Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μισθολογικές διαφορές άνω των €1.600 στο Δημόσιο

Τι χώριζε το 2010 έναν υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών με 33 χρόνια υπηρεσίας και με πανεπιστημιακή εκπαίδευση από έναν υπάλληλο του υπουργείου Άμυνας με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία;

Μισθολογικές διαφορές άνω των €1.600 στο Δημόσιο
Τι χώριζε το 2010 έναν υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών με 33 χρόνια υπηρεσίας και με πανεπιστημιακή εκπαίδευση από έναν υπάλληλο του υπουργείου Άμυνας με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία;

Η απάντηση είναι «1.616 ευρώ τον μήνα»!

Και ποιος είναι ο «κερδισμένος»; Εκείνος που εργάζεται στο υπουργείο Οικονομικών.

Η μισθολογική αυτή διαφορά φαίνεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων στην κεντρική διοίκηση (δηλαδή στα υπουργεία).

Στην έκθεση της αρμόδιας επιτροπής για τη μισθολογική κατάσταση των υπαλλήλων του Δημοσίου καταγράφονται τρομακτικές ανισότητες. Ανισότητες τις οποίες η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει με το ενιαίο μισθολόγιο
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι μετατάξεις και να προκύψει ταυτόχρονα δημοσιονομικό όφελος.

Η εξοικονόμηση δεν έχει υπολογιστεί επακριβώς και η εν λόγω έκθεση, που θα δοθεί στη δημοσιότητα από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών εντός των επόμενων ημερών, δεν θα περιλαμβάνει προτάσεις για την επίλυση των μισθολογικών διαφορών.

Άλλωστε, πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το πώς θα εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο. Εάν, δηλαδή, θα αφορά μόνον στους νεοπροσλαμβανόμενους ή εάν θα αφορά στους νεοπροσλαμβανόμενους και θα «ακουμπά» έστω εν μέρει και τους εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου.

Το βέβαιο είναι ότι οι αλλαγές δεν θα πλήξουν τους χαμηλόμισθους. Το αντίθετο μάλιστα. Αναμένεται να τους επιφυλάσσει και ελαφρά αύξηση των αποδοχών τους στο πλαίσιο της σύγκλισης των συνολικών αμοιβών σε όλο τον δημόσιο τομέα.

Από την άλλη πλευρά, τα «ρετιρέ» του Δημοσίου αναμένεται να πληγούν, έτσι ώστε να εξομαλυνθούν οι μεγάλες ανισότητες.

Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών με 33 χρόνια υπηρεσίας και με πανεπιστημιακή εκπαίδευση αμείβεται συνολικά (βασικός μισθός συν επιδόματα) με 3.524 ευρώ τον μήνα. Την ίδια ώρα, ο υπάλληλος του υπουργείου Άμυνας με 33 χρόνια επίσης  και με πανεπιστημιακή εκπαίδευση αμείβεται με 1.908 ευρώ τον μήνα (διαφορά 1.616 ευρώ).

Να σημειωθεί ότι ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων σε όλα τα υπουργεία με 33 χρόνια υπηρεσία και πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι 1.666 ευρώ τον μήνα. Τα υπόλοιπα είναι διαφόρων ειδών επιδόματα.

Αυτήν τη στιγμή, στην καλύτερη θέση βρίσκονται οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, ενώ στη χειρότερη εκείνοι του Άμυνας. Στο ενδιάμεσο (πάντα με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και 33 χρόνια υπηρεσίας) βρίσκονται οι υπάλληλοι των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης (2.211 ευρώ τον μήνα) και Απασχόλησης (2.070 ευρώ τον μήνα).

Για τους νεοδιοριζόμενους, η κατάσταση είναι παρόμοια, με τη διαφορά φυσικά ότι οι αμοιβές είναι μικρότερες. Δηλαδή, ο νεοδιοριζόμενος του υπουργείου Οικονομικών έχει μηνιαίες αποδοχές ύψους 2.076 ευρώ, του Άμυνας 1.226 ευρώ και του Απασχόλησης 1.388 ευρώ. Μόνο ο βασικός μισθός του νεοδιοριζόμενου ανέρχεται στα 984 ευρώ τον μήνα σε όλα τα υπουργεία.

