Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΒ: Εκδήλωση για Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης

"Η σύγχρονη ελληνική επιχειρηματικότητα θέλει την αλλαγή - την απελευθέρωση από τα δεσμά του υδροκέφαλου Κράτους" επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος στην εκδήλωση με θέμα "Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης".

ΣΕΒ: Εκδήλωση για Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης
"Η σύγχρονη ελληνική επιχειρηματικότητα θέλει την αλλαγή –την απελευθέρωση από τα δεσμά του υδροκέφαλου Κράτους" επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος στην εκδήλωση με θέμα "Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης για τις εισηγμένες επιχειρήσεις:Διαφάνεια – Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα».

Σημειώνεται, ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου 2011, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

"Το Κράτος συντηρεί με τους φόρους μας, κυριολεκτικά, χιλιάδες άχρηστους οργανισμούς και φορείς. Εκτρέφει μια θηριώδη γραφειοκρατία που αποτελεί πηγή διαφθοράς και σπατάλης", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος.

--- Τι δήλωσε ο Δ. Δασκαλόπουλος

Η Εταιρική Διακυβέρνηση, μαζί με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, αποτελούν τους τρεις θεμελιώδεις πυλώνες της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Το 2005 με πρωτοβουλία του ΣΕΒ καταρτίστηκε (και υιοθετήθηκε από την επιχειρηματική μας κοινότητα) η Χάρτα Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων των Επιχειρήσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο ΣΕΒ ανέλαβε την πρωτοβουλία κατάρτισης του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας και τη συμβολή στη διαδικασία συνεχούς εκσυγχρονισμού της. Είναι ένας κώδικας στην πρωτοπορία των διεθνών πρακτικών, πλήρης και απαιτητικός –μια πραγματική δοκιμασία ειλικρίνειας και προοδευτικότητας για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να λέγονται σύγχρονες.
 
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΑντικατοπτρίζει έτσι τη θέση του ΣΕΒ για τον λόγο και τον ρόλο της επιχειρηματικότητας στη σημερινή Ελλάδα –για την αυξημένη ευθύνη της απέναντι στις προκλήσεις που οφείλει να αντιμετωπίσει.

Θέλω να υπενθυμίσω, ότι ο νέος Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο διαφάνειας στο ήδη υπάρχον και εκτεταμένο σύστημα παρακολούθησης και λογοδοσίας για τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις έχουν ως κύριο στόχο την οικονομική αποτελεσματικότητα με αποδοτική χρήση των πόρων.
 
Γι’ αυτό διατηρούν και λειτουργούν ένα πλήρες πλέγμα αποτύπωσης και παρακολούθησης της δράσης τους. Επιπλέον, ανταποκρίνονται σε ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο για την ορθή εφαρμογή και δημοσιοποίηση αυτού του συστήματος, που περιλαμβάνει τακτική παρουσίαση αποτελεσμάτων, κανόνες για ελάχιστα κεφάλαια και διανομή κερδών, εφαρμογή διεθνών λογιστικών προτύπων, συστήματα εσωτερικού ελέγχου, υποχρεωτικό έλεγχο από εξωτερικούς ελεγκτές και για τις εισηγμένες –επιπλέον– δημοσιοποίηση τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, κανόνες λειτουργίας για τα διοικητικά συμβούλια, κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης και συνεχή αναφορά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Είναι βέβαιο πως, αν το Κράτος είχε υιοθετήσει έστω και κατ’ ελάχιστο, ένα τέτοιο σύστημα καταγραφής και οικονομικού απολογισμού για τις δαπάνες του κράτους και των δημόσιων οργανισμών, η εκτεταμένη κρίση που βιώνουμε σήμερα θα είχε αποφευχθεί.

Δεν θα είχαν δημιουργηθεί τα τεράστια ελλείμματα, χωρίς καλά-καλά να γνωρίζουμε πού πήγαν τα λεφτά, δεν θα ήμασταν ικέτες των εταίρων μας και επαίτες των αγορών, δεν θα είχαμε φτάσει στο κατώφλι της χρεοκοπίας.

