Στη "σέντρα" το νέο φορολογικό από τον ΣΕΒ

Σκληρή κριτική στο φορολογικό νομοσχέδιο από τον ΣΕΒ. Είναι η 10η αναμόρφωση σε 10 μήνες, επικεντρώνεται σε εισπράξεις. Αντιαναπτυξιακή η φορολόγηση κερδών ΑΕ. Τι λέει για συμψηφισμό οφειλών.

  • του Μ. Καϊταντζίδη
Στη σέντρα το νέο φορολογικό από τον ΣΕΒ
Αντιαναπτυξιακή χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ την φορολόγηση των κερδών των ΑΕ, ενώ για το συμψηφισμό οφειλών εκτιμά ότι δεν βοηθά τις επιχειρήσεις, αφού δεν περιλαμβάνει και τις οφειλές προς τα ταμεία.

Οι θέσεις του ΣΕΒ για τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις, παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του Συνδέσμου, στο οποίο προσκεκλημένος ομιλητής είναι ο πρόεδρος της Microsoft International Jean-Philippe Courtois.

Ειδικότερα για το φορολογικό, η κριτική που ασκήθηκε στην Κυβέρνηση από την ηγεσία του ΣΕΒ είναι έντονη, καθώς:

· πρόκειται για τη 10η αναμόρφωση του συστήματος σε διάστημα 10 μηνών
· επικεντρώνεται στις εισπράξεις, τη φορολογική αμνηστία και στην αυστηρότητα των ποινών
· αγνοεί την υποχρέωση που ανέλαβε η Κυβέρνηση για αναμόρφωση του ΚΒΣ και καθιέρωση του φορολογικού πιστοποιητικού από τους ελεηκτές.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά επιμέρους διευθετήσεις του φορολογικού νόμου, ο ΣΕΒ παρατηρεί ότι:

Η φορολόγηση των κερδών των ΑΕ είναι αντιαναπτυξιακή και, επιπλέον, φέρνει τις ελληνικές θυγατρικές ελληνικών ομίλων επιχειρήσεων σε δυσμενέστερη θέση από εκείνες που ανήκουν σε ξένους ομίλους.

Ο συμψηφισμός των οφειλών μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων δεν μπορεί να θεωρηθεί πως βοηθά τις επιχειρήσεις που έχουν με υπαιτιότητα του δημοσίου ταμειακά ελλείμματα, εφόσον δεν περιλαμβάνει και τις οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως δείχνει η εμπειρία 30 ετών, οι αυστηρές ποινές δεν καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή, αλλά, αντίθετα, συχνά δημιουργούν προϋποθέσεις κατάχρησης εξουσίας που οδηγεί σε αθέμιτη συναλλαγή αλλά και, ευρύτερα, σε θέματα ηθικής τάξης.

Επ΄αυτών, ο ΣΕΒ παρατηρεί: Αποτελεί πάγια θέση του Συνδέσμου ότι η ανάγκη της δημοσιονομικής ισορροπίας υποχρεώνει την κυβέρνηση να εντείνει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. «Ο στόχος αυτός, όμως, θα επιτευχθεί μόνο όταν το φορολογικό σύστημα δημιουργήσει τους μηχανισμούς που θα αυξάνουν την πιθανότητα της αντικειμενικής διαπίστωσης των παραβάσεων.

Με την ίδια λογική, το φορολογικό σύστημα θα εκσυγχρονιστεί όταν ξεπεράσει την ενασχόληση με τα ποσοστά των συντελεστών φορολόγησης και όταν αντιμετωπίσει κρίσιμα θέματα όπως οι διαδικασίες για την επιβολή, τη δήλωση, την είσπραξη και τον έλεγχο των φόρων, τη ριζική απλοποίηση της δαιδαλώδους νομοθεσίας και την εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων πληροφορικής».

Σε επίρρωση των παραπάνω, ο ΣΕΒ καταγράφει τις τέσσερις πραγματικότητες, που κατά την άποψή του επιβάλλουν τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος. Αυτές αφορούν τα εξής:

-Το 55% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνει εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο και δεν πληρώνει καθόλου φόρο.
-Το 15% των φορολογούμενων πληρώνει σχεδόν το 80% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
-1660 επιχειρήσεις σε σύνολο 221.000 καταβάλλουν σχεδόν το 70% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
-Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν το 76% του συνολικού εισοδήματος φυσικών προσώπων και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι το 4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v