Μία από τις αλλαγές που θα φέρει το ενιαίο μισθολόγιο θα είναι και η κατάργηση ή η δραστική περικοπή των «προνομιακών» επιδομάτων διαφόρων ειδικοτήτων, που εκτοξεύουν τις συνολικές αποδοχές τους. Παράδειγμα τέτοιου «παραλογισμού» είναι το εξής:

Υπάλληλος του υπουργείου Άμυνας με 33 χρόνια και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης λαμβάνει τον μήνα 1.908 ευρώ, όταν υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών με επίσης 33 χρόνια υπηρεσίας, αλλά υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο γυμνασίου) αμείβεται με 2.779 ευρώ τον μήνα!

Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν τη βάση για την έναρξη του διαλόγου για την κατάρτιση του ενιαίου μισθολογίου. Στόχος είναι να γίνουν αλλαγές για να μπορέσει να λειτουργήσει ευρύτατα ο θεσμός των μετατάξεων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες από την έλλειψη προσωπικού που καταγράφεται εξαιτίας της εφαρμογής του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Το νέο μισθολόγιο θα πρέπει να είναι έτοιμο έως τα τέλη Ιουνίου για να εφαρμοστεί από τον Ιούλιο. Στις επερχόμενες αλλαγές προεξέχουσα θέση έχουν η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα και η επανεξέταση του αριθμού των μισθολογικών κλιμακίων με τη διεύρυνση των ετών παραμονής σε ένα κλιμάκιο από τα 2 έτη στα 3 ή 5 χρόνια.

----Η ανακοίνωση των αρμόδιων Υπουργείων

Το Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Οικονομικών δίνουν στη δημοσιότητα την μελέτη για την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης στους μισθούς του Δημοσίου όπως αυτή έχει αποσταλεί στην ΑΔΕΔΥ.

Αντικείμενο της μελέτης είναι η ανάλυση των υφιστάμενων στοιχείων αναφορικά με τη δυναμική της απασχόλησης στο Δημόσιο Τομέα, τη διάρθρωση των αμοιβών, καθώς και η παρουσίαση πρακτικών άλλων χωρών ως προς το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα. Το παρόν κείμενο αποτελεί προσχέδιο. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί με την ενσωμάτωση της επεξεργασίας δεδομένων της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών από τη μισθοδοσία του Μαρτίου 2011, τα οποία θα καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της Κεντρικής Διοίκησης.

Η έρευνα παρουσιάζει το θεσμικό πλαίσιο αμοιβών στο Δημόσιο, επικεντρώνεται στην μακροοικονομική ανάλυση της απασχόλησης και των αποδοχών στο δημόσιο τομέα χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα μισθοδοσίας από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και κάνει σύγκριση με τις δαπάνες και τα μισθολογικά συστήματα άλλων χωρών. Επιπλέον, γίνεται παρουσίαση της δυναμικής της απασχόλησης στο Δημόσιο, καθώς και των εκτιμήσεων της μισθολογικής δαπάνης για την περίοδο 2011 – 2013.

Οι κυριότερες πηγές δεδομένων και στοιχείων για την εκπόνηση της μελέτης είναι διαθέσιμα δεδομένα από τη βάση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ), στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, στοιχεία της μισθολογικής δαπάνης του ΓΛΚ, στοιχεία από το πλαίσιο διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών και στοιχεία από τη μελέτη για το γενικό μισθολόγιο του Υπουργείου Εσωτερικών του 2002 από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι, το προσχέδιο της μελέτης συντάχθηκε από ανεξάρτητους Συμβούλους σε συνεργασία με ομάδα εργασίας στελεχών από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αποτυπωθεί η υπάρχουσα κατάσταση στους μισθούς του δημοσίου, συγκριτικά με την υπάρχουσα διεθνή εμπειρία.

Η μελέτη θα αναρτηθεί και στις ιστοσελίδες των υπουργείων προκειμένου να είναι προσβάσιμη από όλους τους πολίτες.

*** Η μελέτη δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v