Διαπραγμάτευση "θρίλερ" για Ελλάδα

Άτυπη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Στην ατζέντα, η επιμήκυνση του μνημονίου και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τι ζήτησε η Ελλάδα. Οι πληροφορίες, οι διαψεύσεις και το ρεπορτάζ.

Διαπραγμάτευση θρίλερ για Ελλάδα
Ραγδαίες είναι, όπως όλα δείχνουν, οι εξελίξεις αναφορικά με το ελληνικό πρόβλημα, καθώς την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση υπουργών οικονομικών χωρών – μελών της ευρωζώνης που συμμετέχουν στη G20, στο Λουξεμβούργο, με αντικείμενο, την επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα και την οριστικοποίηση των όρων του πακέτου διάσωσης της Πορτογαλίας.

"Νομίζουμε ότι η Ελλάδα όντως χρειάζεται πρόγραμμα περαιτέρω προσαρμογής" δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι αυτό θα συζητηθεί "λεπτομερώς" στην επίσημη σύνοδο των υπουργών οικονομικών του Eurogroup. Παράλληλα, διέψευσε τα σενάρια που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή, σημειώνοντας: "Δεν συζυτάμε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Είναι μια ηλίθια ιδέα, σε καμία περίπτωση. Δεν θέλουμε να τινάξουμε στον αέρα την ευρωζώνη χωρίς λόγο".  

Στην άτυπη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στην συνάντηση, παραβρέθηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Πορτογάλος ομόλογός του. Το υπουργείο οικονομικών, σε  νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδι της Παρασκευής, επιβεβαίωσε την συμμετοχή και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου στην άτυπη συνάντηση.  


Η ατζέντα

Θέματα της σύσκεψης σύμφωνα με πληροφορίες αποτέλεσε η οριστικοποίηση των όρων του πακέτου βοήθειας προς την Πορτογαλία και η επέκταση του αντίστοιχου προγράμματος για την Ελλάδα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκε και η επιμήκυνση του συνόλου του ελληνικού χρέους.

Κύκλοι της κυβέρνησης θεωρούν ιδιαίτερα πιθανό να υπάρξει τροποποίηση όρων του πακέτου βοήθειας των 110 δις ευρώ ώστε να εξομοιωθούν με αυτούς που θα διέπουν τη συμφωνία στήριξης της Πορτογαλίας.

Η παραπάνω εκτίμηση, αποτελεί έμμεση παραδοχή της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου και ως προς το ύψος του επιτοκίου και ως προς το χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος και επομένως και της αποπληρωμής. Άλλωστε βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη διαπραγμάτευση με την Τρόικα για τους όρους επικαιροποίησης του Μνημονίου. 

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν επίσης λόγο για αίτημα της Αθήνας περί δέσμευσης εκ μέρους της ευρωζώνης για νέο δανεισμό της χώρας το 2012, εάν δεν είναι εφικτή η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές.   


ΥΠΟΙΚ: Δεν τέθηκε θέμα παραμονής στην ευρωζώνη

Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συμμετείχε σήμερα το απόγευμα σε σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.

Η έκτακτη αυτή σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Είναι απολύτως προφανές ότι, στη συζήτηση αυτή ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.


Το μπαράζ φημών για έξοδο από το ευρώ

Η συνάντηση, και το γεγονός ότι επιχειρήθηκε να κρατηθεί κρυφή, προκάλεσε όργιο φημολογίας, με αποκορύφωμα, δημοσίευμα του Der Spiegel περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ που προκάλεσε μπαράζ διαψεύσεων από το ΥΠΟΙΚ, παράγοντες της Ε.Ε. και υπουργούς της ευρωζώνης.  

Σε οικονομικούς κύκλους υπάρχει προσδοκία ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις - διευκρινίσεις για τα αποτελέσματα της άτυπης συνάντησης.


Το "περίεργο" δημοσίευμα του Der Spiegel

Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή, αναφέρει η γερμανική Der Spiegel στην online έκδοσή της, προκαλώντας άμεσα σωρεία διαψεύσεων από ΕΕ και Ελλάδα. 

Το Der Spiegel αναφέρει ότι την Παρασκευή πραγματοποιείται έκτακτη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης και της Κομισιόν στο Λουξεμβούργο για την Ελλάδα, ενώ στην ατζέντα βρίσκεται και η βραχυπροθεσμη αναδιάρθρωση χρέους για τη χώρα.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του Eurogroup, Ζ. Κ. Γιούνκερ που μέσω εκπροσώπου του, διέψευσε ότι η συνάντηση είναι για την Ελλάδα ενώ και ο υπουργός οικονομικών της Αυστρίας, ερωτηθείς σχετικά, σημείωνε ότι δεν γνωρίζει κάτι για σχετική συνάντηση.  

Υψηλόβαθμό στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ.  


Η σύσκεψη στο Λουξεμβούργο


Πηγή του Reuters στην ευρωζώνη τόνισε ότι υπάρχει υπουργική συνάντηση στο Λουξεμβούργο που συζητά για Πορτογαλία, Ελλάδα και το θέμα της διαδοχής της ΕΚΤ "αλλά τίποτε παραπάνω". Ακόμη, τόνισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για "κούρεμα" στο ελληνικό χρέος.  

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου στην Ε.Ε. στη συνάντηση παραβρέθηκαν υπουργοί οικονομικών από χώρες της ευρωζώνης.  

Την είδηση της συνάντησης στο Λουξεμβούργο επιβεβαίωσε και το γερμανικό υπουργείο οικονομικών, τονίζοντας ότι παραβρίσκεται και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στο κρατίδιο βρίσκεται και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.


Ελληνικές διαψεύσεις για έξοδο από ευρωζώνη και πιέσεις στο ευρώ

Το εν λόγω σενάριο, περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, διέψευσε στο Reuters και υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης.   

Η επίσημη διάψευση από την Ελλάδα ήλθε δια στόματος του υφυπουργού οικονομικών, Φ. Σαχινίδη. Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι το δημοσίευμα είναι αναληθές, προσθέτοντας ότι στοχεύει σε πίεση του ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα δέχτηκε ισχυρές πιέσεις μετά το δημοσίευμα, υποχωρώντας έως 1% έναντι του δολαρίου, στα 1,438 δολάρια. 

Ο κ. Σαχινίδης επεσήμανε ότι αυτά τα δημοσιεύματα υπονομεύουν την Ελλάδα και το ευρώ και εξυπηρετούν τις κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές.
 
Μετά το σάλο που προκλήθηκε, ερωτηθείς από το Reuters, ρεπόρτερ του Der Spiegel, σημείωσε ότι εμμένει στο ρεπορτάζ περί συνάντησης υπουργών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο με θέμα την Ελλάδα και πιθανή έξοδο από το ευρώ, τονίζοντας ότι πρόκειται περί "μυστικής συνάντησης".    


ΥΠΟΙΚ: Προβοκάτσια το δημοσίευμα

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών νωρίς το βράδι της Παρασκευής, "το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από τις Κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του Ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια"
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v