Διχασμένη η ΕΕ για ελληνικό χρέος και έλλειμμα

Σκληραίνει τη στάση του το Εurogroup απέναντι στην Ελλάδα. Πλήρη εφαρμογή των στόχων ζητάει ο Γιούνκερ. Θέμα αναδιάρθρωσης συζητά η Γερμανία. Ποια η στάση της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Τι θα γίνει με τις επόμενες δόσεις.

Διχασμένη η ΕΕ για ελληνικό χρέος και έλλειμμα
Οι επερχόμενες αναπροσαρμογές του ελληνικού ελλείμματος και χρέους για το 2010, που θα ανακοινωθούν στις 26 Απριλίου, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κόλπους της Κομισιόν αλλά και των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Το θέμα, όπως έγραψε το euro2day, απασχόλησε τη συνεδρίαση του Εurogroup, που πραγματοποιήθηκε στην Ουγγαρία, και αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του προέδρου του κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Την ανησυχία αυξάνουν και τα πορίσματα των ελεγκτών της τρόικας, η οποία έχει διαμηνύσει ότι ακόμα η συλλογή των στοιχείων για την πραγματική κατάσταση των δημοσιονομικών της Ελλάδας δεν έχει ολοκληρωθεί και ενδέχεται μετά τον Απρίλιο να ακολουθήσει και νέα αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος και τους χρέους του 2010, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις, τις οποίες έχει αποκαλύψει το euro2day, η Γερμανία φαίνεται να διαμορφώνει μπλοκ χωρών που πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του χρέους τόσο της Ελλάδας όσο και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας με πολιτική απόφαση.

Διπλωματικές πηγές από την καγκελαρία, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, συνεχίζουν να αφήνουν να διαρρέει ότι το ελληνικό χρέος έχει πάρει μη αναστρέψιμη πορεία, γεγονός που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φέρεται να έχει ήδη συζητήσει με την Κομισιόν και την ΕΚΤ.

Μάλιστα, το περιοδικό "Spiegel" σήμερα επανέρχεται με δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο υπήρξε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κυρίου Σόιμπλε και του προέδρου της ΕΚΤ, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, με τη συμμετοχή του επιτρόπου κ. Όλι Ρεν.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι επί τάπητος τέθηκε το θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους καθώς δεν διαφαίνεται ελπίδα επανόδου της χώρας μας στις αγορές το 2012. Το ίδιο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο κ. Τρισέ δεν συμφωνεί με την ιδέα γιατί δεν υπάρχει ευρωπαϊκός μηχανισμός που να μπορεί να την υποστηρίξει.

Το euro2day είναι σε θέση να γνωρίζει ότι υπάρχουν και άλλοι υπουργοί Οικονομικών στην ευρωζώνη που θεωρούν ότι μια πολιτική απόφαση-πακέτο για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία θα έκλεινε τον κύκλο αναταραχών στην αγορά ομολόγων και θα έστελνε ένα μήνυμα στις αγορές πως η ευρωζώνη κλείνει το ζήτημα της κρίσης χρέους, προστατεύοντας παράλληλα την Ισπανία.

Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν και η ΕΚΤ εμμένουν, δημοσίως τουλάχιστον, στη γραμμή πιστής εφαρμογής του μνημονίου και στη λήψη πρόσθετων μέτρων ώστε να καλυφθούν οι δημοσιονομικές αστοχίες, το πολιτικό όργανο του Εurogroup, που είναι άλλωστε και αυτό που αποφασίζει εάν θα εκταμιευτούν οι δόσεις του δανείου, αρχίζει να σκληραίνει τη στάση του.

Σε συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος της συνεδρίασης των 17 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, παρουσία των κεντρικών τραπεζιτών, ο κ. Γιούνκερ διατύπωσε επιφυλάξεις, έπειτα από πολύ καιρό, για τη χώρα μας.

"Υπενθυμίσαμε στις ελληνικές αρχές πως είναι σημαντικό να επιμείνουν στους στόχους που έχουν τεθεί για τα επόμενα έτη", δήλωσε ο πρόεδρος του Εurogroup, σκιαγραφώντας τη στάση που κράτησαν οι υπουργοί Οικονομικών απέναντι στον κ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Τη σκυτάλη της νέας τάσης πήρε αργότερα ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Είναι γνωστό πως η Ελλάδα έχει σημαντικές υποχρεώσεις τα επόμενα χρόνια. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους συμφωνήσαμε επί της αρχής να επεκτείνουμε τη διάρκεια του δανείου, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως αυτό θα είναι αρκετό".

Από την άλλη, η Κομισιόν φαίνεται να δίνει πίστωση χρόνου στην Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο ώστε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στο πρόγραμμα του μνημονίου. Είναι άγνωστο ωστόσο εάν μετά τον Ιούνιο οι ευρωπαϊκές αρχές θα συνεχίσουν να βάζουν πλάτη με θετική γνωμάτευση, ώστε να εκταμιεύονται οι επόμενες δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι για να δοθεί το πράσινο φως στις εκταμιεύσεις, τόσο από το Εurogroup όσο και από το ΔΝΤ, οι 17 υπουργοί Οικονομικών και το Δ.Σ. του ταμείου πρέπει να πειστούν πως το μνημόνιο κινείται εντός των στόχων και ότι το χρέος της Ελλάδας μπορεί να εξυπηρετηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v