Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τρεις άξονες για τα 50 δισ. ευρώ

Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει ένα σχέδιο δράσης στο οποίο θα περιγράφονται ο τρόπος με τον οποίο θα προέλθουν 15 δισ. από αποκρατικοποιήσεις το 2011 - 2013 καθώς και οι 3 βασικοί άξονες για τα 50 δισ.

Οι τρεις άξονες για τα 50 δισ. ευρώ
Η Ελλάδα, έως τα τέλη Μαρτίου, θα πρέπει να παρουσιάσει ένα αναλυτικό σχέδιο σχετικά με το από πού θα προέλθουν τα 15 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της περιόδου 2011 - 2013 και τους βασικούς άξονες για την έλευση των 50 δισ. ευρώ.

Η σύνοδος κορυφής μπορεί να εξασφάλισε ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, αλλά για να τηρήσει τις υποσχέσεις της η Ευρώπη η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει, μεταξύ άλλων, ότι δεν αστειεύεται στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει ένα σχέδιο δράσης, στο οποίο θα περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο θα προέλθουν τα παραπάνω ποσά από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Τρεις είναι οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού:

1. Ακίνητα:
Η αξιοποίηση των ακινήτων είναι ίσως η ασφαλέστερη πηγή εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει σε πώληση γης, οι κινήσεις της θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικές από εδώ και στο εξής.

Ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το οικονομικό όφελος από τα ακίνητα του Δημοσίου, καθώς δεν είναι καθαρή η εικόνα του μεγέθους της ακίνητης περιουσίας. Τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το πρώτο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο με κρατικά ακίνητα.

Τον Δεκέμβριο θα είναι έτοιμο το δεύτερο, ενώ θα υπάρξουν και άλλα δύο μέσα στο 2012. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο θέτει αυτές τις μέρες τις βάσεις για τη δημιουργία του πρώτου χαρτοφυλακίου, με τη συμβουλευτική συνδρομή ελληνικών τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο προς αξιοποίηση ακίνητο είναι η περιοχή του Ελληνικού. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με το Κατάρ και κατά πάσα πιθανότητα θα οριστούν και οι σύμβουλοι του Δημοσίου για το project εντός της εβδομάδας.

2. Επιχειρήσεις του Δημοσίου (εισηγμένες και μη): Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι από την εκμετάλλευση των επιχειρήσεων του Δημοσίου μπορούν να προκύψουν περίπου 8 δισ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνονται εταιρίες όπως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ, πρώην ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ), η ΔΕΠΑ με τον ΔΕΣΦΑ, η ΛΑΡΚΟ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και στο μέλλον (όταν θα έχει βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές) η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ κ.ά.

Να σημειωθεί ότι σε αυτόν τον άξονα των αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται και έσοδα από περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, όπως το φάσμα συχνοτήτων, τα τυχερά παιχνίδια, οι συμβάσεις παραχώρησης ("Ελ. Βενιζέλος", Εγνατία Οδός, λιμάνια, μαρίνες, περιφερειακά αεροδρόμια) κ.λπ.

3. Προείσπραξη εσόδων: Ήδη έχει ανακοινωθεί η μετοχοποίηση των λαχείων. Δηλαδή, θα δημιουργηθεί μία εταιρία η οποία θα προικοδοτηθεί με τα μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου (πιθανότατα για 25 χρόνια) από τα λαχεία και είτε θα δοθεί σε κάποιον ιδιώτη (με κάποια έκπτωση) είτε θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Παρόμοια μέθοδος αναμένεται να ακολουθηθεί όσον αφορά τόσο στα μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου από τους 5 αυτοκινητοδρόμους που βρίσκονται υπό κατασκευή (μόλις ολοκληρωθεί η επαναδιαπραγμάτευση του ύψους των εσόδων αυτών που γίνεται τώρα) όσο και στα έσοδα του κράτους από τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

Πάντως, κάποιοι υπολογισμοί αναφέρουν ότι τα έσοδα που θα ήταν δυνατόν να προεισπράξει το Δημόσιο από τις τρεις παραπάνω δραστηριότητες θα μπορούσαν να φτάσουν στα 20 - 25 δισ. ευρώ ή και παραπάνω.

Πέραν όλων αυτών, το Δημόσιο έχει ποσοστά και σε τράπεζες (ΑΤΕ, Τ.Τ., Αττικής και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων). Στην παρούσα χρονική στιγμή, δεν γίνεται λόγος για πώληση κάποιου ποσοστού, λόγω του κακού κλίματος που υπάρχει στις αγορές. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως σε μεταγενέστερο χρόνο θα γίνει κάποια αποκρατικοποίηση τραπεζών.

Προς το παρόν, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της ΑΤΕ και στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου καθώς και στη διάσπαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας, που θα μπορεί να αξιοποιηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v