Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα ανακάμπτει για δεύτερο κατά σειρά μήνα και διαμορφώνεται στις 79,4 μονάδες (από 75,6). Η βελτίωση εκπορεύεται από άνοδο των δεικτών, εκτός των Υπηρεσιών.

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα ανακάμπτει για δεύτερο κατά σειρά μήνα και διαμορφώνεται στις 79,4 μονάδες (από 75,6). Η βελτίωση του Φεβρουαρίου εκπορεύεται από άνοδο των δεικτών σε όλους τους τομείς της οικονομίας, εκτός των Υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στη μελέτη του ΙΟΒΕ, έντονη ανάκαμψη των επιχειρηματικών προσδοκιών σημειώνεται στη Βιομηχανία και στο Λιανικό Εμπόριο, ενώ ηπιότερη είναι η βελτίωση στις Κατασκευές.
 
Σε όλες όμως τις περιπτώσεις, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δείκτες παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, και η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρουσιάζει περαιτέρω άνοδο τον Φεβρουάριο, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει τη λιγότερο αρνητική επίδοση του τελευταίου πενταμήνου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Φεβρουαρίου υποδηλώνουν ίσως την ψυχραιμότερη αξιολόγηση των εξελίξεων στην οικονομία και ενδεχομένως την προσδοκία ότι οι συνθήκες το 2011 θα είναι λιγότερο δυσμενείς σε σχέση με το 2010, εξέλιξη που μακροοικονομικά αντανακλάται στις εκτιμήσεις για ηπιότερη έκταση της ύφεσης.

Αναλυτικότερα: 

*  Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής αυξάνονται σημαντικά
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin, με τον σχετικό δείκτη να επανέρχεται σε θετικά επίπεδα, ενώ εξομαλύνονται ως έναν βαθμό και οι αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών. Οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

* Στις Υπηρεσίες, η μικρή άνοδος στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών αντισταθμίζεται περισσότερο από την έντονη πτώση στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης και λιγότερο από την οριακή μείωση στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της. 

*  Στο Λιανικό Εμπόριο, σημαντική άνοδο καταγράφουν οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, ενώ αποκλιμάκωση σημειώνεται και στις εκτιμήσεις των αποθεμάτων, με τις αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο να εξομαλύνονται. 

*  Στις Κατασκευές, η περαιτέρω εξασθένηση των εκτιμήσεων για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους επίπεδα αντισταθμίζεται από συγκράτηση των απωλειών στην απασχόληση του τομέα.

* Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, μικρότερη απαισιοδοξία καταγράφεται τόσο στις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας όσο και στην πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, με τους σχετικούς όμως δείκτες να παραμένουν πολύ αρνητικοί. Ως προς τις προβλέψεις για την ανεργία, ωστόσο, οι εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις κυριαρχούν και πάλι, υπογραμμίζοντας τους πραγματικούς φόβους για επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας.

****Τα αναλυτικά στοιχεία του ΙΟΒΕ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v