Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΑΑ: "Τροχοδρομεί" η νέα σύμβαση

Στο πρώτο πακέτο αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνεται το αεροδρόμιο της Αθήνας, "Ελευθέριος Βενιζέλος", για το οποίο αναμένεται πολύ σύντομα από την κυβέρνηση ο ορισμός συμβούλου αποκρατικοποιήσεων.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΔΑΑ: Τροχοδρομεί η νέα σύμβαση
Στο πρώτο πακέτο αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνεται το αεροδρόμιο της Αθήνας, "Ελευθέριος Βενιζέλος", για το οποίο αναμένεται πολύ σύντομα από την κυβέρνηση ο ορισμός συμβούλου αποκρατικοποιήσεων.

Με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας, το αεροδρόμιο της Αθήνας, που λειτούργησε για πρώτη φορά στις 28 Μαρτίου του 2001, εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο.

Στην περίπτωση του αεροδρομίου, κύριο αντικείμενο της διαπραγμάτευσης μεταξύ της εταιρίας Hochtief και του ελληνικού δημοσίου θα είναι η επέκταση της χρονικής διάρκειας της σύμβασης.

Πληροφορίες φέρουν το Δημόσιο διατεθειμένο, ανάλογα πάντα με τα γερμανικά ανταλλάγματα, να διαπραγματευτεί την επέκταση της σύμβασης για χρονικό διάστημα που θα κυμαίνεται από 10 έως και 30 ετών. Επιθυμία της γερμανικής εταιρίας είναι η επέκταση της σύμβασης για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως εξάλλου έχει ζητήσει εδώ και πολύ καιρό.

Οι δύο βασικοί μέτοχοι του αερολιμένα της Αθήνας είναι πιθανόν να προχωρήσουν σε από κοινού διάθεση ποσοστού του ΔΑΑ σε άλλο μέτοχο ή ακόμη και στο χρηματιστήριο εφόσον το κλίμα είναι ευνοϊκό για κάτι τέτοιο.

Πτώση της κίνησης

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η έναρξη της διαπραγμάτευσης θα γίνει σε μία δύσκολη περίοδο, καθώς η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και το αεροδρόμιο της Αθήνας, το οποίο έκλεισε το 2010 με απώλειες σε ποσοστό 5% σε ό,τι αφορά την επιβατική κίνηση.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Η πτωτική τάση συνεχίζεται και την τρέχουσα χρονιά. Από τα πρώτα στοιχεία που είναι διαθέσιμα και αφορούν στον Ιανουάριο καταγράφεται μείωση της επιβατικής κίνησης κατά 14,7% σε σχέση με πέρυσι. Τον φετινό Ιανουάριο διακινήθηκαν μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας περίπου 150.000 λιγότεροι επιβάτες.

Η μεγάλη υποχώρηση ήταν κυρίως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης κατά 28,2% που κατέγραψε η κίνηση στο εσωτερικό της χώρας, ενώ αντίθετα περιορισμένες απώλειες κατά 4,5% σημείωσε η κίνηση προς το εξωτερικό της χώρας. Πέραν των συγκυριακών παραγόντων που την προηγούμενη χρονιά είχαν επηρεάσει θετικά την κίνηση εσωτερικού, γεγονός παραμένει ότι η αναδιάρθρωση του δικτύου στην οποία προχωρούν οι ελληνικές αεροπορικές εταιρίες αλλά και η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης στο εσωτερικό.

Ο χρόνος της σύμβασης μειώθηκε το 1995 για να… αυξηθεί το 2011

Πάντως, η αναθεώρηση της σύμβασης και η χρονική επέκταση της διάρκειάς της φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για το κατά πόσον τελικώς ήταν χρήσιμη και ωφέλιμη για τη χώρα συνολικά η κίνηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει το 1995 σε μείωση του συμβατικού χρόνου για το αεροδρόμιο στα 30 από τα 50 χρόνια καθώς και σε αύξηση του ποσοστού του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΑΑ που προέβλεπε η σύμβαση για την ανάπτυξη του αεροδρομίου την οποία είχε υπογράψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η μείωση του συμβατικού χρόνου είχε ως αποτέλεσμα το αεροδρόμιο της Αθήνας να είναι ένα από τα ακριβότερα της Ευρώπης, γεγονός που δεν επέτρεψε να έχει την ανάπτυξη την οποία ίσως θα είχε αν η οικονομική πολιτική που εφάρμοζε ήταν περισσότερο ανταγωνιστική σε σχέση με τους άλλους αερολιμένες της ευρύτερης περιοχής, π.χ. Κωνσταντινούπολη.

Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι μια διαφορετική οικονομική στρατηγική από πλευράς χρεώσεων του αερολιμένα θα είχε αποδώσει σημαντικά περισσότερα οφέλη για τον τουρισμό όλης της χώρας και βέβαια της πρωτεύουσας.

Μείωση χρεώσεων

Η μείωση των χρεώσεων αναμένεται ότι θα είναι ένα από τα βασικότερα ανταλλάγματα που θα ζητηθούν από τη διαχειρίστρια του αεροδρομίου. Εξάλλου, πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της αεροπορικής κοινότητας που, εδώ και χρόνια, επισημαίνει ότι θα πρέπει η μείωση των χρεώσεων να φτάσει τουλάχιστον στο 25% και να αφορά σε όλους τους χρήστες του αεροδρομίου, δηλαδή τους επιβάτες, τις αεροπορικές εταιρίες, τις εταιρίες επίγειας εξυπηρέτησης.

Ένα ακόμη αντάλλαγμα που ζητείται τουλάχιστον από την πλευρά του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιριών είναι και η αλλαγή του άρθρου της σύμβασης περί αποκλειστικότητας, που απαγορεύει τη λειτουργία άλλου αεροδρομίου με τη συνδρομή του Δημοσίου σε ακτίνα 100 χλμ. από την Πλατεία Συντάγματος.

Η αεροπορική κοινότητα εκτιμά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις, εφόσον βέβαια επιτευχθεί συναίνεση των μετόχων, να αξιοποιηθούν κοντινά αεροδρόμια από ιδιώτες σε σύμπραξη με το Δημόσιο. Όπως εκτιμάται, ένα νέο αεροδρόμιο θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά προς το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", προσελκύοντας εταιρίες χαμηλού κόστους που αποφεύγουν τον ΔΑΑ λόγω υψηλών χρεώσεων, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει και βάση για τη Γενική Αεροπορία και τα ιδιωτικά αεροσκάφη.

Νέες εταιρίες έρχονται για τη θερινή περίοδο

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΔΑΑ για τη θερινή περίοδο που ξεκινά θα προστεθούν 7 νέες εταιρίες στις αεροπορικές που εκτελούν τακτικές πτήσεις προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Πρόκειται για τις TAP Air Portugal, Jetairfly, Belle Air, Transavia Netherlands, ενώ επαναδραστηριοποιούνται στην Ελλάδα η Air China, η Rossiya Airlines, η Sun Express και η Air One. Στο δίκτυο του ΔΑΑ προστίθενται 6 νέοι προορισμοί: Λισαβόνα, Πεκίνο, Μπολόνια, Πίζα, Εδιμβούργο και Ντουμπρόβνικ.

Παράλληλα, πολλές εταιρίες έχουν αυξήσει τις συχνότητες των πτήσεων σε υφιστάμενους προορισμούς.

Ένα χαρακτηριστικό με ιδιαίτερη αξία της φετινής καλοκαιρινής περιόδου είναι η αύξηση κατά 14,2% των πτήσεων εταιριών χαμηλού κόστους στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Συνολικά, δραστηριοποιούνται 13 εταιρίες χαμηλού κόστους που θα συνδέουν την ελληνική πρωτεύουσα με 20 ευρωπαϊκούς προορισμούς, με τις Transavia Netherlands και Jetairfly να προστίθενται στο δίκτυο του αεροδρομίου.

Η συγκεκριμένη αγορά αντιπροσωπεύει το 10% της διεθνούς επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου και το 25% - 30% της αγοράς του συνόλου των ξένων αεροπορικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v