Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα 13 "καυτά" σημεία στην έκθεση της τρόικας

Επιπρόσθετα μέτρα για το 2011 ζητά η τρόικα, ενώ τον Μάρτιο αναμένονται τα τελικά στοιχεία για το 2010. Τι λέει για τις τράπεζες, τι αναφέρει για το χρέος και τα σενάρια για αναδιάρθρωση- Ποια είναι τα 13 καυτά σημεία.

Τα 13 καυτά σημεία στην έκθεση της τρόικας
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε δραστικές ιδιωτικοποιήσεις και σε πρόγραμμα αξιοποίησης γης (privatizationand real estate development program) και ο στόχος είναι να εισπράξει 50 δισ. από τώρα μέχρι το 2015», αναφέρει η τρόικα στην αναλυτική έκθεση προόδου που δημοσιεύτηκε χθες.

Με αυτό το ύψος των ιδιωτικοποιήσεων υπολογίζεται ότι το χρέος θα μειωθεί πάνω από 20 δισ. ευρώ στα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που θα αυξήσει την οικονομική επάρκεια, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, προσθέτει.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης γι' αυτή τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης και της διάθεσης να αντιμετωπιστούν προνόμια και συμφέροντα, είναι κρίσιμη», αναφέρει η έκθεση αξιολόγησης.
 
Το συγκεκριμένο κείμενο αναμένεται να κατατεθεί προς αξιολόγηση και ψήφιση στο Εurogroup και στο Εcofin του Μαρτίου, όπου αναμένεται να επικαιροποιηθεί εκ νέου το μνημόνιο ώστε να εκταμιευτεί η δόση του δανείου, ύψους 15 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο νέο κείμενο του μνημονίου θα αναγράφεται σαφώς η ελληνική προσπάθεια για τις ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Η έκθεση προόδου, την οποία συνέταξε η ομάδα του επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Κομισιόν, κ. Σερβάς Ντερούς, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ, αναφέρει τα εξής:

1. Αναμένονται μέτρα ώστε το έλλειμμα να μειωθεί στα 17 δισ. ευρώ το 2011, που να αντιστοιχούν στο 7,75% του ΑΕΠ. Η τρόικα αναφέρει ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι στην υλοποίηση του στόχου λόγω των μειωμένων εισπράξεων από φόρους.

Μέχρι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα στα μέσα του Μάρτη (ώστε να υιοθετηθούν τον Μάιο) η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καλύψει το κενό με νέα περικοπή δαπανών. «Η εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής το 2011 θα είναι πρόκληση και χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστούν οι φετινοί στόχοι και ιδιαίτερα το έλλειμμα, που θα παρουσιάσει αύξηση 0,75% εάν δεν ληφθούν διορθωτικά μέτρα».
 
2. Για να μειωθεί το έλλειμμα στο 3% μέχρι το 2014 θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα ύψους 8% του ΑΕΠ, στην περίοδο 2012 - 2014. Μόνο το 2% αυτών των μέτρων έχει διευκρινιστεί από τη δανειακή συμφωνία που υπογράφηκε τον Μάιο του 2010. Τα νέα μέτρα πρέπει να στοχεύσουν σε τομείς όπως: υγεία, φορολογία, δημόσια διοίκηση, κονδύλια εκτός προϋπολογισμού, δαπάνες, ΔΕΚΟ, επενδύσεις και αμυντικούς εξοπλισμούς.
 
3. Η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας ήταν χαμηλότερη των αρχικών προσδοκιών και χρειάζονται νέες αλλαγές, ιδιαίτερα στον τομέα των κλειστών επαγγελμάτων.
 
4. Η μειωμένη ρευστότητα, η μείωση στις καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πιέζουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο παραμένει σε γενικές γραμμές υγιές. Η τρόικα «χαιρετίζει» την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποίησαν ορισμένες τράπεζες, αλλά θεωρεί ότι οι προσπάθειες πρέπει να «εντατικοποιηθούν». Όσο για τις κρατικές τράπεζες, η έκθεση αναφέρει ότι «είναι ζωτικής σημασίας η κυβέρνηση να διαχειριστεί τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα των κρατικών τραπεζών χωρίς καθυστέρηση».
 
5. Για το δημόσιο χρέος, η τρόικα, εμμέσως πλην σαφώς αφήνει ανοιχτό παραθυράκι περί αναδιάρθρωσής του, καθώς για πρώτη φορά αναφέρεται γραπτώς για τον πολιτικό διάλογο που εξελίσσεται σε επίπεδο Ε.Ε. «Υπάρχει έντονος διάλογος για τη διαχείριση του (ελληνικού) χρέους και για διεργασίες μείωσής του.

Αυτές οι ενέργειες (operations) μπορούν να καλύψουν επαναγορά (buy-backs), μετακύλιση του χρέους ή εθελοντική επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων (roll-over of debt or voluntary extension of maturities). Ανεξάρτητα με τις λεπτομέρειες αυτών των ενεργειών (που η έκθεση δεν θα συζητήσει), η συμβολή τους στη διατήρηση του χρέους θα είναι εφάπαξ και ήπια. Κατά συνέπεια, τέτοια συζήτηση και τέτοια μέτρα, εάν εφαρμοστούν, δεν πρέπει να ελαττώσουν την πολιτική βούληση, ή να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις ιδιωτικοποιήσεις ή τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
 
6. Ο πληθωρισμός παραμένει «πεισματικά υψηλός» λόγω αυξήσεων άμεσων και έμμεσων φόρων, αλλά αναμένεται να αποκλιμακωθεί σταδιακά και να υποχωρήσει στο 1% το 2012 - 2013.
 
7. Τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η τρόικα για να καταρτίσει την έκθεση αξιολόγησης παρέμειναν ελλιπή. Βάσει αυτών, η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει να αναπτύσσεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2011. Το έλλειμμα του 2010 εκτιμάται στο 9,5%, όμως ακόμα υπάρχει ανησυχία για τις οφειλές του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ, καθυστερήσεις, ΟΤΑ και νοσοκομεία. Τα τελικά στοιχεία αναμένονται στα μέσα Μαρτίου ώστε να επικυρωθούν τον Απρίλιο.
 
8. Υπάρχουν στοιχεία ότι το κόστος εργασίας χαμηλώνει καθώς οι περικοπές των μισθών στον δημόσιο τομέα περνούν στον ιδιωτικό. Το κόστος αναμένεται να παραμείνει χαμηλό όταν εφαρμοστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις.
 
9. Η επιτυχία του προγράμματος της Ελλάδας βασίζεται «σε κρίσιμο σημείο» πάνω στην προοπτική της ανάπτυξης από το 2012 και μετά.
 
10. Οι αγορές, όπως διαφαίνεται από το ύψος των spreads και των CDSs, παραμένουν σκεπτικές για το εάν θα μπορέσει η Ελλάδα να επανέλθει στις αγορές από το 2012 και μετά. Το επενδυτικό κλίμα για το ελληνικό χρέος παραμένει «πολύ αρνητικό».
 
11. Η πάταξη της φοροδιαφυγής το 2011 είναι υψίστης σημασίας.
 
12. Οι αρνητικές εξελίξεις σε άλλες περιφερειακές χώρες τώρα μπορούν να επηρεάσουν την Ελλάδα, ενώ μέχρι σήμερα γινόταν το αντίθετο.
 
13. Η κυβέρνηση πρέπει να παρακολουθήσει πιο αποτελεσματικά τις μετατάξεις και τις καταργήσεις θέσεων στον δημόσιο τομέα, ώστε να πραγματοποιηθεί η δέσμευση για μείωση 20.000 δημοσίων υπαλλήλων κάθε χρόνο μέχρι το 2013, μέσω της αναλογίας 5:1.
 
Ευέλικτη επιτροπή για τις ιδιωτικοποιήσεις

Στο τέλος της έκθεσης προόδου της τρόικας αναφέρεται ότι η αποστολή, κατά την πρόσφατη αξιολόγησή της στην Αθήνα, συνέστησε στην κυβέρνηση τη δημιουργία ενός μικρού και ευέλικτου σχήματος που θα χειρίζεται τις αποκρατικοποιήσεις ώστε να επιταχυνθούν:
«Το παρόν σχήμα, όπου κάθε υπουργείο και μια μυριάδα (myriad) μικρότερων επιτροπών διαχειρίζονται και ελέγχουν την κρατική περιουσία, είναι λιγότερο αποτελεσματικό στο να αποσπάσει την αξία των πόρων.

 Η επιτροπή καλωσορίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταγράψει την κρατική περιουσία σε πόρους, εταιρίες εγγεγραμμένες και μη, κτίρια και αξιοποιήσιμη γη πάνω στην οποία το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων θα γίνει πιο συγκεκριμένο».

Ανάλογη έκθεση προόδου αναμένεται να δημοσιεύσει και το ΔΝΤ μέσα στις επόμενες μέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v