Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Ραγκούσης: Ανάκαμψη μέσω ευρωζωνικότητας

Η χώρα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει χωρίς να επιτύχει πρόοδο στις νέες τεχνολογίες και την ευρυζωνικότητα, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, μιλώντας σε συνέδριο του Economist.

Γ. Ραγκούσης: Ανάκαμψη μέσω ευρωζωνικότητας
Η χώρα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει χωρίς να επιτύχει πρόοδο στις νέες τεχνολογίες και την ευρυζωνικότητα, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, μιλώντας σε συνέδριο του Economist.

Ο κ. Ραγκούσης εξήγγειλε τη μετάβαση του ελληνικού κράτους από την περίοδο των εγγράφων στη «μετά ΚΕΠ» εποχή εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει χωρίς να επιτύχει πρόοδο στις νέες τεχνολογίες και την ευρυζωνικότητα.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση (εκτιμάται ότι θα επιφέρει εξοικονόμηση 4 δις ευρώ ετησίως για το ελληνικό δημόσιο), το οποίο θα κατατεθεί το αργότερο την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, έκανε λόγο για καινοτομίες όπως η δημιουργία θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα προβλέπει την έκδοση ηλεκτρονικών πράξεων από το ελληνικό δημόσιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για ισχυρό χτύπημα στη γραφειοκρατία, απλούστευση των διοικητικών λειτουργιών του Δημοσίου, ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και ισχυρό πλήγμα στη διαφθορά, επικαλούμενος μελέτες βάσει των οποίων η αυτοπρόσωπη επαφή του πολίτη με το δημόσιο υπάλληλο αποτελεί βασικό παράγοντα για την εκδήλωση κρουσμάτων διαπλοκής.


John Andrews (Economist): Χαμηλή διείσδυση στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΤο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά στη διεθνή κατάταξη ως προς την πρόσβαση και την ταχύτητα στον τομέα της ευρυζωνικότητας επισήμανε ο εκπρόσωπος του περιοδικού The Economist John Andrews, σημειώνοντας ότι τον περσινό Ιούνιο μόλις το 18,7% των Ελλήνων είχε πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα, σε αντίθεση με το 37% των Ολλανδών (στοιχεία ΟΟΣΑ).


Σ. Νικολάου (Διευθύνων Σύμβουλος, Ericsson Hellas): Επενδύσεις σε έξυπνες τεχνολογίες 

Η επένδυση στην έξυπνη τεχνολογία και την ευρυζωνικότητα αποτελεί προϋπόθεση για την
έξοδο από την κρίση
, διαμήνυσε ο Επικεφαλής Νοτιοανατολικής Μεσογείου και Διευθύνων Σύμβουλος της Ericsson Hellas Σπύρος Νικολάου, υπογραμμίζοντας ότι το 45% της παγκόσμιας τηλεπικοινωνιακής ζήτησης «περνάει» από την Ericsson (ένα από τα ισχυρότερα χαρτοφυλάκια ευρεσιτεχνιών με 27.000 πατέντες).

Αξιώνοντας αναπτυξιακές μεθόδους που προάγουν τις πράσινες αξίες και την τεχνολογία αιχμής, προέτρεψε το ελληνικό κράτος να αναζητήσει ικανούς, έξυπνους και αξιόπιστους αρωγούς στην προσπάθεια. Ο ίδιος, ανάμεσα σε άλλα, ζήτησε την εξυγίανση της αγοράς στη βάση ενός «σκληρού αλλά έντιμου και ορθολογικού ανταγωνισμού» όπως και τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών, με τη διασφάλιση πρόσβασης χαμηλού κόστους στο διαδίκτυο.


Χρήστος Ζώης (Νέα Δημοκρατία): Πάσχουμε στην εφαρμογή
 
Την πεποίθηση ότι «στην Ελλάδα πάσχουμε από την εφαρμογή» των εκάστοτε νομοθετικών πρωτοβουλιών» εξέφρασε ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Ζώης, ο οποίος πρότεινε να οριστεί συγκεκριμένος υφυπουργός ο οποίος θα παρακολουθεί την υλοποίηση του σχεδίου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Ο ίδιος ερμήνευσε το θέμα του συνεδρίου, αν όχι σαν «έμμεση διαμαρτυρία», τουλάχιστον ως «μια φιλική παρότρυνση» προς την κυβέρνηση «να προχωρήσει πιο γρήγορα». Ο κ. Ζώης πρόσθεσε ότι οι δικτυακές επενδύσεις «συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας σχεδόν σε κάθε τομέα της οικονομίας».

