Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stress tests: Τι θα γίνει με Core Tier Ι-ομόλογα

Χαμηλότερο παρονομαστή και αυστηρότερα κριτήρια θα έχουν τα νέα τεστ κοπώσεως που θα διεξαγάγει το European Banking Authority (ΕΒΑ) σε ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Stress tests: Τι θα γίνει με Core Tier Ι-ομόλογα
Χαμηλότερο παρονομαστή και αυστηρότερα κριτήρια θα έχουν τα νέα τεστ κοπώσεως που θα διεξαγάγει το European Banking Authority (ΕΒΑ) σε 88 ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα stress tests θα υπολογίσουν, αυτήν τη φορά, τις επιπτώσεις των ασκήσεων προσομοίωσης στα βασικά εποπτικά κεφάλαια (Core Tier I) και όχι στην κεφαλαιακή επάρκεια.

Η παραπάνω αλλαγή σημαίνει ότι δεν θα προσμετρηθούν οι προνομιούχες μετοχές και τα υβριδικά κεφάλαια και επομένως οποιαδήποτε επίπτωση από τις ασκήσεις προσομοίωσης θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, αφού επιδρά σε χαμηλότερου ύψους κεφάλαια.

Παρότι προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί, τραπεζικά στελέχη θεωρούν βέβαιο πως το ΕΒΑ θα μειώσει στο 5% (από 6% που ισχύει σήμερα) τη βαθμολογική βάση της κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier I) που πρέπει να διαθέτει μία τράπεζα για να περάσει τα ευρωπαϊκά stress tests.

Επιπρόσθετα, τα νέα τεστ κοπώσεως περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αυστηρότερα κριτήρια στη μέτρηση των κινδύνων ρευστότητας. "Τα stress tests θα μετρήσουν την ανάγκη να βρεθεί νέα ρευστότητα ή να υποκατασταθεί υφιστάμενη, σε κόστη αγοράς",
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinαναφέρει τραπεζικό στέλεχος.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η παραπάνω παράμετρος αυξάνει τον συντελεστή δυσκολίας για τις ελληνικές τράπεζες καθώς οι αγορές παραμένουν κλειστές και το κόστος δανεισμού στις αγορές αναχρηματοδότησης είναι υψηλό. Για δανεισμό με ενέχυρο δεκαετές κρατικό ομόλογο ζητείται επιπρόσθετο spread άνω του 2% επί της απόδοσης του ομολόγου, όπως έδειξαν πρόσφατες συμβάσεις δανεισμού, τονίζει το ίδιο στέλεχος.

Στον αντίποδα, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν θα έχει, σύμφωνα με τραπεζίτες, θέμα με το κλιμακωτό -ανάλογα με τη διάρκεια- "κούρεμα" ομολόγων που προβλέπουν τα stress tests γιατί περιορίζεται μόνο στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο.

Ειδικότερα, προβλέπεται "κούρεμα" των ελληνικών κρατικών ομολόγων με ποσοστιαία διαβάθμιση ανάλογα με την ημερομηνία λήξης τους από 0,5% έως και 24%.

Για τους τίτλους μικρής διάρκειας, για παράδειγμα τρίμηνα έντοκα, το haircut της άσκησης προσομοίωσης θα ανέρχεται στο 0,5%. Το ποσοστό κουρέματος κλιμακώνεται ανάλογα με τη διάρκεια και για τα 15ετή ομόλογα φθάνει στο 24%.

Με δεδομένο ότι το σύνολο των ελληνικών τραπεζών την προηγούμενη τριετία μετέφερε το συντριπτικό μέρος των κρατικών ελληνικών ομολόγων που κατέχει στα χαρτοφυλάκια διακράτησης ως τη λήξη και χρεωστικό χαρτοφυλάκιο, η επίπτωση θα είναι μικρή.

Σε ό,τι αφορά την ύφεση, τα stress tests θα στηριχτούν στις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που προβλέπουν ύφεση της ελληνικής οικονομίας της τάξεως του 3% (ίσως και λίγο παραπάνω) για τη φετινή χρονιά.

Τέλος, για τις επισφάλειες τα κριτήρια δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς μέχρι την επόμενη Παρασκευή ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές σε ορισμένα από τα κριτήρια.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v