DePuy: Καλείται να δώσει €21,1 εκ. στην Ελλάδα

Συνολικό πρόστιμο 21,11 εκατ. ευρώ καλείται από την SEC να καταβάλει στην Ελλάδα η DePuy για την υπόθεση δωροδοκίας προκειμένου να "προτιμώνται" τα ορθοπεδικά της προϊόντα από το ελληνικό σύστημα υγείας.

DePuy: Καλείται να δώσει €21,1 εκ. στην Ελλάδα
Συνολικό πρόστιμο 21,11 εκατ. ευρώ (30,521 εκατ. δολαρίων), συμπεριλαμβανομένων των τόκων, καλείται από τη SEC να καταβάλει στην Ελλάδα η DePuy για την υπόθεση δωροδοκίας προκειμένου να "προτιμώνται" τα ορθοπεδικά της προϊόντα από το ελληνικό σύστημα υγείας.

Η DePuy International θα καταβάλει επίσης το ποσό των 4,829 εκατ. στερλινών, συν τα δικαστικά έξοδα, αναγνωρίζοντας την παραβατική συμπεριφορά που σχετίζεται με την πώληση ορθοπεδικών προϊόντων στην Ελλάδα από το 1998 μέχρι το 2006.

Η DePuy International Limited είναι θυγατρική της DePuy Incorporated, με έδρα τις ΗΠΑ. Η DePuy Incorporated εξαγοράστηκε το 1998 από την Johnson & Johnson, ενώ, κατόπιν εσωτερικού αιτήματος το 2006, η J&J ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της εταιρίας αναφορικά με την πώληση ορθοπεδικών προϊόντων στην Ελλάδα.

---Το ιστορικό

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Serious Fraud Office (SFO), της βρετανικής κρατικής υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την έρευνα και ποινική δίωξη σοβαρών και πολύπλοκων υποθέσεων απάτης, η παραβατική συμπεριφορά συμπεριελάμβανε την καταβολή πληρωμών από την DePuy International Limited σε μεσάζοντες ώστε να δίνουν μίζες σε Έλληνες γιατρούς που εργάζονταν στο ελληνικό σύστημα υγείας
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin. Οι πληρωμές αυτές στους μεσάζοντες αναλογούσαν στο 20% της τιμής στην οποία πωλούνταν τελικά τα ορθοπεδικά προϊόντα. Αυτές οι παράνομες πληρωμές κάλυπταν την προμήθεια για τον μεσάζοντα και ήταν διαθέσιμες να χρησιμοποιηθούν ως δέλεαρ ή ως ανταμοιβή για τη χρήση των ορθοπεδικών προϊόντων που πωλούσε η DePuy International Limited.

Ο μεσάζοντας της DePuy International Limited ήταν αρχικά η Medec SA. Τον Φεβρουάριο του 2001, η DePuy International Limited εξαγόρασε τη Medec SA και άλλαξε την επωνυμία της σε DePuy Medec. Τον Οκτώβριο του 2003 άλλαξε και πάλι την επωνυμία της σε DePuy Hellas.

Στόχοι από τις "μίζες" που δόθηκαν ήταν η διατήρηση και η ενίσχυση του μεριδίου αγοράς της DePuy International Limited.

Η ελληνική κυβέρνηση πλήρωσε στους μεσάζοντες της DePuy International Limited περίπου 33,5 εκατ. στερλίνες για την αγορά ορθοπεδικών προϊόντων από το 1998 μέχρι το 2007.

Τον Μάρτιο του 2006 η Johnson & Johnson ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της εταιρίας αναφορικά με την πώληση ορθοπεδικών προϊόντων στην Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια υπέβαλε αναφορά στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Τον Οκτώβριο του 2007 το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έκανε αναφορά στο SFO, το οποίο και ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση.

Έτσι, την Παρασκευή 8 Απριλίου ανακοινώθηκε ότι η Johnson & Johnson συμφώνησε σε διακανονισμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο περιλαμβάνει και την υπόθεση της Ελλάδας. Η J&J συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο 70 εκατ. δολαρίων προκειμένου να παύσει η δίωξη της εταιρίας για δωροδοκία γιατρών στην Ευρώπη.

Η συμφωνία περιλαμβάνει χρηματικό πρόστιμο 21,4 εκατ. δολαρίων. Επιπλέον, η Johnson & Johnson συμφώνησε με τη SEC να καταβάλει πρόστιμο 24,258 εκατ. δολαρίων συν τόκους 6,263 εκατ. δολαρίων, αναφορικά με την ελληνική υπόθεση.

Οι ελληνικές αρχές, από την πλευρά τους, έχουν προχωρήσει σε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της DePuy Hellas, αξίας 5,785 εκατ. ευρώ.


*** Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του SFO (στην αγγλική) για την υπόθεση της DePuy

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v