Στο €1,52 δισ. η απόκλιση δαπανών & εσόδων Q1

Προ των πυλών βρίσκονται τα νέα μέτρα για φέτος, τα οποία θα καθοριστούν μετά το Πάσχα. Αρκούν 3 δισ. ευρώ, λέει το υπουργείο Οικονομικών. Όλα θα εξαρτηθούν από το περυσινό έλλειμμα.

Στο €1,52 δισ. η απόκλιση δαπανών & εσόδων Q1
Προ των πυλών βρίσκονται τα νέα μέτρα για φέτος, τα οποία θα καθοριστούν μετά το Πάσχα. Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, εκτιμά ότι με 3 δισ. ευρώ θα μπορέσουν να καλυφθούν τόσο η τρύπα στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού όσο και η επιβάρυνση που θα προκύψει από την αναθεώρηση του περυσινού ελλείμματος.

Ωστόσο, το τελικό νούμερο για την επιπλέον προσαρμογή που απαιτείται θα το γνωρίζουμε την Τρίτη του Πάσχα, 26 Απριλίου, όταν η Eurostat θα ανακοινώσει τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2010.

Από την άλλη πλευρά, τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο του φετινού προϋπολογισμού δεν είναι ενθαρρυντικά. Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να δηλώνει ότι δεν είναι σωστό με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου να γίνονται προβολές για την πορεία των εσόδων και των δαπανών σε ολόκληρο το έτος, σε κάθε περίπτωση όμως η υστέρηση των εσόδων κατά 1,37 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011 και η υπέρβαση των δαπανών κατά 156 εκατ. ευρώ είναι ενδεικτικά ότι κάτι δεν πάει καλά.

Συνολικά η απόκλιση ανέρχεται στο 1,52 δισ. ευρώ.

Η υστέρηση στα έσοδα προέρχεται κυρίως από την κακή επίδοση των έμμεσων φόρων σε σχέση με το τι είχε προϋπολογιστεί. Αντί για τη συγκέντρωση 8,066 δισ. ευρώ από τους έμμεσους φόρους, στο πρώτο τρίμηνο του έτους, βάσει των στόχων που είχαν τεθεί, το κράτος εισέπραξε 7,064 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΔηλαδή, σχεδόν 1 δισ. ευρώ λιγότερα. Αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι η κατανάλωση κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα των αναμενομένων.

Επίσης, απόκλιση της τάξης των 354 εκατ. ευρώ υπάρχει στη φορολογία εισοδήματος συνολικά, ενώ μόνο στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων φτάνει στα 500 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις μειώσεις των μισθών.

Στο σκέλος των δαπανών, συνολικά, καταγράφεται εκτροχιασμός της τάξης των 156 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μόνο οι πρωτογενείς δαπάνες ξέφυγαν κατά 200 εκατ. ευρώ. Την αρνητική αυτή εξέλιξη μετρίασε το πάγωμα των αμυντικών δαπανών, αφού βάσει των στόχων θα έπρεπε να είχαν διατεθεί για εξοπλιστικά προγράμματα 366 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2011 και έχουν δοθεί μόλις 50 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κόκκινο βρίσκονται ήδη το ΙΚΑ, που τους πρώτους τρεις μήνες του έτους έχει εκταμιεύσει το 42,4% της ετήσιας επιχορήγησής του, και ο ΟΑΕΕ, που έχει αντλήσει το 46,9%.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση έχει κρατήσει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα τις καταναλωτικές δαπάνες των δημόσιων φορέων, ενώ δεν έχει διαθέσει σχεδόν καθόλου επιχορηγήσεις (πλην εκείνων στις συγκοινωνίες).

Συγκεκριμένα, οι διάφορες επιχορηγήσεις που έχουν εγκριθεί για φέτος ανέρχονται στο 1,6 δισ. ευρώ και στο πρώτο τρίμηνο έχουν εκταμιευτεί μόλις 87 εκατ. ευρώ. Για μετακινήσεις έχει δοθεί το 6,6% του ετήσιου κονδυλίου, για λειτουργικές δαπάνες το 6,8% και για προμήθειες μόλις το 1%.

Εκτός της διάθεσης με το σταγονόμετρο των παραπάνω κονδυλίων, ο βασικότερος λόγος για τη συγκράτηση του ελλείμματος εντός στόχων είναι η διαχείριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Η απόκλιση του 1,52 δισ. ευρώ από την υστέρηση των εσόδων και την υπέρβαση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού καλύφθηκε από τα αυξημένα έσοδα του ΠΔΕ (κατά 605 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου) και τη δραστική περικοπή των δαπανών κατά 923 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, το ΠΔΕ πρόσφερε 1,52 δισ. ευρώ που δεν είχε προϋπολογιστεί αρχικώς για τους πρώτους τρεις μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2011 δεν δόθηκε ούτε 1 ευρώ για δημόσιες επενδύσεις στους τομείς:

- της αλιείας
- της επικοινωνίας
-της δικαιοσύνης
- του τουρισμού
- της άμυνας
- της απασχόλησης
- της έρευνας και τεχνολογίας
- της ενέργειας
- του αθλητισμού

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο