Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προγράμματα στήριξης της εργασίας 845 εκ. ευρώ

Η Υπουργός Εργασίας παρουσίασε σήμερα τις νέες δράσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη Στήριξη της Εργασίας, συνολικού ύψους 845 εκ. και με 192.000 ωφελουμένους για το 2011.

Προγράμματα στήριξης της εργασίας 845 εκ. ευρώ
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, παρουσίασε σήμερα 9 Μαρτίου 2011, τις νέες δράσεις του Υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη Στήριξη της Εργασίας, συνολικού ύψους 845 εκ. ευρώ και με 192.000 ωφελουμένους για το 2011.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Η κα Κατσέλη υπογράμμισε ότι το μεγάλο στοίχημα της χώρας είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της ανάπτυξης της οικονομίας. Τα προγράμματα απασχόλησης που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης λειτουργούν άμεσα ανασχετικά στη διόγκωση της ανεργίας, αλλά έχουν και αναπτυξιακή διάσταση μέσα από την προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας στη χώρα, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωσε ότι, αν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι δράσεις του Υπουργείου Εργασίας, τότε το ποσοστό ανεργίας θα είχε ξεπεράσει σήμερα το 17% στη χώρα.

Τόσο η κα Κατσέλη όσο και ο κος Κουτρουμάνης τόνισαν, επίσης, ότι οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης συμβάλλουν όχι μόνο στη στήριξη της εργασίας, αλλά και στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε ό,τι αφορά τα δυο νέα προγράμματα στήριξης της εργασίας, η κα Κατσέλη τόνισε ότι η Κοινωνική Εργασία δεν αποτελεί ένα παραδοσιακό πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΑντίθετα, καινοτομώντας θεσμικά, το πρόγραμμα κινητοποιεί τις τοπικές κοινωνίες, μέσα από τους οργανωμένους συλλογικούς φορείς τους, να συμπράξουν, προκειμένου να προσφέρουν έργο κοινωνικού σκοπού απασχολώντας ανέργους.

Η διεθνής εμπειρία από αντίστοιχα προγράμματα που εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια είναι μεγάλη. Με τη συγκεκριμένη δράση εξυπηρετείται αφενός η ανάγκη εισοδηματικής στήριξης των πολιτών και αφετέρου η ένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας, όπως και ευρύτερα οι δράσεις κοινωνικού σκοπού.

Σε ό,τι αφορά τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ), η κα Κατσέλη υπογράμμισε ότι η χρηματοδότηση των Περιφερειών θα γίνει σε συνάρτηση με τον αριθμό των ωφελούμενων από τα ΤΟΠΣΑ.

---ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Με δύο (2) νέες καινοτόμες δράσεις που ενεργοποιούνται άμεσα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης παρεμβαίνει στις τοπικές αγορές εργασίας:

1) ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Άμεση Απασχόληση για 55.000 ανέργους, προϋπολογισμού 280 ΕΚ €, με την καταβολή επιδόματος κοινωνικής εργασίας διάρκειας έως 5 μήνες και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών. Π.χ. σε έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων υποδομών – αθλητικών υποδομών, προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ

• Δικαιούχοι : Άνεργοι καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, υποαπασχολούμενοι ελευθ. επαγγελματίες – επιστήμονες βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, άνεργοι Νέοι έως 30 ετών που αναζητούν εργασία

• Περιοχές προτεραιότητας: 25 περιοχές με έμφαση στα αστικά κέντρα που πλήττονται από υψηλά επίπεδα ανεργίας ( βάσει ανάλυσης ΕΛΣΤΑΤ – ΠΑΕΠ)

2) ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ – ΤΟΠΙΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ της ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (ΤΟΠΣΑ). Εκτίμηση για 37.000 ωφελούμενους, προϋπολογισμού 190 ΕΚ €. Π.χ. Απόκτηση εργασιακής και επαγγελματικής εμπειρίας, Προετοιμασία και σχεδιασμός νέων ανταγωνιστικών προγραμμάτων με έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας & της αυτοαπασχόλησης .

