημένου και σταθερού συστήματος αδειοδότησης και ελέγχου τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τα εξορυκτικά έργα, που θα διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, την ενίσχυση της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, την εξάλειψη των συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού και τη διαμόρφωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος ευνοϊκού για επενδύσεις στον κλάδο.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού απαιτούνται:

- Ανάπτυξη ορθολογικού συστήματος τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη βάση ενός απλοποιημένου και αποτελεσματικού πλαισίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
- Χάραξη εθνικής μεταλλευτικής πολιτικής.
- Σύσταση κεντρικού φορέα υπηρεσιών μιας στάσης.
- Άρση των συναρμοδιοτήτων ώστε το ΥΠΕΚΑ να έχει συγκεκριμένο κεντρικό ρόλο τόσο κατά την έγκριση όσο και στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.
- Καθιέρωση κοινής μεθοδολογίας τακτικών ελέγχων.
- Ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών.
- Ανάδειξη του συμβουλευτικού και υποστηρικτικού ρόλου των ελεγκτών και επιθεωρητών.
- Ανάπτυξη συστήματος επιβράβευσης των συνεπών επιχειρήσεων. Αποτρεπτικός και όχι κατασταλτικός ο χαρακτήρας των προστίμων
- Υλοποίηση δράσεων ενίσχυσης της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων με την περιβαλλοντική νομοθεσία και διασφάλιση της πληρότητας των μελετών Π.Ο.
- Προώθηση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και τοπικής κοινωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v