Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυπριακές Τράπεζες: Πονοκέφαλος τα υψηλά επιτόκια

Πονοκέφαλο σε κυπριακή κυβέρνηση και τράπεζες προκαλεί το μεγάλο ύψος των επιτοκίων στην Κύπρο, παρά το ότι η χώρα δεν διατρέχει υψηλό κίνδυνο και όπως λένε οι αναλυτές μοιάζει... περισσότερο με Γερμανία παρά με Ελλάδα.

Κυπριακές Τράπεζες: Πονοκέφαλος τα υψηλά επιτόκια
Πονοκέφαλο στην κυπριακή κυβέρνηση, στις τράπεζες και στους τοπικούς επιχειρηματίες προκαλεί το μεγάλο ύψος των επιτοκίων στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν διατρέχει υψηλό κίνδυνο (country risk) και όπως λένε οι αναλυτές μοιάζει... περισσότερο με τη Γερμανία, παρά με την Ελλάδα.

«Μας εκπλήσσει το γεγονός πως τα μέσα επιτόκια καταθέσεων είναι υψηλά, με δεδομένο το προφανές πλεόνασμα των καταθέσεων», αναφέρει σε πρόσφατο report της η Credit Suisse, η οποία συμπληρώνει: «Και τα επιτόκια χορηγήσεων είναι επίσης υψηλά, με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια, οδηγώντας σε spread παρόμοιο με αυτό της Ελλάδας, λίγο πάνω από το 4%».

Το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου πιστεύει ότι η μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά το ΑΕΠ, οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται γιατί επιβαρύνονται πολύ περισσότερο σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους και οι τράπεζες σηκώνουν τα χέρια και εντοπίζουν το πρόβλημα όχι σε αυτές, αλλά στα πολύ υψηλά επιτόκια καταθέσεων.

Πάντως, και οι ίδιες θα ήθελαν την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, ώστε να ελαφρύνουν τους πελάτες τους και να περιορίσουν το ύψος των πιθανών επισφαλειών τους, που το τελευταίο τρίμηνο του 2010 πήρε την ανιούσα...

Το πρόβλημα είναι ότι
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin(όπως όλα δείχνουν) το επίπεδο των επιτοκίων δεν πρόκειται να μειωθεί ούτε μέσα στο 2011 στην κυπριακή αγορά.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας και πρώην υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, κ. Μάκης Κεραυνός, δεν πιστεύει ότι τα επιτόκια θα μειωθούν ούτε και τη φετινή χρονιά.

Ενδεικτική επίσης είναι και η θέση του γνωστού Κύπριου επιχειρηματία κ. Ανδρέα Πίττα, πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Εργοδοτών Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και πρώην μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου: «Το κόστος του χρήματος ειδικά για τις επιχειρήσεις παραμένει ακριβό. Μερικές φορές κοστίζει ακριβώς τα διπλάσια σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, όπως έχουν τα πράγματα, με την Ελλάδα στη θέση όπου βρίσκεται και την ταυτόχρονη καθυστέρηση της έκδοσης καλυμμένων ομολόγων, δεν βλέπω τα επιτόκια να πέφτουν το 2011, παρότι επιθυμώ πολύ να διαψευστώ».

--- Τα αίτια του κακού

Kατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά για τα αίτια που κρατούν στα ύψη τα κυπριακά επιτόκια καταθέσεων και στη συνέχεια τα επιτόκια χορηγήσεων. Συγκεκριμένα, αναφέρονται: 

* Το γεγονός ότι εδώ και χρόνια οι αγορές της Ελλάδας και της Κύπρου λειτουργούν με τη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων.

* Η μη θεσμοθέτηση προϊόντων όπως τα καλυμμένα ομόλογα ώστε οι κυπριακές τράπεζες να μπορούν να αντλούν κεφάλαια από άλλες πηγές. 

* Κάποια μικρά συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία κατά καιρούς προσφέρουν υψηλά επιτόκια.

Βέβαια, μερικοί τραπεζίτες δεν παραλείπουν να ρίξουν τα βέλη τους και προς τον ίδιο τον μηχανισμό του Δημοσίου, αφού κρατικοί και ημικρατικοί οργανισμοί πιέζουν τις τράπεζες για πολύ υψηλά επιτόκια στις δικές τους καταθέσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το ανάλογο κλίμα στη συνολικότερη αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v