David McNeill, Ανώτερος Εμπορικός Σύμβουλος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα

«Στόχο-κλειδί» για την διακυβέρνηση Ομπάμα χαρακτήρισε την εξάπλωση των ευρυζωνικών συνδέσεων (broadband connections) στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο κ. David McNeill, Ανώτερος Εμπορικός Σύμβουλος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μιλώντας σήμερα από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Όπως ανέφερε, αρκετοί Αμερικανοί πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στο «γρήγορο» Ίντερνετ, ούτε διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες για τη χρήση των υπηρεσιών που παρέχει η ευρυζωνικότητα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζεται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός πλέγματος ολοκληρωμένης εκπαίδευσης των πολιτών στο Διαδίκτυο, τόνισε ο κ. McNeill, αναφερόμενος στους στόχους που έχει θέσει ο Λευκός Οίκος, οι οποίοι περιλαμβάνουν την πρόσβαση 100 εκατομμυρίων νοικοκυριών σε ταχύτητες 100 MBps και 50 Mbps upload.

Κάθε Αμερικανός πρέπει να έχει πρόσβαση στην ευρυζωνικότητα, το ίδιοι και οργανισμοί, όπως σχολεία και νοσοκομεία, κατέληξε ο κ. McNeill.

Henrik Hansson, Πολιτικός Σύμβουλος Υπουργείου Επιχειρήσεων, Ενέργειας
και Επικοινωνιών Σουηδίας

Η εξάπλωση της ευρυζωνικότητας σε όλο το φάσμα της κοινωνίας έχει σημαντικά οφέλη για τους πολίτες αλλά και το κράτος, επισήμανε ο κ. Henrik Hansson, Πολιτικός Σύμβουλος του Υπουργείου Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Επικοινωνιών της Σουηδίας, παρουσιάζοντας την Σουηδική Ψηφιακή Ατζέντα.

Το 99% του πληθυσμού της Σουηδίας απολαμβάνει σήμερα τις υπηρεσίες της ευρυζωνικότητας, χάρη κυρίως στις ασύρματες συνδέσεις, τόνισε ο κ. Hannson.

Η Σουηδία κατατάσσεται πρώτη στον κατάλογο του Economist για την Ψηφιακή Οικονομία για το 2010. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη σε ένα επταετές πρόγραμμα ύψους 650 εκατ. Ευρώ, που είχε στόχο τη δημιουργία «ανοικτών δικτύων», όπως ανέφερε ο κ. Hansson.

Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση της χώρας μέχρι το 2020 είναι το 90% του πληθυσμού να έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ με ταχύτητες 40 τουλάχιστον 100 Mbps.


Λεωνίδας Κανέλλος, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντιπρόεδρος Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC)

Την ανάγκη υιοθέτησης μιας Εθνικής Ευρυζωνικής Στρατηγικής επισήμανε ο κ. Λεωνίδας Κανέλλος, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και Αντιπρόεδρος του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC), μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε, στην κατηγορία των ψηφιακά αναλφάβητων ανήκει σήμερα ένας στους τρεις Ευρωπαίους και ένας στους δύο Έλληνες, γεγονός που, όπως τόνισε, επιτείνει σημαντικά το ψηφιακό χάσμα που μας χωρίζει από τις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Κανέλλος ανέφερε ότι στην Ελλάδα η ανάπτυξη δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς (NGAs) απαιτεί αφενός δυναμικές επενδυτικές στρατηγικές, αφετέρου κοινές επενδύσεις παρόχων, καθώς και συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αναβάθμιση των δικτύων.

Όπως σημείωσε, οι νέες δικτυακές υποδομές πρέπει να εξασφαλίζουν ανοικτή και ισότιμη πρόσβαση σε όλους.

Όταν η ευρυζωνικότητα πάψει να αποτελεί πολυτέλεια των λίγων, αλλά καταστεί κοινωνικό αγαθό των πολλών, όπως η ενέργεια, η ύδρευση ή ο ηλεκτρισμός, τότε μόνο θα εδραιωθεί ως όχημα ανάκαμψης για την οικονομία και ως εργαλείο ενσωμάτωσης του πληθυσμού στην κοινωνία της Γνώσης και στη συμμετοχική δημοκρατία, τόνισε ο κ. Κανέλλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v