Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πατρίκιοι και Πληβείοι στο Δημόσιο

Με στόχο την περαιτέρω περικοπή επιδομάτων, δόθηκε στη δημοσιότητα η μελέτη για τους μισθούς στο Δημόσιο. Στο 11% το "μαχαίρι" για τους μισθούς, στο 18% για τα επιδόματα το 2010. Οι λεπτομέρειες.

Πατρίκιοι και Πληβείοι στο Δημόσιο
Στο 11% έφτασε η μείωση της μισθολογικής δαπάνης για το μόνιμο προσωπικό του δημόσιου τομέα το 2010 (σε σχέση με το 2009) λόγω των περικοπών μισθών και επιδομάτων στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, στο 18% φτάνει η μείωση στις πρόσθετες και παρεπόμενες παροχές (αποζημιώσεις για υπερωριακή απασχόληση, συμμετοχές σε επιτροπές, εξαιρέσιμα και νυχτερινά, δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, εφημερίες γιατρών του ΕΣΥ, επιδόματα καταργηθέντων ειδικών λογαριασμών κ.λπ.), οι αμοιβές υπαλλήλων με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου μειώθηκαν κατά 13,5% και οι αμοιβές των τακτικών υπαλλήλων κατά 10%.

Οι περικοπές επιδομάτων θα συνεχιστούν και θα αποτελέσουν βασικό στοιχείο του νέου μισθολογίου όπως "προτρέπει" σχετικά η μελέτη:
 
"Στο μελλοντικό μισθολόγιο βασική αλλαγή πιθανώς αποτελεί ο περιορισμός των επιδομάτων ώστε να αμβλυνθεί και να αποκατασταθεί σε ορθολογικότερα επίπεδα η σχέση με τους βασικούς μισθούς και των συνολικών αποδοχών που λαμβάνουν οι υπάλληλοι καθώς και να απλοποιηθεί η δομή του, να μειωθεί το διαχειριστικό κόστος παρακολούθησης και εφαρμογής του και να καλυφθούν οι απαιτήσεις της νέας δημοσιονομικής πολιτικής".

Αυτό προκύπτει από τη μελέτη των υπουργείων Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, η οποία επιχειρεί να αποτυπώσει την υπάρχουσα κατάσταση στους μισθούς του Δημοσίου, ενόψει της κατάρτισης του νέου μισθολογίου.

Αντικείμενο της μελέτης είναι η ανάλυση των υφιστάμενων στοιχείων αναφορικά με τη δυναμική της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα και τη διάρθρωση των αμοιβών, καθώς και η παρουσίαση πρακτικών άλλων χωρών ως προς το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Η μελέτη θα ολοκληρωθεί με την ενσωμάτωση της επεξεργασίας δεδομένων της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών από τη μισθοδοσία του Μαρτίου 2011, τα οποία θα καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της Κεντρικής Διοίκησης.

Η έρευνα παρουσιάζει το θεσμικό πλαίσιο αμοιβών στο Δημόσιο, επικεντρώνεται στη μακροοικονομική ανάλυση της απασχόλησης και των αποδοχών στον δημόσιο τομέα χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα μισθοδοσίας από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και κάνει σύγκριση με τις δαπάνες και τα μισθολογικά συστήματα άλλων χωρών.

Επιπλέον, γίνεται παρουσίαση της δυναμικής της απασχόλησης στο Δημόσιο, καθώς και των εκτιμήσεων της μισθολογικής δαπάνης για την περίοδο 2011 - 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η μελέτη, συνολικά η μισθολογική δαπάνη από 17,5 δισ. ευρώ το 2006 διαμορφώθηκε στα 21,4 δισ. ευρώ το 2009 και στα 22,5 δισ. το 2010, παρά τις περικοπές.

Το τρέχον έτος η δαπάνη υπολογίζεται στα 23,8 δισ. ευρώ (δεν έχουν υπολογιστεί οι περικοπές), στα 25,1 δισ. το 2012 και στα 26,4 δισ. το 2013.