• Ωφελούμενοι: άνεργοι-εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ,, ευάλωτες ομάδες, άνεργοι νέοι επιστήμονες, νέοι αγρότες κλπ
• Περιοχές Παρέμβασης: το σύνολο του Νομού ή υποσύνολο αυτού

Επίσης, ενεργοποιούνται πέντε (5 ) νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ από τα οποία αναμένεται να ωφεληθούν 100.000 εργαζόμενοι ή άνεργοι, προϋπολογισμού €375 ΕΚ. ενώ ήδη υλοποιούνται 30 προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ με όφελος τη διατήρηση 282.000 θέσεων εργασίας και την ένταξη περισσοτέρων από 58.000 ανέργων σε θέσεις εργασίας ή σε νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας, διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό κατά 54.000 θέσεις εργασίας και φοίτηση 14.100 σπουδαστών σε σχολές μαθητείας και ΙΕΚ.

α) «Επιταγή Επανένταξης» με μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 10.000 ανέργους.
β)Απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
γ)Διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας, έτους 2011 και διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών.
δ)Επιχορήγηση Επιχειρήσεων για πρόσληψη 5.000 πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και
ε) Απασχόληση απόφοιτων δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, με θεωρητική εκπαίδευση και θεσμοθετημένη πρακτική άσκηση σε εργοδότες, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Ενδεικτικά παραδείγματα δράσεων κοινωνικής εργασίας

Α) 
- Αποψιλώσεις παράνομων πινακίδων 
- Καθαρισμός και αισθητική αποκατάσταση προσόψεων δημόσιων και δημοτικών κτηρίων 
- Καθαρισμός στύλων και πινακίδων οδοσήμανσης από διαφημιστικά υλικά 
- Καθαρισμός και συντήρηση στάσεων λεωφορείων
-Αποψίλωση αυθαίρετων κατασκευών σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους 
- Συντήρηση κοινόχρηστων χώρων προσφυγικών πολυκατοικιών 
- Επισκευή και συντήρηση δικτύων προσφυγικών πολυκατοικιών

Β) 
- Συντήρηση ραμπών για προσβασιμότητα ΑμεΑ
-Συντήρηση πρασίνου πεζοδρομίων και νησίδων
-Συντήρηση κήπων και αλσών 
- Μικρά έργα προσβασιμότητας στα δημόσια κτίρια 
- Δημιουργία ηχοπετασμάτων και φυτικών ηχοπετασμάτων απορρόφησης του οδικού θορύβου σε σχολεια που γειτνιαζουν με οδικούς άξονες. 
- Αποψίλωση περιαστικών ζωνών και ακάλυπτων δημόσιων χώρων
-Συντήρηση οδών και ζωνών πυροπροστασίας σε περιαστικά δάση.

Δ) 
- Συντήρηση και φύλαξη παιδικών χαρών 
- Συντήρηση αύλιων χώρων σχολείων και παιδικών σταθμών 
- Συντήρηση πεζοδρομίων

Ε) 
- Φύλαξη δασών και κοινοχρήστων χώρων 
- Αναδασώσεις 
- Καθαρισμός δασικού δικτύου 
- Φυτεύσεις / συντηρήσεις / φυλάξεις αλσών και πάρκων 
- Υπηρεσίες ποτίσματος κοινόχρηστων κήπων / αλσών 
- Φυτεύσεις σε γειτονιές 
- Συντήρηση / καθαρισμός περιαστικού πρασίνου

ΣΤ) 
- Λειτουργία προγραμμάτων σίτισης 
- Συνοδεία ατόμων με δυσκολίες κινητικότητας 
- Απασχόληση σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων

Ζ) 
- Καθαρισμοί παραλιών 
- Φύλαξη λουόμενων / ναυαγοσωστικές υπηρεσίες

Η) 
- Απασχόληση σε κέντρα στήριξης παράδοσης και πολιτιστικής δημιουργίας

Ενδεικτικά παραδείγματα δράσεων για την Αττική
1. Καθαρισμός Ποδονίφτη
2. Καθαρισμός Κηφισού
3. Καθαρισμός Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας
4. Φύλαξη Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας
5. Καθαρισμός περιαστικού πρασίνου στο όρος Αιγάλεω
6. Καθαρισμός περιαστικού πρασίνου στο Ποικίλο όρος
7. Συντήρηση, φύτευση, φύλαξη και καθαρισμός πάρκου Αντώνη Τρίτση
8. Ανάπλαση - αναμόρφωση παραλιακού μετώπου Γλυφάδας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v