Η δομική κρίση, που βιώνουμε σήμερα, αναδεικνύει πράγματι την ιδιωτική οικονομία ως τον κατ’ εξοχήν φορέα της αναγκαίας αλλαγής για να σταθεί ξανά στα πόδια του ο τόπος. Μόνο η επιχειρηματικότητα είναι σε θέση να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της εθνικής ανάκαμψης, μόνο οι σύγχρονες επιχειρήσεις μπορούν να επαναφέρουν τον τόπο σε τροχιά ανάπτυξης –με επενδύσεις, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Αυτή είναι, σήμερα, η μεγάλη ηθική και κοινωνική ευθύνη του επιχειρηματικού μας κόσμου. Τη συνειδητοποιούμε και την αναδεχόμαστε. Κάθε υγιής επιχειρηματική μονάδα, κάθε ζωντανό επιχειρηματικό κύτταρο αποτελεί ένα ανάχωμα στην κρίση και μια διέξοδο για το συλλογικό μας μέλλον.

Σε πείσμα της κρατικής και κομματικής πατρωνίας, κόντρα στο αντί-επιχειρηματικό περιβάλλον και την κατεστημένη αντί-επιχειρηματική ιδεολογία, μέσα στα τελευταία 20 χρόνια η νέα ελληνική επιχειρηματικότητα δούλεψε σκληρά και δημιουργικά, ανέλαβε ρίσκα και πρωτοβουλίες, επένδυσε στην πραγματική οικονομία, έδωσε δουλειές σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και κατέκτησε αξιοσημείωτη παρουσία στις διεθνείς αγορές.

Οι προδιαγραφές της είναι αυτοδίκαια οι προδιαγραφές των πιο δυναμικών, των πραγματικά προοδευτικών δυνάμεων του τόπου μας. Σε αυτήν την ιδιωτική οικονομία βρίσκονται σήμερα όλες οι εστίες ανάπτυξης που παραμένουν ενεργές μέσα στην κρίση. Για να βγούμε από την κρίση αυτές τις εστίες πρέπει να γαλουχήσουμε και να πολλαπλασιάσουμε.

Η ανάπτυξη δεν υπαγορεύεται με νόμους και προεδρικά διατάγματα, δεν πυροδοτείται μόνο με επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις. Όλα αυτά, καλώς γίνονται –αλλά, δεν επαρκούν.

Η σύγχρονη ελληνική επιχειρηματικότητα θέλει την αλλαγή –την απελευθέρωση από τα δεσμά του υδροκέφαλου Κράτους. Χρειάζεται και διεκδικεί ζωτικό χώρο για να αντιπαλέψει την κρίση και να φέρει βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο. Και αυτό προϋποθέτει τη δραματική μείωση του όγκου και της παρέμβασης του Κράτους στην οικονομία.

Γιατί το Κράτος μπορεί να χρεοκόπησε, αλλά η οικονομία και η κοινωνία μας παραμένουν κρατικοδίαιτες. Το Κράτος συνεχίζει να είναι ο πανταχού παρών και τα ελάχιστα πληρών Θεός της Ελλάδος. Ελέγχει ή επηρεάζει άμεσα το 70% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Απασχολεί –άμεσα ή έμμεσα– σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Συντηρεί με τους φόρους μας, κυριολεκτικά, χιλιάδες άχρηστους οργανισμούς και φορείς. Εκτρέφει μια θηριώδη γραφειοκρατία που αποτελεί πηγή διαφθοράς και σπατάλης. Καθορίζει τις συνθήκες παραγωγής και τις τιμές στους πιο σημαντικούς τομείς της ζωής μας –από την ενέργεια μέχρι τις μεταφορές και από την υγεία μέχρι τη σύνταξη. Ψηφίζει ή διατηρεί ατέλειωτη σειρά νόμων που καθορίζουν μία στρεβλή, μη ανταποδοτική, κατανομή των πόρων στην οικονομία και ευνοούν έτσι την ανομία.

