ΟΣΕ: Νέα εκτίμηση για την ακίνητη περιουσία

Σε νέα, επίκαιρη, αποτίμηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας του προχωρά ο ΟΣΕ προκειμένου να δει την αξία που έχει σήμερα η περιουσία του και να γνωρίζει με σαφήνεια ποια από αυτήν είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΣΕ: Νέα εκτίμηση για την ακίνητη περιουσία
Σε νέα, επίκαιρη, αποτίμηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας του προχωρά ο ΟΣΕ προκειμένου όχι μόνο να δει την αξία που έχει σήμερα η περιουσία του αλλά και να γνωρίζει με σαφήνεια ποια από αυτήν είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί.

Ο ΟΣΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα μας, ωστόσο η τύχη των ακίνητων του σε μεγάλο βαθμό μοιάζει με την τύχη των ακινήτων του ελληνικού δημοσίου που έχουν πέσει «θύματα» καταπατητών. Η χρόνια αδιαφορία των εκάστοτε υπευθύνων του Οργανισμού σε συνδυασμό με την έλλειψη οποιασδήποτε στρατηγικής για την αξιοποίηση της περιουσίας είχε ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο τμήμα των ακινήτων του να έχει καταπατηθεί. Ωστόσο ακόμη και σήμερα τα ακίνητα αυτά προσμετρούνται στην ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ ανεβάζοντας την αξία της, χωρίς όμως στην ουσία να τα εκμεταλλεύεται ο Οργανισμός ή υπάρχουν προοπτικές για άμεση εκμετάλλευση.

Προκειμένου λοιπόν να καταγραφεί με κάθε λεπτομέρεια η ακίνητη περιουσία και κυρίως η αξία της ΟΣΕ προχώρησε σε διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου. Στον σχετικό διαγωνισμό εκδήλωσαν ενδιαφέρον πέντε εταιρείες συμβούλων του κλάδου ακινήτων και μειοδότησε με την συμφερότερη προσφορά η εταιρεία Southeast Real Estate
. Στον σχετικό διαγωνισμό προσφορές είχαν επίσης καταθέσει και οι εταιρείες Δανός, GVA Kantor, Savills και Πειραιώς Real Estate.

Εκτίμηση σε δύο φάσεις

Το έργο του αναδόχου χωρίζεται σε δύο φάσεις
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin. Κατά την πρώτη ο σύμβουλος θα επικαιροποιήσει την αξία οκτώ επιλεγμένων ακινήτων, που παρουσιάζουν και το μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον, μεταξύ αυτών το μέγαρο του ΟΣΕ την οδό Καρόλους στο κέντρο της Αθήνας, με εμβαδό 14.700 τ.μ. υπέργειων χώρων και 2.700 τ.μ. υπογείων χώρων αλλά και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΣΕ στο Ρέντη με εμβαδό 6.726 τ.μ. υπέργειων χώρων και 2.254 τ.μ. υπογείων. Σε δεύτερη φάση και σε διάστημα τεσσάρων μηνών, ο σύμβουλος θα επικαιροποιήσει την αξία τμήματος υπόλοιπης περιουσίας του ΟΣΕ η οποία υπολογίζεται σε 4.800 κτίρια παντός είδους και σε περίπου 4.000 γεωτεμάχια με εκτιμώμενη έκταση 100.000 στρέμματα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το αντικείμενο του έργου ο σύμβουλoς θα επανεκτιμήσει την αξία 51 σιδηροδρομικών σταθμών στους οποίους υπάρχουν ακίνητα η αξία των οποίων, με βάση την αποτίμηση του 2005 ξεπερνά τα 1,8 δις ευρώ. Να σημειωθεί ότι συνολικά σε όλη τη χώρα ο ΟΣΕ διαθέτει 364 σιδιηροδρομικούς σταθμούς.

Επιπλέον πρόκειται να επικαιροποιηθεί η αξία αξίας 90 περίπου γεωτεμαχίων εκτός σιδηροδρομικών σταθμών, η αξία των οποίων, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της εκτίμησης του 2005 υπολογίζεται σε περίπου 1,4 δις ευρώ.

Η ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ στο σύνολο της είχε αποτιμηθεί το 2005 στα 4,6 δις ευρώ.

Ψίχουλα αποδίδει σήμερα περιουσία του ΟΣΕ

Η προσπάθεια της ΓΑΙΑΟΣΕ να καταγράψει την ακριβή αξία της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου για την εξυγίανση του ΟΣΕ μέρος της οποίας αποτελεί και η αξιοποίηση των ακίνητων.

Η αξιοποίηση αυτή έως σήμερα μόνο κατ’ ευφημισμό γίνονταν καθώς από το σύνολο όλων αυτών των ακινήτων ο ΟΣΕ έως πρόσφατα εισέπραττε μόλις 3,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, αφού τα ακίνητα τα οποία είχε μισθώσει ήταν λιγότερα από 900 και σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες της αγοράς. Υπολογισμοί αναφέρουν ότι οι αποδόσεις του ΟΣΕ από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσία ανέρχονται μόλις σε 0,15% της αξίας της, ενώ την ίδια ώρα η διεθνής πρακτική αναφέρει αποδόσεις που κυμαίνονται μεταξύ 6% - 8%.

«Φιλέτα» οι εκτάσεις σε εμπορευματικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ανάμεσα στα ακίνητα του ΟΣΕ με την μεγαλύτερη αξία περιλαμβάνονται και οι χώροι που προορίζονται για την δημιουργία εμπορευματικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για εκτάσεις άνω των 600 στρεμμάτων στο Θριάσιο και το πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη.

Η αξία τους εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί με την δημιουργία σύγχρονων χώρων logistics.

Για το εμπορευματικό του Θριασίου η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει την ερχόμενη Δευτέρα, εκτός και αν, για μια ακόμη φορά, δοθεί παράταση.

Στον διαγωνισμό παρουσιάζεται δυστοκία καθώς οι ενδιαφερόμενοι έχουν ζητήσει πολλές τροποποιήσεις στις αρχικές προβλέψεις του διαγωνισμού.

Το έργο, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, έχει προκαλέσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό αφού ένας από τους κύριος ενδιαφερόμενους φέρεται η κινεζική εταιρεία Cosco. Ενδεικτικό είναι ότι κατά την προκήρυξη του διαγωνισμού, πέρυσι τον Ιούνιο, περισσότερα από 30 κοινοπρακτικά σχήματα είχαν λάβει τον σχετικό φάκελο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο