Πώς θα έρθουν τα 11,8 δισ. από τη φοροδιαφυγή

Σε έσοδα 11,8 δισ. στην 3ετία από πάταξη της φοροδιαφυγής στοχεύει η κυβέρνηση. Τα τεκμήρια, οι φοροαπαλλαγές και η παύση "χαριστικών" ρυθμίσεων όπως η περαίωση. Στη δημοσιότητα λίστες μεγαλοοφειλετών.

Πώς θα έρθουν τα 11,8 δισ. από τη φοροδιαφυγή
Έσοδα ύψους 11,8 δισ. ευρώ την τριετία 2011-2013 προβλέπει το εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που παρουσίασαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

Τα 4 δισ. ευρώ του προγράμματος θα προέλθουν από την αναβάθμιση των ελεγκτικών δραστηριοτήτων (π.χ. λειτουργία της οικονομικής αστυνομίας), 5,2 δισ. ευρώ προβλέπονται από τη βελτίωση στο μηχανισμό είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών (π.χ. κατάργηση των φοροαπαλλαγών για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο), 2,1 δισ.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinευρώ από την επανεκτίμηση φόρων βάσει τεκμηρίων (δεν αποκλείεται αυστηροποίηση των τεκμηρίων για ΙΧ, ακίνητα, σκάφη κ.α.) ενώ 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα προέλθουν από τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Με βάση την στόχευση του υπουργείου Οικονομικών, το τρέχον έτος θα εισπραχθούν 1,5 δισ. το 2012 θα εισπραχθούν 4,4 δισ. και το 2013 θα εισπραχθούν 5,9 δισ. ευρώ.

Στις δράσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής συγκαταλέγονται:

- Η στόχευση των ελέγχων έτσι ώστε να υπάρχει ουσιαστικό εισπρακτικό αποτέλεσμα.
- Η αποτελεσματικότερη είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της μεταρρύθμισης και επιτάχυνσης των δικονομικών διαδικασιών.
- Η φορολόγηση των αποκρυπτόμενων εισοδημάτων με βάση τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης.
- Η παραδειγματική τιμωρία των μεγάλων φοροφυγάδων με άμεση ενεργοποίηση των διατάξεων για αυστηρότερες ποινές και κυρίως, για τη λειτουργία του οικονομικού εισαγγελέα, τη χρήση της διαδικασίας του αυτοφώρου κατά την αποκάλυψη σημαντικών φορολογικών παραβάσεων, τη διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων και επιτηδευματιών που φοροδιαφεύγουν αλλά και την παύση χαριστικών ρυθμίσεων που επιβραβεύουν τη φορολογική ασυνέπεια (π.χ. περαίωση).

Ιδιαίτερα αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι σε συγκεκριμένες ομάδες ελεύθερων επαγγελματιών (γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί, καλλιτέχνες κλπ.).

Οι έλεγχοι θα επικεντρώνονται στη διακρίβωση εάν έχουν φορολογηθεί τα πραγματικά εισοδήματα, ενώ θα γίνεται σύγκριση των φορολογηθέντων εισοδημάτων με το σύνολο της αποκτηθείσας περιουσίας κινητής και ακίνητης. Στο πλαίσιο αυτό θα ελέγχονται και οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Εφόσον εντοπισθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς καταθέσεις χρηματικών ποσών που έχουν προσαυξήσει την περιουσία του ελεγχόμενου και δεν έχουν φορολογηθεί, τότε θα φορολογηθούν ως εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων (έως και 45%), με την επιφύλαξη των διατάξεων περί ξεπλύματος χρήματος.

Λίστες…

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, το υπουργείο έχει λίστες με ονόματα Ελλήνων, που διαθέτουν μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, και ειδικά σε συγκεκριμένη χώρα, και αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται διασταυρώσεις για το εάν έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι.

Σε ερώτηση για το αν στις λίστες αυτές υπάρχουν ονόματα πολιτικών και ποσά , ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε: «μην περιμένετε δράκους».

Ο υπουργός, προανήγγειλε, επίσης, τη δημοσιοποίηση καταλόγων με φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, άνω του ενός έτους και άνω των 150.000 ευρώ, ενώ η δημοσιοποίηση καταλόγων με φοροφυγάδες, θα γίνει στο βαθμό που επιτρέπει το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο της χώρας.