Αν αυτό το κράτος δεν περιοριστεί, η χώρα θα συνεχίσει να παράγει ελλείμματα και χρέη. Ο πληθωρισμός δεν θα ελεγχθεί, η ανεργία δεν θα μειωθεί, νέες περικοπές και φόροι δεν θα αποφευχθούν, η ανάπτυξη δεν θα μας καταδεχτεί.

Αν αυτό το κράτος δεν αλλάξει, μοιραία ο τόπος θα βουλιάξει. Φτάσαμε, σήμερα, στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι. Η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει αν διαθέτει ή όχι τη βούληση και ικανότητα να τα βάλει με τον σκληρό πυρήνα του μεταπολιτευτικού Κράτους –με τα συμφέροντα και τις νοοτροπίες που δίνουν αδιαπραγμάτευτο αγώνα για να μην αλλάξει τίποτα, αδιαφορώντας για το εθνικό κόστος.

Δεν υπάρχουν πια τα αντικειμενικά περιθώρια για υπεκφυγές ή εκπτώσεις. Η κρίση δεν είναι διαχειρίσιμη με μισές δουλειές, όπως και η κοινή γνώμη δεν θέλει μισόλογα.

Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο.

Όσο οι ΔΕΚΟ παραμένουν ιδιοκτησία των συντεχνιών στραγγίζοντας τον προϋπολογισμό, όσο η κατάργηση ή συγχώνευση των άχρηστων φορέων του δημοσίου καρκινοβατεί, όσο η δημόσια περιουσία παραμένει ένα νεκρό κεφάλαιο, όσο το Δημόσιο δεν υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους κόστους και απόδοσης, όσο το θεσμικό πλαίσιο του κρατικού παρεμβατισμού δεν καταλύεται, όσο τα κλειστά επαγγέλματα δεν απελευθερώνονται πραγματικά και οι αγορές δεν ανοίγονται στον ανταγωνισμό, η ουσιαστική αλλαγή υποχωρεί και στο τέλος θα ηττηθεί.

Η αναχρονιστική Ελλάδα της κρατικοδίαιτης αντίληψης και νομής θα έχει επικρατήσει. Αλλά, τότε, ο τόπος θα έχει χρεοκοπήσει.

Κύριε υπουργέ,

Οι αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής υπήρξαν αναμφίβολα ευνοϊκές, αλλά δεν επιτρέπουν αυταπάτες. Το αντίτιμο για την κατανόηση και στήριξη εκ μέρους των εταίρων μας είναι η δική μας απαρέγκλιτη συνέπεια στην υλοποίηση των αναγκαίων αλλαγών. Αν συνεχίσουμε να βραδυπορούμε, η Ευρώπη και οι αγορές θα μας γυρίσουν οριστικά την πλάτη.

Η πίστωση χρόνου που μας δόθηκε στις 11 Μαρτίου είναι μια τελευταία ευκαιρία –για μια καινούρια αρχή. Στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, όπου βρέθηκα την περασμένη εβδομάδα, αποκόμισα από όλους τους συνομιλητές μου το ίδιο μήνυμα –ο εφησυχασμός σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή θα ήταν μοιραίο λάθος.

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα, η σύγχρονη ελληνική επιχείρηση εκφράζει τη βούλησή της, την ετοιμότητά της να αντιπαρατάξει την ανταγωνιστική παραγωγή στην ύφεση, την απασχόληση στην ανεργία, την εργασιακή ενότητα στον συντεχνιακό κατακερματισμό. Ο ιδιωτικός τομέας αυτοδεσμεύεται να γίνει η εμπροσθοφυλακή της προσπάθειας για την οικονομική ανόρθωση της χώρας. Εμείς, αν απαλλαγούμε από τα βαρίδια του Κράτους, μπορούμε να τρέξουμε με άλλους ρυθμούς στον δρόμο της ανάπτυξης –και να εγγυηθούμε ελπίδα, δημιουργία και προκοπή για όλους.

