Νέο "σχέδιο Ελλάδα" σε δύο στάδια

"Fast track" ψήφιση μνημονίου και μεταρρυθμίσεων ως τις 20/6 ζητά η ΕΕ. Στην ατζέντα της Δευτέρας εξομοίωση του μνημονίου με αυτό της Πορτογαλίας. Έκτακτο Eurogroup τον Ιούνιο για δάνειο στην Ελλάδα.

Νέο σχέδιο Ελλάδα σε δύο στάδια
Στο φουλ δουλεύουν οι τεχνικές και νομικές υπηρεσίες της Κομισιόν στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο προκειμένου να διαπιστωθούν η πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και οι δανειακές ανάγκες της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια.

Ο επίτροπος κ. Όλι Ρεν, πριν παρουσιάσει τις προτάσεις του στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, θέλει να γίνει -για πρώτη φορά- σωστή καταγραφή της κατάστασης.

Η καθυστερημένη άφιξη της τρόικας και η επίσης καθυστερημένη κατάθεση στη Βουλή του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος, που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τις 16 Μαΐου, είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν αναμένονται σαφείς ανακοινώσεις στη συνεδρίαση του Εurogroup τη Δευτέρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, το προεδρείο του Εurogroup έχει στόχο να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν των "17", βάσει του οποίου η Ελλάδα θα καλείται να αναλάβει τις υποχρεώσεις της και να εφαρμόσει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα υποδείξει η τρόικα τόσο για το 2011 όσο και για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, ενώ θα γίνεται αναφορά για επανεξέταση των όρων του μνημονίου και για νέα βοήθεια προς τη χώρα, χωρίς ωστόσο να δίνονται λεπτομέρειες.

Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το προεδρείο προσανατολίζεται να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup, με θέμα την κατάσταση στην Ελλάδα, στις αρχές Ιουνίου.

Σκοπός αυτού είναι να τεθούν όλα τα δεδομένα, ώστε στις 20 Ιουνίου, οπότε θα λάβει χώρα η επόμενη τακτική συνεδρίαση των "17", να υπάρξουν σαφείς αποφάσεις, που θα παραπεμφθούν προς οριστική διαπραγμάτευση στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., στις 25 Ιουνίου.

Μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περάσει όλα τα προγράμματα που θα υποδείξει η τρόικα από τη Βουλή. Και βασική προϋπόθεση, που θέτουν όλες οι πλευρές πλέον, είναι να βρεθεί νομική φόρμουλα ώστε να μπορέσουν να μπουν ως ενέχυρο η δημόσια περιουσία και μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για να δοθεί νέα βοήθεια.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η τρόικα και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θέλουν διασφαλίσεις ότι το ενέχυρο δεν θα συναντήσει δυσκολίες εάν αλλάξει η πολιτική κατάσταση και το κόμμα εξουσίας στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει το θέμα του ενεχύρου υπό μορφή attachment στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη και της αντιπολίτευσης.

Σε δύο δόσεις η βοήθεια

Για να μην υπάρξει αναταραχή στις αγορές μέχρι να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, τα εμπλεκόμενα μέλη προσανατολίζονται να ανακοινώσουν το νέο σχέδιο σε δύο δόσεις:

1. Κατ' αρχάς, εξέταση για χαλάρωση κάποιων όρων του υπάρχοντος μνημονίου για την Ελλάδα και την Ιρλανδία στο πλαίσιο του πακέτου της Πορτογαλίας, που θα επικυρωθεί στο Εurogroup της Δευτέρας. Σε αυτό εντάσσεται το ελληνικό αίτημα της παράτασης στην προσαρμογή του ελλείμματος στο 3%. Αυτό βεβαίως αναμένεται να έρθει με δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά για πιο ταχείς και σκληρές μεταρρυθμίσεις

2. Χορήγηση νέου δανείου, που θα έρθει σε δεύτερη φάση αφού πρώτα ξεκαθαρίσουν: οι δανειακές ανάγκες της χώρας μας, ο ρόλος και οι αυξημένες αρμοδιότητες του EFSF και το ενδεχόμενο να επικρατήσει η στάση της Γερμανίας, που επιμένει ότι το νέο δάνειο πρέπει να συνοδεύεται από εθελοντική επιμήκυνση των ομολόγων που λήγουν την επόμενη πενταετία.
Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα δεν έχει ουσιαστικά επικυρωθεί ούτε από την Ε.Ε. ούτε από το ΔΝΤ η επιμήκυνση του ήδη υπάρχοντος δανείου στα 7,5 χρόνια και η μείωση του επιτοκίου κατά 1%, παρά το γεγονός ότι υπάρχει σχετική πολιτική απόφαση.

Το euro2day είχε γράψει από τον Μάρτιο ότι το θέμα δεν επικυρώθηκε στη σύνοδο κορυφής που έλαβε χώρα στις 25 Μαρτίου και παραπέμφθηκε για τη σύνοδο του Ιουνίου. Και μπορεί τότε η εκκρεμότητα να έμοιαζε διαδικαστική, όμως οι εξελίξεις ξαναθέτουν το ζήτημα επί τάπητος και το καθιστούν μέρος των διαπραγματεύσεων.

Νομικό πρόβλημα με το υπάρχον μνημόνιο

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η τρόικα σπρώχνει για νέα συμφωνία ή αναθεώρηση της υπάρχουσας είναι και οι νομικές ρήτρες που διέπουν το υφιστάμενο μνημόνιο.

Όπως ανέφερε σχετικά παράγοντας από τις νομικές υπηρεσίες της Ε.Ε., οι δόσεις του δανείου εκταμιεύονται μόνο έπειτα από γνωμοδότηση και διαβεβαίωση της τρόικας ότι τηρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις:

- Το χρέος είναι διατηρήσιμο (public debt is sustainable).
- Το πρόγραμμα κινείται εντός του στόχου (targets are within the baseline scenario).

Και οι δύο αυτοί νομικοί όροι δεν τηρούνται πλέον, όπως φαίνεται και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ενώ οι ελεγκτές έχουν διαμηνύσει ότι δεν μπορούν πλέον να γράφουν θετικές εκθέσεις οι οποίες ενδεχομένως τους αφήνουν νομικά ακάλυπτους. Αντίδραση εκφράζεται κυρίως από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, που απειλεί να μη δώσει το πράσινο φως στις επόμενες δόσεις.

Πυρετός διαβουλεύσεων

Την τελευταία εβδομάδα, ο πρόεδρος του Εurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και ιδιαίτερα των λεγόμενων σκληροπυρηνικών χωρών, εν όψει της συνεδρίασης της Δευτέρας. Στόχος είναι να μην υπάρξουν έντονες διαφωνίες και αγεφύρωτες διαφορές.

Από την άλλη, η Γερμανία έχει αρχίσει τη δική της καμπάνια για το πώς πρέπει να διαμορφωθεί η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Η καγκελάριος κ. Άγκελα Μέρκελ κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χ. Βαν Ρομπέι και τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο για να τους ενημερώσει σχετικά με τις γερμανικές θέσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την εθελουσία αναδιάταξη του συνόλου του ελληνικού χρέους.

Εν τω μεταξύ, στο Όσλο βρίσκεται από σήμερα ο πρωθυπουργός για να συμμετάσχει σε διήμερο συνέδριο με θέμα τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v