Ακόμη ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι:

-Σε περίπου 1,5 μήνα από σήμερα θα είναι έτοιμη η «κάρτα αποδείξεων», που θα απαλλάσσει τον φορολογούμενο από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων δαπανών.
-Το υπουργείο προχωράει στον καθορισμό των προδιαγραφών για τη νέα γενιά ταμειακών μηχανών των καταστημάτων οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα on line σύνδεσης με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
-Μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα αρχίσει το πρόγραμμα συγχώνευσης ή και κατάργησης των 200 από τις 289 Εφορίες που υπάρχουν στη χώρα, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 3.000 υπαλλήλων τους (2.500 εφοριακοί και 500 διοικητικοί υπάλληλοι). Ωστόσο, παράλληλα, θα προχωρήσει ο θεσμός των φορολογικών ΚΕΠ.
-Με βάση τις έως τώρα μελέτες, που υπολογίζουν την παραοικονομία στην Ελλάδα σε 25%- 35% του ΑΕΠ, από τη φοροδιαφυγή χάνονται 10- 15 δισ. ευρώ το χρόνο σε ετήσια βάση. Και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει τα επόμενα χρόνια σε περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Για να επιτύχει αυτό, πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».
-Ο πρώην αντεισαγγελέας, Γιάννης Διώτης, ορίσθηκε ως νέος ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ. Ο κ. Διώτης, που ήταν αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας (γνωστός και από τη δράση του για τη σύλληψη των μελών της 17Ν), αντικαθιστά στο ΣΔΟΕ τον νυν γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννη Καπελέρη.

Οι έλεγχοι …

Το εθνικό σχέδιο δράσης περιγράφει τους στόχους των φορολογικών ελέγχων της τριετίας αναλυτικά κατά κατηγορία. Ειδικότερα θα γίνουν οι ακόλουθοι έλεγχοι:
- Προληπτικοί έλεγχοι, στο 6% των επιχειρήσεων σχετικά με την έκδοση αποδείξεων και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
- Έλεγχοι από το γραφείο των ΔΟΥ ή του ΣΔΟΕ στο 30% των επιχειρήσεων.
- Έλεγχοι από 40 συνεργεία σε υποθέσεις φορολογούμενων αυξημένου κινδύνου με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τις διασταυρώσεις.
- Συνοπτικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που δεν συμμετείχαν στην εθελούσια περαίωση των φορολογικών υποθέσεων. Θα ελεγχθούν έως 8% των φορολογούμενων αυτών.
- Έλεγχοι στο 8% των φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
- Ειδικοί έλεγχοι στο 10% των επιχειρήσεων που απαιτούν ειδική τεχνογνωσία (διαφημιστικές, ηλεκτρονικού εμπορίου κλπ).
- Έλεγχοι για την καταβολή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας σε 10.000 φορολογούμενους.
- Ηλεκτρονικοί έλεγχοι στο 40% των μεγάλων επιχειρήσεων από διαπεριφερειακά ελεγκτικά κέντρα.
- Έλεγχοι μεταφοράς κεφαλαίου στο εξωτερικό με βάση τα στοιχεία των τραπεζών. Θα ελεγχθούν τουλάχιστον το 15% των περιπτώσεων.
- Έμμεσος προσδιορισμός του ΦΠΑ τουλάχιστον στο 20% των επιχειρήσεων που δεν τον αποδίδουν.
- Είσπραξη 200 εκατομμυρίων ευρώ το 2011 μέσω αναγκαστικών μέτρων από ληξιπρόθεσμες οφειλές.
- Έλεγχοι σε 1.137 μεγάλες επιχειρήσεις και εγκαθίδρυση συστήματος προειδοποίησης και παρακολούθησης όσων παρέλειψαν να υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ. Η εφαρμογή του συστήματος αυτού θα γίνει για 145.000 φορολογούμενους το 2011.
- Έλεγχοι σε 1.700 φυσικά πρόσωπα και επιτηδευματίες που απέκρυψαν εισοδήματα από εμπορικού χαρακτήρα αγοραπωλησίες ακινήτων.
- Έλεγχοι στο πόθεν έσχες 150 φυσικών προσώπων που εμφανίζουν μεγάλη διαφορά δηλωθέντος εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων.
- Έλεγχοι σε 9.173 φυσικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας το 2007.
- Έλεγχοι σε φυσικά πρόσωπα που δεν δήλωσαν τη δαπάνη κτήσης ενός τουλάχιστον ακινήτου καθώς και σε φυσικά πρόσωπα υποκριπτόμενα σε εξωγχώριες εταιρίες.
- Έλεγχοι σε επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου προστιθέμενης αξίας και άλλων παρακρατούμενων φόρων. Θα ελεγχθούν 2.000 επιχειρήσεις με στόχο να εισπραχθούν από πρόστιμα περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ.
- Πεντακόσιοι έλεγχοι σε γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές, μηχανικούς, καλλιτέχνες και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες κατά τους οποίους το εκτιμώμενο ύψος προστίμων και πρόσθετων φόρων, ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ.
- Έλεγχοι σε 1.500 ιδιοκτήτες επαγγελματικών σκαφών και σκαφών αναψυχής με εκτιμώμενο ύψος ΦΠΑ και άλλων φόρων 300 εκατομμύρια ευρώ.
- Έλεγχοι σε περιπτώσεις επιχειρήσεων με κατασχεθέντα φορολογικά βιβλία και στοιχεία με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 3,5 δισ.ευρώ.
- Έλεγχοι σε επιχειρήσεις με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 200 εκατομμύρια ευρώ.
- Έλεγχοι σε 100 περιπτώσεις προμηθειών του δημοσίου στους τομείς υγείας και των εξοπλισμών με εκτιμώμενο ύψους προστίμων 100 εκατ. ευρώ.
- Έλεγχοι σε 9.000 επιχειρήσεις ψυχαγωγίας και εστίασης με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 75 εκατ. ευρώ.
- Έλεγχοι σε 2.350 περιπτώσεις διακίνησης προϊόντων που υπόκεινται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 135 εκατ. ευρώ.
- Έλεγχοι σε 100 εξωχώριες εταιρίες που κατέχουν ακίνητα στην Ελλάδα με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 80 εκατ. ευρώ.
- Έλεγχοι σε 150 περιπτώσεις διάπραξης οικονομικών εγκλημάτων που σχετίζονται με επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 75 εκατ. ευρώ.
- Έλεγχοι σε 200 επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 300 εκατ. ευρώ.