--- Xαιρετισμός της κυρίας Σοφίας Κουνενάκη-Εφραίμογλου
Ταμίας - Εντεταλμένο Μέλος ΔΣ ΣΕΒ για θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης

Θα ήθελα με τη σειρά μου να σας καλωσορίσω στην παρουσίαση του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΣΕΒ και να σας ευχαριστήσω που βρίσκεστε σήμερα εδώ. Προτού προχωρήσουμε στη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή διάσταση του Κώδικα Συμμόρφωσης ή Εξήγησης και δώσω το λόγο στους εκλεκτούς ομιλητές επιτρέψτε μου να σας κάνω μία σύντομη ξενάγηση στον Κώδικα. Να πω δυο λόγια για το τι είναι ο Κώδικας, πώς σκοπεύουμε να τον εφαρμόσουμε αλλά κυρίως τι φιλοδοξούμε να επιτύχουμε μέσα από αυτή την πρωτοβουλία.

Πώς δούλεψε ο ΣΕΒ τον Κώδικα

Αν και στο ελληνικό εταιρικό δίκαιο η εταιρική διακυβέρνηση έχει αποκτήσει νομοθετική υπόσταση εδώ και δέκα περίπου χρόνια, ωστόσο δεν υπήρξε έως και σήμερα καμία δημόσια ή ιδιωτική πρωτοβουλία για την κατάρτιση ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΒ εκπροσωπώντας υπεύθυνα την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα προέβη , στα μέσα του 2009, στην εκπόνηση ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Για την εκπόνηση του Κώδικα συγκροτήθηκε ειδική Ομάδα Εργασίας μέλη της οποίας αποτέλεσαν άτομα με πολύχρονη εμπειρία και ενασχόληση με το αντικείμενο της εταιρικής διακυβέρνησης. Εισηγητής της παραπάνω Ομάδας ήταν ο κ. Στίλπων Νέστωρ, ο οποίος επεξεργάστηκε και έδωσε την τελική μορφή στο σχέδιο του Κώδικα.

Το πρώτο σχέδιο του Κώδικα τέθηκε, το Νοέμβριο του 2010, σε δημόσια διαβούλευση στο site του ΣΕΒ η οποία διήρκησε περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί εσωτερική διαβούλευση με εκπροσώπους όλων των αρμόδιων θεσμικών φορέων.
Έτσι σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη των εργασιών είμαι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να παρουσιάζω τον «Ελληνικό Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης» ο οποίος πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο που προσθέτει αξία στα χέρια κάθε ελληνικής επιχείρησης.

Τι είναι ο Κώδικας -Δομή και Περιεχόμενο

Ο Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης αποτελεί ένα πλαίσιο κανόνων οι οποίοι καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο διοικείται, λειτουργεί, ελέγχεται και διασφαλίζεται μία επιχείρηση. Επιπλέον αγγίζει τους στόχους που θέτει η επιχείρηση, τη στρατηγική και τα μέσα που επιλέγει να αξιοποιήσει για να τους επιτύχει, με σκοπό να διαφυλάξει τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων μερών και φυσικά της ίδιας της εταιρείας.

Ειδικότερα ο Κώδικας αφορά στις ελληνικές ανώνυμες εταιρείες (όπως ορίζονται από τον Νόμο 2190/1920) με έδρα την Ελλάδα και περιλαμβάνει δύο ειδών διατάξεις:

Α) τις «γενικές αρχές», οι οποίες στοχεύουν στην παροχή ενός γενικού πλαισίου μέσα στο οποίο μπορούν να εξεταστούν και να αντιμετωπιστούν τα περισσότερα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης σε μια επιχείρηση, εισηγμένη ή μη, και

Β) τις «ειδικές πρακτικές», οι οποίες αναπτύσσουν περαιτέρω τη σχετική γενική αρχή και καθοδηγούν την εφαρμογή της στα πλαίσια του ρυθμιστικού και ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εισηγμένων εταιρειών, καθιστώντας έτσι διαφανή την εταιρική διακυβέρνηση της καθεμιάς από αυτές και ενισχύοντας ταυτόχρονα τη διαφάνεια της ελληνικής αγοράς στο σύνολό της.

