ΕΒΕΑ:Εχθρικό το κράτος απέναντι στις επιχειρήσεις

Το ελληνικό κράτος στρέφεται εναντίον των επιχειρήσεων, ενώ η συνεισφορά του επιχειρηματικού κόσμου στα δημόσια έσοδα είναι τόσο χαμηλή που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, όπως συμπεραίνει μελέτη του ΕΒΕΑ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΕΒΕΑ:Εχθρικό το κράτος απέναντι στις επιχειρήσεις
H πάταξη της φοροδιαφυγής δεν χρειάζεται νόμους αλλά management, χρειάζεται ένα Δημόσιο δύο ταχυτήτων, χρειάζεται το μοντέλο ΚΕΠ.

Αυτό ανέφερε ο καθηγητής κ. Γιάννης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μελέτης με θέμα «Η φορολόγηση των επιχειρήσεων εν μέσω κρίσης» προτείνοντας χαμηλό βασικό συντελεστή εταιρικού φόρου στο 15% και διατήρηση του συντελεστή αυτού τουλάχιστον για μία πενταετία αλλάξει κλιμακωτή φορολόγηση στις επιχειρήσεις κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας.

Σημειώνοντας με έμφαση ότι σε αυτή η συγκυρία μια συντονισμένη μείωση της φορολογίας είναι ο μόνος τρόπος στις απαισιόδοξες προβλέψεις, ενώ ανέφερε ότι εάν θέλεις να αυξήσεις τα δημόσια έσοδα δεν αυξάνει την φορολογία. Σύμφωνα με τον ίδιο το κράτος να ανακτήσει την αξιοπιστία του και μια δέσμευση για μια 5ετία, ενώ χαρακτήρισε αποκαρδιωτικό το γεγονός ότι μέσα σε 18 μήνες έχουμε 4 φορολογικά νομοσχέδια και 5 τροπολογίες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος επεσήμανε την ανάγκη για ένα ευνοϊκότερο, ξεκάθαρο καθεστώς φορολόγησης για τις επιχειρήσεις.

Μεταξύ των προτάσεων που παρουσιάσθηκαν:

- Χαμηλό βασικό συντελεστή εταιρικού φόρου στο 15% και διατήρηση του συντελεστή αυτού τουλάχιστον για μία πενταετία. Ο κ Μίχαλος σημείωσε ότι την τελευταία δεκαετία τα έσοδα από την φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι σταθερά πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ καθώς οι φορολογικοί συντελεστές είναι 35% και χαμηλότεροι. Αντίθετα την δεκαετία του 1980 τα έσοδα ανέρχονταν στο 1% του ΑΕΠ με τους φορολογικούς συντελεστές στο 45%.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Το καλύτερο βέβαια θα ήταν σύμφωνα με τον ίδιο να πιέσουμε, όσο μπορούμε ως χώρα, , αναζητώντας και συμμάχους, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνήσει στην εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών σε όλα τα κράτη – μέλη της. Σημειώνοντασ Δεν μπορούμε να αποκτήσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όταν χώρες όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία και άλλες διατηρούν πολύ χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Επίσης προτείνεται:

-Κατάργηση του φαύλου Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που χρησιμοποιείται μόνο για να τιμωρεί αδίκους και δικαίους.

-Μείωση όλων των άλλων βαρών που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις και ανεβάζουν έτσι την συνολική τους επιβάρυνση ως προς το τζίρο τους; Σε επίπεδα άνω του 50%.

-Σταθερό περιβάλλον, χωρίς συνεχείς αλλαγές κανόνων.

-Αλλαγή της νοοτροπίας του κράτους που αποτελεί σήμερα τον μεγάλο οφειλέτη. 

Αναλυτικότερα σε διοικητικό, πειθαρχικό και θεσμικό επίπεδο προτείνεται:

- Δημιουργία μηχανισμού που θα επιβάλει στις επιχειρήσεις τον διαχωρισμό των εισπραχθέντων ποσών του ΦΠΑ από τα υπόλοιπα έσοδα των επιχειρήσεων (sequestration) και άμεση απόδοσή του στο κράτος

- Άμεση εφαρμογή της νέας Οδηγίας για την Καταπολέμηση των Καθυστερήσεων Πληρωμών στις Εμπορικές Συναλλαγές που προβλέπει την εντός 60 ημερών καταβολή των οφειλών του δημοσίου στις επιχειρήσεις, με επί πλέον πρόβλεψη για αυτοματοποιημένες ρήτρες εναντίον του δημοσίου σε περίπτωση υπέρβασης αυτής της προθεσμίας

- Εξασφάλιση της διαφάνειας κατά την διάρκεια εφοριακών ελέγχων τόσο στην έδρα μιας επιχείρησης όσο και στις εφορίες

- Κατάργηση των χρηματικών ορίων άρσης του απόρρητου ή δίωξης για παρακράτηση ΦΠΑ. Εφόσον η πολιτεία κρίνει ότι έχει αποδείξεις εναντίον μιας επιχείρησης για απόκρυψη εσόδων ή προσπάθεια φοροδιαφυγής, έστω και για €1, να δύναται να προσφύγει στα δικαστήρια

- Κατάργηση γραφειοκρατικών διαδικασιών μέσα από την νομική θεσμοθέτηση και τεχνική ίδρυση του θεσμού της αυτο-πληροφόρησης του Δημοσίου


*** Ολόκληρη η μελέτη επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v