Ως ποσοστό, παρατηρείται πτωτική τάση του ρυθμού αύξησης της μισθολογικής δαπάνης στον δημόσιο τομέα, η οποία διαμορφώνεται στο 5,3% για το 2011 και στο 5,1% για το 2013.

Η εκτίμηση του ρυθμού αύξησης της μισθολογικής δαπάνης κατά το 2011 δεν πραγματοποιήθηκε βάσει των απολογιστικών στοιχείων του 2010 (19,1 δισ. ευρώ), αλλά βάσει της εκτιμώμενης μισθολογικής δαπάνης του 2010, όπως αυτή διαμορφωνόταν (22,5 δισ.) χωρίς τη λήψη μέτρων περιορισμού του μισθολογικού κόστους.

Η μέση μηνιαία αμοιβή στο Δημόσιο ανέρχεται σε 2.001 ευρώ, με το 91,3% του προσωπικού να δικαιούται επίδομα εορτών και αδείας.

Όσον αφορά στις μισθολογικές ανισότητες, τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης προηγούνται από πλευράς προβλεπόμενων τακτικών αμοιβών (δηλαδή βασικός μισθός, κίνητρο απόδοσης, επιδόματα που χορηγούνται από το εκάστοτε υπουργείο σε όλους τους εργαζομένους σε αυτό).

Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται 38% - 41% πάνω από τον μέσο όρο, αναλόγως της κατηγορίας, για έναν νεοδιόριστο και 55% - 64% πάνω από τον μέσο όρο, αναλόγως της κατηγορίας, για έναν εργαζόμενο που έχει 33 έτη υπηρεσίας. Τα άλλα δύο υπουργεία -Εσωτερικών και Δικαιοσύνης- υπερβαίνουν μεν τον μέσο όρο, ωστόσο σε πολύ πιο μικρό βαθμό της τάξης του 8% - 12% και 7% - 14% από την κατηγορία Π.Ε. έως την κατηγορία Υ.Ε. αντίστοιχα για έναν νεοδιόριστο.

Τα υπουργεία που πληρώνουν χαμηλά σε σχέση με τα υπόλοιπα είναι το Εθνικής Άμυνας για το πολιτικό προσωπικό, το οποίο πληρώνει τους νεοδιόριστους 19% - 20% χαμηλότερα από τον μέσο όρο των υπουργείων, καθώς και το υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και το υπουργείο Παιδείας, τα οποία πληρώνουν από 15% - 19% χαμηλότερα από τον μέσο όρο και γύρω στο 12% - 13% από την κατηγορία Π.Ε. έως την κατηγορία Υ.Ε. αντίστοιχα.

Το μεγαλύτερο μέρος της μισθολογικής δαπάνης, 60,17%, αφορά στον βασικό μισθό, με αμέσως επόμενο το σύνολο των επιδομάτων, το οποίο ανέρχεται σε 28,85%, το χρονοεπίδομα σε ποσοστό 5,46% και τις υπερωρίες σε ποσοστό 2,68%.

Τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Γ.Γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και το υπουργείο Άμυνας είναι οι φορείς που πληρώνονται χαμηλότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα υπουργεία.

Οι αποδοχές του 50% του δείγματος της μελέτης (245.614 εργαζόμενοι στο Δημόσιο) δεν ξεπερνούν το ποσό των 1.639 ευρώ.

Η διαφορά της μέσης συνολικής αμοιβής μεταξύ του 50% και του 60% του συνόλου των εργαζομένων είναι μόλις 6%.

Μόνο το 10% του πληθυσμού που περιλαμβάνεται στο δείγμα αμείβεται με ποσά άνω των 2.418 ευρώ, ενώ το 0,4% άνω των 5.856 ευρώ.

* Η μελέτη δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v