Ο Κώδικας ακολουθεί την προσέγγιση «συμμόρφωσης ή εξήγησης» και απαιτεί από τις εισηγμένες εταιρείες που επιλέγουν να τον εφαρμόζουν: να δημοσιοποιούν την πρόθεσή τους αυτή και είτε να συμμορφώνονται με το σύνολο των ειδικών πρακτικών του Κώδικα, είτε να εξηγούν τους λόγους μη συμμόρφωσής τους με συγκεκριμένες ειδικές πρακτικές. Η προσέγγιση αυτή είναι καινούρια για την ελληνική αγορά και προσφέρει ευελιξία στις επιχειρήσεις ως προς τη συμμόρφωση με τους Κανόνες της Εταιρικής Διακυβέρνησης ενώ ταυτόχρονα είναι αποδεκτή από τις εποπτικές αρχές σύμφωνα με τον πρόσφατο Νόμο 3873/2010.

Επιτρέψτε μου να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι οι διατάξεις του Κώδικα δεν είναι άκαμπτες αλλά μπορούν και ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε επιχείρησης. Κάθε επιχείρηση είναι ξεχωριστή, κι εμείς αναγνωρίζουμε ότι το συμφέρον της το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα η ίδια η επιχείρηση: η διεύθυνση, το διοικητικό συμβούλιο, οι μέτοχοί της. Επομένως, υπάρχει δυνατότητα αν κάποιες ειδικές πρακτικές δεν ανταποκρίνονται στις αξίες, την παράδοση ή το ιδιοκτησιακό καθεστώς μίας εταιρείας, να μην τις εφαρμόσει εξηγώντας ωστόσο τους λόγους της μη συμμόρφωσης της

Προτεραιότητά μας κατά την σύνταξη του Κώδικα αποτέλεσε η δημιουργία ενός εύχρηστου εργαλείου που θα διευκολύνει, και δεν θα περιπλέκει τις σύγχρονες επιχειρήσεις, κατά την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης.

Για το λόγο αυτό το σώμα του Κώδικα συνοδεύεται από πέντε παραρτήματα με στόχο να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στην εφαρμογή του Κώδικα. Ειδικότερα αναφέρω το Παράρτημα I, που περιέχει κατάλογο εξαιρέσεων για τις μικρότερες εισηγμένες εταιρείες το Παράρτημα ΙV που περιέχει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το σύστημα εσωτερικού ελέγχου, βασισμένες στη διεθνή βέλτιστη πρακτική, όπως αυτή μπορεί να προσαρμοστεί στο ελληνικό περιβάλλον.

Επιπλέον, το “πακέτο” συμπληρώνεται με μία εύχρηστη θεματική κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την εταιρική διακυβέρνηση. Ειδικότερα ο ΣΕΒ προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις νομικές τους υποχρεώσεις προέβη σε μία άτυπη κωδικοποίηση του συνόλου των νομοθετικών διατάξεων που άπτονται ζητημάτων εταιρικής διακυβέρνησης ώστε να διευκολύνει τις εταιρείες στην προετοιμασία και σύνταξη της δήλωσης εταιρικής διακυβέρνησης.

Φιλοδοξία μας αποτελεί ο Κώδικας να υιοθετηθεί από την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα όχι επειδή της το επιβάλλει ο Νόμος, αλλά επειδή αναγνωρίζει την προστιθέμενη αξία και τα οφέλη που δημιουργούνται για την ίδια και την οικονομία. Είναι άλλωστε κοινή γνώση ανάμεσα στις αναπτυγμένες οικονομίες ότι η υιοθέτηση Κανόνων Εταιρικής Διακυβέρνησης συμβάλλει θετικά στην ενίσχυση της διαφάνειας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων διευκολύνοντας έτσι την άντληση κεφαλαίων από εγχώριους και ξένους επενδυτές, με τελικό αποτέλεσμα την άνθηση της οικονομίας συνολικά.

Πρόγραμμα εφαρμογής του Κώδικα

Η πρωτοβουλία του ΣΕΒ δεν εξαντλείται στην ολοκλήρωση και δημοσιοποίηση του κειμένου του Κώδικα, αντιθέτως το κείμενο του Κώδικα αποτελεί την απαρχή μια σειράς ενεργειών που στόχο έχει τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του Κώδικα από τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΒ έχει ήδη σχεδιάσει τα επόμενα βήματα σκοπεύοντας να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διευκολύνει την εφαρμογή του από τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο. 