ΕΒΕΑ: Ουτοπιστικά τα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, σχολιάζοντας το πακέτο των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής που ανακοίνωσε σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση δυστυχώς συνεχίζει να αγνοεί την πραγματικότητα και δείχνει να μην μπορεί να προσαρμόσει σ΄ αυτήν, τις απόψεις και τις ενέργειές της. Αιθεροβατεί και επιμένει να αμφισβητεί τη ρεαλιστική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Κανείς δεν αμφιβάλει ότι η «φοροδιαφυγή είναι έγκλημα κατά της χώρας», και ότι δημιουργεί έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την Πολιτεία, όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών. Δυστυχώς, όμως, η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση παραπέμπει στην λαϊκή ρήση «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις».

Γιατί η κυβέρνηση είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης προς τον ιδιωτικό τομέα και κατά συνέπεια δεν μπορεί να πείσει για τις καλές της προθέσεις και να χτίσει κλίμα εμπιστοσύνης. Σε ότι αφορά τα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να επισημανθεί ότι είναι καθαρά αστυνομικού χαρακτήρα και δεν μπορούν ως εκ τούτου να αποδώσουν, τουλάχιστον στο βαθμό που εκτιμά η κυβέρνηση.

Είναι άμεση η ανάγκη αλλαγής της βασικής της φιλοσοφίας και η αποδοχή της πραγματικότητας, που επιτάσσει να ξεφύγει από το μοντέλο της φορομπηχτικής πολιτικής και να στραφεί στην ελάφρυνση των φορολογικών βαρών. Μια μείωση των φορολογικών συντελεστών θα βοηθούσε σημαντικά στην αύξηση των εσόδων από φόρους, αφού θα ήταν εφικτή η καταβολή τους, ενώ με την υπερφορολόγηση η είσπραξη των φόρων εκ των πραγμάτων είναι αδύνατη σ αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Σε ότι αφορά τις δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου περί λουκέτων σε Δ.Ο.Υ. που δεν αποδίδουν, στην δημιουργία νέου σώματος βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων καθώς και Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στο υπουργείο Οικονομικών, είναι μέτρα που ανακοινώνονται συνεχώς, χωρίς όμως να τα δούμε να υλοποιούνται στην πράξη. Ίσως γιατί δεν υπάρχει πραγματικά η απαιτούμενη πολιτική βούληση.

Το ΕΒΕΑ θα επανέλθει με συγκεκριμένες θέσεις και εμπεριστατωμένες προτάσεις, επί των νέων μέτρων της κυβέρνησης, το αμέσως προσεχές διάστημα».