Υπό την αιγίδα του ΣΕΒ, το περιεχόμενο του Κώδικα θα εξετάζεται σε τακτική βάση και θα ενημερώνεται σύμφωνα με τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση , τόσο στις βέλτιστες πρακτικές όσο και στο κανονιστικό πλαίσιο, αλλά και σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου.

Ενδεικτικά:
1. Προετοιμάζουμε ειδικό γλωσσάρι για την ευκολότερη κατανόηση των όρων και των ορισμών της εταιρικής διακυβέρνησης που περιλαμβάνονται στον Κώδικα και στο Παράρτημα IV που αφορά στις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το σύστημα εσωτερικού ελέγχου.
2. Ετοιμάζονται Υποδείγματα για τη διευκόλυνση συμμόρφωσης των επιχειρήσεων με τον Κώδικα και θα παρέχουμε Οδηγίες και κατευθύνσεις για την λειτουργία των επιτροπών που προβλέπονται στον Κώδικα και για την συμμετοχή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σε αυτές
3. Θα παρέχουμε εκπαίδευση στα στελέχη των επιχειρήσεων και θα είμαστε δίπλα τους με άμεση ανταπόκριση είτε τηλεφωνικώς είτε μέσω διαδικτύου.
4. Θα παρακολουθούμε την ορθή εφαρμογή του Κώδικα και θα αναπτύξουμε εργαλεία για την αξιολόγηση και μέτρηση του πραγματικού επιπέδου εταιρικής διακυβέρνησης στις ελληνικές επιχειρήσεις.
5. Θα παρεμβαίνουμε στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου περί εταιρικής διακυβέρνησης, μέσω της υποβολής ολοκληρωμένων προτάσεων, οι οποίες θα διαμορφώνονται κατόπιν διεξαγωγής διαβουλεύσεων με τα μέλη μας.

Κυρίες και κύριοι,
Σήμερα, εν μέσω μίας ιδιαίτερα δυσμενούς συγκυρίας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζουμε ένα πολύτιμο εφόδιο με το οποίο φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου Εταιρικής Διακυβέρνησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Στο ΣΕΒ πιστεύουμε ότι δεν είναι ο Νόμος αλλά το σύγχρονο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον που επιβάλλει στις επιχειρήσεις να εναρμονιστούν με τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς. Ο Κώδικας τους δίνει τη δυνατότητα να το πράξουν, αυξάνοντας έτσι την απόδοσή τους και την αξιοπιστία τους απέναντι σε εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Θεωρούμε ότι η υιοθέτηση του Κώδικα από εισηγμένες και μη, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την άνθηση της υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας, και κατά συνέπεια της ελληνικής οικονομίας που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

Με τον τρόπο αυτό ο Κώδικας εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του ΣΕΒ που έχει θέσει ως στόχο την ανάδειξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον μοχλό που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη των αγορών θέτοντας και πάλι σε κίνηση την ελληνική οικονομία. Μία οικονομία η οποία θα στηρίζεται στην διαφάνεια, την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη των Ομάδων Εργασίας Εταιρικής Διακυβέρνησης και Εσωτερικού Ελέγχου για τη συμπαράστασή τους και την προσπάθεια που κατέβαλλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν δίπλα μας, καθώς όλους όσοι συμμετείχαν στη διαβούλευση από Ελλάδα και Εξωτερικό. Και φυσικά το χορηγό όλου αυτού του έργου: την Εθνική Τράπεζα, τους χορηγούς επικοινωνίας Capital.gr και Κεφάλαιο καθώς και το Δικηγορικό Γραφείο “Ποταμίτη- Βεκρή” για την κωδικοποίηση της Νομοθεσίας της Εταιρικής Διακυβέρνησης. Σας ευχαριστώ και πάλι όλους για την παρουσία σας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v