Η δήλωση του ΣΕΒ

Το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής ήταν αναγκαίο και είναι καλοδεχούμενο –στο βαθμό που εντάσσει, για πρώτη φορά τόσο οργανωμένα, ένα μείζον οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα στις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Αρκεί να μην αποδειχθεί ανεφάρμοστο ως προς τα μέτρα που προβλέπει και ανεδαφικό ως προς τους στόχους που θέτει. Η πρόκληση για την επιτυχία του είναι η ολοκληρωμένη εφαρμογή των περίπου 70 δράσεων που περιέχει, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ήδη κατά καιρούς εξαγγελθεί.

Η έμφαση σε μέτρα αστυνομικού ελέγχου αντικατοπτρίζει τη βούληση της Πολιτείας να αποκαταστήσει τη φορολογική ισορροπία σε μία χώρα όπου ο ένας στους δύο πολίτες δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος. Για να αποκατασταθεί, όμως, μία πραγματική σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην πολιτεία και τον φορολογούμενο πολίτη, το κράτος οφείλει να δώσει πρώτο το καλό παράδειγμα: 

*  Επιδεικνύοντας συνέπεια και αξιοπιστία στις δικές του υποχρεώσεις και οφειλές – δεν μπορεί να προβλέπει αυστηρότατες ποινές για πολίτες που είναι ασυνεπείς επειδή το ίδιο το κράτος τους χρωστά. 

* Καταρτίζοντας ένα άμεσα εφαρμόσιμο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα περαιτέρω περιορισμού των δαπανών του δημοσίου -όπου το «πάρτι» της ασύδοτης σπατάλης συνεχίζεται ουσιαστικά αμείωτο. Το φοροκυνηγητό και οι έκτακτες εισφορές δεν μπορούν να αποτελούν μόνιμο αντίβαρο στην απροθυμία του κράτους να μειώσει τις δαπάνες του.

Εξάλλου, η αυστηροποίηση των μηχανισμών ελέγχου θα αποκτήσει ισχυρότερο ηθικό έρεισμα μόνο αν συνοδευτεί, το συντομότερο δυνατό, από μία χειροπιαστή προοπτική μείωσης φορολογικών συντελεστών -κάτι που θα δώσει σε όλους τους πολίτες κίνητρο για φορολογική συνέπεια και επιχειρηματική δράση.

Δηλώσεις του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη μετά την παρουσίαση του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής

Το «Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής», που παρουσιάστηκε σήμερα, επιχειρεί για άλλη μία φορά να εφαρμόσει «νέου τύπου» ελέγχους στους ίδιους «παλιούς – καλούς» φορολογούμενους και να εντοπίσει τους «γνωστούς – αγνώστους» φοροφυγάδες, καταρτίζοντας λίστες «υπόπτων» υψηλού κινδύνου.

Χωρίς να θέλουμε να κρίνουμε τους εμπνευστές του τριετούς σχεδίου, τις συμβουλές του ΔΝΤ, τη μεθοδολογία του IRS και τις ιδέες της Τρόικας, πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό που απαιτείται είναι απλά μια ξεκάθαρη πολιτική βούληση εφαρμογής των Νόμων, ώστε να συλληφθεί το παρεμπόριο και να παταχθεί η παραοικονομία, την οποία όλοι οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν στο 30% του ΑΕΠ, δηλαδή 69 δις ευρώ. Βασικός στόχος του Δημοσίου θα πρέπει να είναι η είσπραξη επιπλέον φόρων και ΦΠΑ τουλάχιστον 30 δις ευρώ ετησίως, χρήματα που χρειάζεται αλλά και δικαιούται.

Οι επιχειρησιακές δράσεις του σχεδίου φαίνεται να επικεντρώνονται στη ριζική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, σε οργανωτικές παρεμβάσεις, σε διαχειριστικούς ελέγχους τελωνείων και εφοριών, δηλαδή σε ελέγχους στους ελέγχοντες, κάτι που επιβεβαιώνει τις δομικές και οργανωτικές ελλείψεις, αλλά και τη μέχρι σήμερα περιορισμένη εμβέλεια των ελεγκτικών μηχανισμών.

Το ελληνικό εμπόριο στηρίζει τα μέτρα πάταξης της παραοικονομίας και του λαθρεμπορίου, που συντηρούν τη φοροδιαφυγή, και θεωρεί ότι ο στόχος άντλησης 12 δις ευρώ για την τριετία 2011-2014 είναι εφικτός.

Η ΕΣΕΕ θα μελετήσει προσεκτικά τις 99 σελίδες του Εθνικού Προγράμματος, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα συναρμόδια υπουργεία θα οργανώσουν το νέο Πρόγραμμα, το χρόνο που αναμένεται να αποδώσει αποτελέσματα καθώς και σε πόσους και ποιους τελικά θα εφαρμοστεί.

*Το πλήρες κείμενο του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v